spot_img

Znanje je najvažnija nagrada: Završen PROACTIVE 2023

Odnosi s javnošću država postaju sve važnije dok klasična diplomacija odlazi u prošlost; Trebamo više slušati jedni druge da bi nam bilo bolje; I da učimo i da dijelimo znanje – preduslovi su za napredak.

spot_img

Ovo su tek neke od poruka koje su obilježile ovogodišnju regionalnu konferenciju o odnosima s javnošću – PROACTIVE 2023. Trodnevni skup je održan je u hotelu Rajska dolina na Jahorini, a okupio je praktičarke/e iz komunikacijske struke u korporacijama, institucijama, ljude iz medija,  menadžmenta i ljudskih resursa iz cijelog regiona.

Prof. dr Božo Skoko

Profesor dr Božo Skoko podsjetio je da su globalizacija, masovna demokracija i dostupnost informacija učinile da se povijest događa pred TV kamerama, a 21. stoljeće pripada onoj državi koja priča bolje priče. „Ugled postaje nacionalna imovina”, naglasio je Skoko. Vladimir Vulić je kroz primjere Levi’s, Coca-Cola, ENRON, Kajli Džener, McDonalds, Gillette i najaktuelniji skandal sa kompanijom Teranos i Elizabeth Holmes ukazao na značaj ali i jednostavnost inovacija koje neće upaliti ako nema ljudskog faktora i emocije.

Vladimir Vulić

”PR je sada psovka, a najgori posao u odnosima s javnošću napravili sami PR praktičari” – potvrdili su u panelu „Greenwashing, brainwashing, spin, prikriveno oglašavanje ili najgori posao koji je PR ikad napravio“ Nataša Pavlović Bujas, Pedja Ašašanin Gole i Una Mesić. “Moramo biti odgovorni prema svojoj profesiji, pratiti standarde i konačno ih početi primjenjivati u okviru svog profesionalnog djelovanja. Etičnost kao dio profesionalnosti se počela gubiti i to moramo zaustaviti”, poručio je Pedja Ašašanin Gole.

PR je neophodan sportu i sportistima, složili su se Vuk Brajović, Vojin Veličković i Jasmin Ligata. Ipak, utisak je da time novinari gube ekskluzivitet, dok PR praktičari stvaraju monopol na informaciju. Ovaj trojac je objasnio da sportski PR stručnjaci imaju ključnu ulogu u kreiranju brenda sportiste, osiguravajući im vrijeme za odmor i trening, istovremeno plasirajući informacije o njihovim rezultatima na vrijeme.

Dr Dragana Đermanović

PROACTIVE je nastavljen “Intenzivnim treningom za um” dr Dragane Đermanović, u kome je fokus bio na znanju, učenju i mišljenju. “Mi tako loše mislimo, da možda uopšte i ne mislimo. Živimo u svijetu u kojem je mnogo važnije da izgledamo pametni, nego da budemo pametni”, poručila je Đermanović i podijelila alate i tehnike uz pomoć kojih će prisutni trenirati svoj mozak i dolaziti do kognitivnih spoznaja i zasigurno promjene svog života u budućnosti.

”Mnogo je važnih pitanja koja smo otvorili, tema o kojima smo učili i diskutovali a najvažniji zaključak je da moramo da preuzmemo odgovornost za svoju profesiju, njenu etičnost, uticaj koji naša praksa ima ali i uticaj koji treba da napravi – da bismo imali bolje živote, društva i ekonomije. Provocirali smo temama i pitanjima, probudili smo dosta emocija, inspiracije i novih prijateljstva. Obećali smo sebi i jedni drugima da ćemo raditi na promjenama. Do sljedećeg susreta, nastavljamo da dijelimo znanja kao pojedinci u svojim okruženjima,” poručili su organizatori, agencija PRIME Communications i PROACTIVE Club.

PROACTIVE 2023 su podržali: Coca-Cola HBC Adria, OSCE misija u BiH, Područna privredna komora Banja Luka, Cardi, medijski partneri: FENA – Federalna novinska agencija, Alternativna televizija ATV, magazin Gracija, portal posao.hr i boljiposao.com te ekskluzivni radijski partner RSG radio.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,936LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img