Nedavno objavljeno

Predstavljamo vam Knox Matrix: 10 godina Samsung Knox Security i Samsung vizija za sigurniju budućnost

Saznajte kako je platforma Samsung Knox napredovala da bi zaštitila milijarde korisnika širom svijeta i kako kompanija sada ulazi u novu eru u oblasti sigurnosti uređaja

Sigurnosna platforma Samsung Knox slavi deseti rođendan! Nazvana po jednom od najbolje obezbijeđenih mjesta na svijetu, prvi put je predstavljena na kongresu Mobile World Congress (MWC) 2013. godine.

To je decenija vodeće mobilne zaštite za korisnike širom svijeta, tokom koje je platforma Samsung Knox postala holistička sigurnosna platforma i sinonim za zaštitu milijardi potrošača i kompanija. Sada je Samsung posvećen sljedećem nivou sigurnosti uređaja uz pomoć platforme Knox Matrix.

Bolja sigurnost u sve povezanijem svijetu

Knox Matrix predstavlja Samsung viziju budućnosti u kojoj uređaji povezani u ekosistem mogu da se međusobno štite, kao i da štite svoje korisnike. To je sveobuhvatan pristup sigurnosti koji će postati sve važniji kako se sve više uređaja i aspekata naših života povezuje.

Mnogi korisnici širom svijeta već posjeduju raznovrsne povezane uređaje, od mobilnih uređaja i televizora do frižidera i robota usisivača. Prisustvo preko 14 milijardi povezanih uređaja na tržištu pokazuje prostranstvo ovog pejzaža, koji ne pokazuje znakove sužavanja.

Samsung je svjestan da uprkos prednostima, povećana povezanost ima potencijal da dovede do povećane zloupotrebe. Tradicionalna sigurnosna infrastruktura koja štiti pojedinačne uređaje neće moći da se nosi s tim, jer jedan kompromitovani uređaj može uticati na druge unutar istog ekosistema. Knox Matrix će se suočiti sa ovim izazovom kroz revolucionarni koncept koji otvara put za sigurnost većeg broja uređaja, uključujući mobilne telefone, televizore, kućne aparate i još mnogo toga.

Samsung uređaji koji imaju Knox Matrix rade zajedno kako bi se međusobno zaštitili u pouzdanoj mreži. Ako je jedan element kompromitovan, Knox Matrix će ga izolovati od ekosistema kako bi zaštitio ostale. Podrška platforme Knox Matrix na više uređaja može efikasno pretvoriti pametni dom u pametni štit – što više povezanih uređaja korisnik ima, to je bolja njihova ukupna sigurnost.

Trenutno postoje tri ključne funkcionalnosti platforme Knox Matrix koje obezbjeđuju njen uspjeh. Trust Chain omogućava uređajima da međusobno nadgledaju prijetnje. Credential Sync obezbjeđuje korisničke informacije prilikom prenosa podataka između uređaja, dok Cross Platform SDK omogućava uređajima sa različitim operativnim sistemima i platformama (uključujući, ali ne ograničavajući se na Android, Tizen i Windows) da se pridruže Knox Matrix sa dosljednim sigurnosnim standardima. Na taj način uređaji mogu biti sigurni, čak i u hiper povezanom svijetu.

Knox Matrix upravlja svime ovim unutar privatnog blockchaina, omogućavajući kompatibilnim uređajima da međusobno provjeravaju eventualne prekršaje i obezbijede sigurnost putem inteligentnog nadzora prijetnji. Uz ove korake i dodatne funkcionalnosti koje će biti uvedene, korisnici će moći sigurno i praktično uživati u više povezanih uređaja.

Put do sljedećeg nivoa: Zajedno jači

Postavljanje temelja za sljedeću eru sigurnosti uređaja zahtijeva pažljivo razmatranje. Razvoj platforme Knox Matrix odlično napreduje, ali postoje izazovi na putu do sljedećeg nivoa. Oni uključuju usklađivanje različitih vrsta proizvoda, sa različitim operativnim sistemima i sigurnosnim standardima u sistem bez neslaganja koji funkcioniše kao cjelina.

Kako uređaji postaju povezaniji, Samsung također mora obezbijediti da ne budu previše komplikovani za upotrebu. Sa platformom Knox Matrix, radimo na tome da korisnicima ponudimo transparentnost i izbor zajedno sa zaštitom. Korisnici bi trebalo da budu sigurni da mogu donositi odluke na osnovu informacija o svojim uređajima, kako bi bili zaštićeni bez muke. Očekujemo da će Knox Matrix upozoravati korisnike na potencijalno nesigurne situacije, kao što je korištenje zastarjelog firmwarea, pružajući prijedloge za dalje korake.

Moć platforme Knox Matrix da štiti povezane ekosisteme bit će demonstrirana u fazama, počevši sa Samsung Galaxy proizvodima, kao što su pametni telefoni i tableti. Modeli koji podržavaju Knox Matrix bit će dostupni od 2024. godine, počevši sa tri osnovne funkcionalnosti koje su pomenute ranije, a nove se očekuju putem ažuriranja. U naredne dvije do tri godine bit će uključeni Samsung kućni aparati, a zatim i partnerski uređaji. Razvoj kompatibilnosti partnerskih uređaja već je u toku.

Pouzdani podaci o sigurnim inovacijama u prošlosti

Samsung već ima dugu historiju omogućavanja različitih vrsta uređaja da besprijekorno rade zajedno putem platforme SmartThings. U skladu sa filozofijom otvorene saradnje kompanije, Samsung također tijesno sarađuje sa najpouzdanijim partnerskim kompanijama i širom zajednicom kako bi definisao i proširio sigurnosne standarde, bolje identifikovao nedostatke prije nego što postanu problematični. Više očiju, više glava znači bolja rješenja. Ovakva prošlost predstavlja ključnu osnovu za sve Samsung Galaxy uređaje, zajedno sa sveobuhvatnom (end-to-end) zaštitom i detekcijom prijetnji u realnom vremenu koja je ugrađena u svaki sloj proizvoda.

Knox Matrix je samo najnoviji stepen razvoja u inovativnoj historiji sigurnosne platforme Samsung Knox. Samsung je nedavno predstavio i Knox Vault, ključno sigurnosno rješenje koje izoluje najosjetljivije podatke korisnika kako bismo bili sigurni da neće dospjeti u pogrešne ruke.

Prethodna unapređenja uključivala su TrustZone, koja je obezbjeđivala sigurno okruženje unutar glavnog operativnog sistema za pokretanje osjetljivih aplikacija i procesa nezavisno od redovnog softvera. Na taj način, rad i zabava mogli su sigurno da koegzistiraju na istom uređaju.

Samsung Knox je također evoluirao u Knox Suite[1] kako bi pomogao poslovnim korisnicima i ključnim institucijama širom svijeta da efikasno obezbijede, primijene i upravljaju svojim grupama uređaja sa prilagodljivim i jednostavnim softverom za upravljanje i sveobuhvatnom sigurnošću.

Nije čudo što analitičari u okviru industrije dodjeljuju visoke ocjene platformi Samsung Knox, a mnoge vladine agencije su tokom protekle decenije dodijelile certifikate platformi Samsung Knox. Zbog toga Samsung sa ponosom može reći da je Knox jedna od najpouzdanijih sigurnosnih platformi na svijetu zahvaljujući sigurnosti na nivou odbrane.

Na osnovu ovog impresivnog dosijea, mi smo ubijeđeni da je Samsung Knox najbolje pozicioniran da definiše sljedeću eru sigurnosti uređaja. Povezana tehnologija će nam pomoći da stvorimo bolje živote i iskustva – a veća povezanost ne mora nužno značiti veći rizik. Sa platformom Samsung Knox, Samsung postavlja temelje za sigurniju budućnost i snažniju zajednicu.

[1] Zahtijeva poseban ključ za licencu (koji se kupuje zasebno).

Latest Posts

Raport

spot_img