Nedavno objavljeno

Janjeće ćufte u umaku od trešanja (kebab karaz)

POTREBNO:
500 grama mljevene janjetine,
1 manja glavica luka sitno nasjeckana,
1 kašičica morske soli,
1 kašičica crnog bibera,
1 kašika mljevenog pimenta,
1/4 šolje ulja (za prženje);
za umak:
350 grama trešanja očišćenih i prepolovljenih,
1 šolja mlake vode,
1 kašika melase od nara,
kašičica cimeta,
sok od pola limuna;
za serviranje:
šaka prženih pinjola i vezica svježe mente (nasjeckane)
PRIPREMA: U zdjelu stavite mljeveno meso zajedno sa sitno nasjeckanim lukom, solju, biberom i pimentom te miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine; poklopite i ostavite u frižideru 30 minuta. Za to vrijeme napravite umak: stavite šerpu na srednje jaku vatru i dodajte trešnje, vodu, melasu od nara, mljeveni cimet i sok od limuna; kad umak provrije, smanjite temperaturu i kuhajte 20-30 minuta ili dok trešnje ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu.
Izvadite meso iz frižidera i oblikujte jednake okruglice. U tavi zagrijte ulje pa pecite okruglice minut-dva sa svake strane, dok ne porumene. Zatim mesne okruglice prebacite u umak i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Pospite prženim pinjolima i svježom mentom te poslužite toplo uz somun.

Latest Posts

Raport

spot_img