spot_img

Nedavno objavljeno

Isklešite tijelo za plažu sa ovih pet jednostavnih vježbi!

West Wood Club & Spa – Hotel Central Sarajevo nudi osmišljen program vježbi koje će vam pomoći da se dobro ojećate u kupaćem kostimu. Za čitateljice i čitatelje Gracije, tekst su napisali i vježbe demonstrirali treneri: Zana Bujak, Almir Tabaković i Vedran Vojinović

Snimio Hamza Duraković

Čitavu zimu ste proveli izležavajući se, obećali ste sebi da ćete početi trenirati od nove godine, ali onda su došle na red neke druge stvari, a sada nas evo na početku mjeseca juna, a tijelo za plažu još nije spremno! Šta sad?
Prvi korak je prilagodba ishrane. Ne, to ne znači da ne smijete jesti ništa ukusno ili da se trebate izgladnjivati. Upravo suprotno – trebate jesti više, ali zdravijih stvari.
Ali o tome nekom drugom prilikom, sada ćemo se baviti vježbama koje će (uz zdravu ishranu) vaše tijelo učiniti spremnim za plažu!

Prva vježba: Čučanj

Opis: Stanite sa nogama u širini ramena. Kukove spustite u pregib dijagonalno nazad, dok gornji dio tijela spuštate u pretklon dijagonalno naprijed. Tijelo nakon toga vraćate u uspravan položaj.

Druga vježba: Most

Opis: Lezite na leđa i savijte koljena, tako da su stopala blizu tijelu. Ruke stavite na pod pored tijela, kao oslonac. Podignite kukove oslanjajući se na gornji dio leđa. Zategnite stomak i zadržite se u ovom položaju par sekundi. S kontrolom se spustite nazad.

Treća vježba: Plank sa podignutom nogom

Opis: Postavite se u položaj planka. Ruke su ispod ramena a noge ispružene na prstima. Oslonac je na laktovima i podlakticama. Podignite jednu nogu i zadržite je u zraku par sekundi. Spustite i zamijenite noge. Ukoliko vam je ova pozicija zahtjevna, vježbu izvodite tako da su vam obje noge na podu.

Četvrta vježba: Bird/dog

Opis: Oslonite se na koljena i šake. Podignite desnu ruku i lijevu nogu pa ih ispružite, dok su vam ramena i kukovi paralelni sa podom. Leđa u neutralnom položaju. Zadržite se u ispruženoj pozi par sekundi, a onda vratite ruke i noge i zamijenite stranu.

Peta vježba: Iskorak

Opis: Stanite uspravno, noge u širini ramena, ruke opuštene uz tijelo. Iskoračite jednom nogom naprijed, prvo se oslanjajući na petu, a onda na čitavo stopalo. Koljeno prednje noge spustite do ugla od 90 stepeni. Sa prednje noge se gurnite prema gore, u početni položaj, dok izdišete. Zamijenite noge i ponovite nekoliko puta.

Latest Posts

Raport

spot_img