spot_img

Nedavno objavljeno

PREPLITANJE LJILJANE MAJKIĆ; Elegantni duh prošlosti

Triptih Ljiljane Majkić “Toplina šare”, koji je osvojio Nagradu za najbolji modni dizajn na izložbi “Collegium artisticum 2023”, dio je projekta koji u prvi plan stavlja vještine tradicionalne izrade

Fotografije Vanja Lisac
Priredila Mila Durić
MODEL Ema Andrić

Na ovogodišnjoj izložbi “Collegium artisticum 2023“, Nagrada za modni dizajn dodijeljena je radu Ljiljane Majkić pod nazivom “Toplina šare”, koji je dio njenog projekta Preplitanje. Riječ je o triptihu – tri savremeno dizajnirane haljine s reinterpretiranim tradicionalnim elementima narodne umjetnosti, a šare bosanskog ćilima su korištene kao osnovni element forme svakog modela u dvije ili tri dimenzije, ili kao stilizovane ljudske figure prikazane tradicionalnim vezom na tkanini.
U svom obrazloženju, žiri ULUPUBiH-a je, između ostalog, kazao: “Premda su ovakvi postupci povezivanja ‘tradicionalnog i modernog’ prilično iscrpljeni u današnjici, mišljenja smo kako je Ljiljana Majkić uspješno odgovorila na svoj zadatak unoseći topli, rafinirani i elegantni duh prošlosti unutar svojih savremenih kreacija.”
Projekat Preplitanje u prvi plan stavlja vještine tradicionalne izrade, kao jedan od elemenata nematerijalne kulturne baštine, odnosno estetsku obradu tkanine različitim vrstama veza karakterističnim za bosanskohercegovačko područje. Modeli koji čine kolekciju nastali su preplitanjem tradicionalnih tehnika i izraza likovnosti na samoj tkanini i odgovarajućih trodimenzionalnih konstrukcija odjevnih predmeta.

Dizajn, fotografija i video

Ljiljana Majkić, modna dizajnerica i istaknuta umjetnica Kantona Sarajevo, članica ULUPUuBiH-a i ULUPUDS-a, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, te učesnica više desetina grupnih izložbi u zemlji i svijetu. Preplitanje je njena jedanaesta samostalna izložba, a prikazana je u maju u velikoj sali Collegium artisticuma, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, na čiji konkurs se i prijavila s ovim projektom.
Na postavci izložbe u Galeriji Collegium artisticum, saradnikom na projektu, s Ljiljanom su radile kustosica Sanela Nuhanović i grafička dizajnerica Mila Melank, koja je uradila i katalog. “Milina ideja je bila i da četiri projektora projiciraju video preko fotografija, tako da smo tim smjenjivanjem odnosno preklapanjem fotografija preko jedne od fotografija printanih na platnu postigli i tu vrstu preplitanja različitih medija. To je jako obogatilo samu izložbu, a tim i izložene radove podigli na jedan viši nivo”, govori Ljiljana Majkić, čije su izložbe inače multimedijalnog karaktera: dizajn, fotografija i video. “Fotografije je, kao i obično, radila Vanja Lisac, a jedino je model Ema Andrić, koja će za koji dan biti diplomirana arhitektica, nova u ekipi. Beskrajno sam im svima zahvalna na velikoj pomoći i doprinosu da ova moja izložba bude ovako uspješna.”
Govoreći o procesu rada odnosno nastajanju odjevnih predmeta, Ljiljana kaže: “Odabir materijala je najteži, ali dosta inspirativan dio posla, najveće zadovoljstvo nalazim u nastanku same kreacije, no ipak mi je najdraže idejno rješenje konstrukcije. A intervencije na samoj tkanini, poput veza ili ubacivanja nekih detalja, opuštajući su mi momenti.”
Za svoje dosadašnje kolekcije Ljiljana je inspiraciju pronalazila u arhitekturi, muzičkim instrumentima, talijanskom gradiću Cinque Terre, čak i u keramici, a na pitanje šta bi moglo biti njeno sljedeće nadahnuće, odgovara: “Na tome upravo radim i mogu otkriti jedino da je vezano na neki način i za ekologiju. Dala sam sebi novi, veoma zanimljiv zadatak i ne baš lagan. Ali to me upravo intrigira i podstiče na rad.”

Gracija 434, juni 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img