Nedavno objavljeno

DŽANAN MUSA: Ambasador brenda Dresscode

Jedan od trenutno najboljih košarkaška Evrope je naš Džanan Musa, igrač Real Madrida, koji ekskluzivno za Graciju predstavlja, i slikom i riječju, detalje saradnje sa premium domaćim modnim brendom Dresscode te pojašnjava šta ga je vodilo ka tome da postane lice kolekcije odijela koja će nositi njegov potpis

Napisala Mersiha Drinjaković

Nazovi ga, molim te, iza osam navečer, kaže mi brat Džanana Muse, našeg košarkaša, igrača Real Madrida. Javlja se raspoložen i razgovorljiv, što svaki novinar kad pravi priču o nekome zna cijeniti. Ramazan je, i Džananu su u Madrid, gdje sada živi, stigle mama i nana, kako bi zajedno iftarili i družili se. A kad one odu, doći će mu djevojka. “Stvarno mi je nekako običnije kad imam nekog od svojih tu”, govori nam Džanan, te objašnjava i kako na muslimanski sveti mjesec gledaju u njegovom klubu: “U Realu veoma poštuju običaje svojih igrača. Nogometaš Real Madrida Karim Benzema navikao ih je na ramazan i post, tako da su potpuno upoznati sa svim našim običajima. U dogovoru sam s ljekarom i nutricionistom, postim, igram utakmice, ne osjećam nikakav teret, hvala Bogu.”

Snimio Edvin Kalić

Uobičajen dan za Džanana počinje u 9 ujutro; u 10.30 već je na treningu, koji traje do 13 sati, a poslije toga ide u teretanu, ili na terapiju, po volji. Kući je u 16 sati, odmara, priprema se za večeru i odlazak na počinak.
Ritam se mijenja kad mu u posjetu dođe djevojka Adna Dučanović, studentica četvrte godine stomatologije, s kojom onda upoznaje čari Madrida. Zabavljaju se već skoro četiri godine, lijepo im je i podrška su jedno drugom. Upoznali su se u Jajcu, kako Džanan kaže, na pola puta između Bihaća, odakle je on, i Travnika, odakle je ona. “Kao i sav moderan svijet, povezali smo se preko Instagrama”, kaže kroz smijeh. Kako ga je u tom trenutku život vodio ka Americi, imao je jako malo vremena za upoznavanje, ali tu priliku nije želio propustiti. I tako, pod vodopadom u Jajcu, započela je njihova priča. “Lijepo je imati nekog uz sebe, nekog ko te razumije i voli.”

Snimio Edvin Kalić

A razumije ga i voli brat Džennis, kojeg Džanan smatra svojim uzorom. “On je neka smirenija verzija mene. Ja idem glavom kroza zid, na terenu, u karijeri, a on je puno oprezniji, nekad i previše, što meni nekad ne odgovara, ali na kraju uvijek bude u pravu.” S posebnim osjećajima priča o bratu, o njegovoj supruzi koju voli kao sestru i njihovo dvoje djece. Porodica mu je sve, posebno kad znamo da ga izbor karijere često vodi na mjesta gdje je odvojen od svojih najmilijih.

Saradnja s domaćim modnim brendom kao izuzetak

Naš razgovor sa Džananom Musom zapravo ima konkretan povod: postao je zaštitno lice modnog brenda Dresscode. U vrijeme dok smo dogovarali intervju, u Madrid je odletjela ekipa na čelu s fotografom Edvinom Kalićem kako bi se snimile fotografije za kampanju, ali i one koje objavljujemo ekskluzivno u Graciji i koje vrlo ilustrativno šalju poruku o ovoj saradnji koja je dugo nastajala u pregovorima sa Husom Hasanovićem, CEO Dresscodea (čijim je angažmanom ovaj brend dobio puni sjaj), ali se zbog Džananovih brojnih obaveza u Real Madridu nije mogla ostvariti ranije.“Kao igrač Reala imam stvarno jako puno ponuda za reklamiranje, ali ovo je prva koju sam prihvatio iz ove, modne, oblasti, jer stvarno mislim da se radi o kvalitetnom domaćem brendu, što mi je posebno važno.”
I tako se rodila ideja da upravo Musa bude prvo lice ovog luxury affordable brenda, odnosno marke koja nudi luksuz po prihvatljivoj cijeni. Naravno da su čelnici Dresscodea sa svojim namjerama upoznali i upravu Real Madrida: nakon što su dobili sve potrebne detalje najave o saradnji, prvi ljudi španskog košarkaškog kluba bili su impresionirani svime što su čuli i vidjeli. “Kao igrač Reala sam morao sve obrazložiti, jer oni prvenstveno štite svoj brend, Real Madrid, pa i mene koji sam dijelom tog brenda. Kad su uvidjeli ozbiljnost plana i programa za kampanju, ali se i upoznali sa svim aspektima brenda Dresscode, dali su mi zeleno svjetlo.”
Modni brend Dresscode, namijenjen poslovnim ljudima, osnovan je 2015. godine i za kratko je vrijeme uspio steći povjerenje kupaca. Njegova ponuda izdvaja ga od drugih. Saradnja s najvećim svjetskim modnim brendovima omogućava timu Dresscodea da prati najnovije trendove i da ih primjenjuje u svojim kolekcijama, a velike zasluge za to pripadaju produkt dizajnerici Amili Efendira. Rezultat je impresivan i kvalitetan: ponuda proizvoda po vrlo povoljnim cijenama prilagođenim za bh. tržište. “Kroz tradicionalni pristup prodaje, kupcima nudimo nezaboravno iskustvo kupovine neizostavnih modela bezvremenske klasike, koje odlikuju najfiniji i visoko kvalitetni materijali izrađeni na tradicionalni način. Posebna pažnja posvećena je modnim komadima – odlikuje ih komfor i spremnost da odgovore na svakodnevne izazove moderne žene i muškarca”, poruka je koju šalju iz Divizije mode Prevent grupacije, u kojoj je i nastao brend Dresscode.
I evo najnovije saradnje koja djelovanje Dresscodea diže na još veći nivo: brend lansira kolekciju odijela sa potpisom Džanana Muse, a u skorije vrijeme saradnja će biti upotpunjena i sportskim dodacima, u prvom redu duksericama, koje će također nositi Džananov pečat. “Radujem se daljoj saradnji i stvarno vjerujem u ovo što radim. Posebno jer je riječ o našem, kvalitetnom a domaćem brendu, i s puno odgovornosti i uvjerenja stojim iza ove kampanje. Dresscode je nešto što može našu zemlju staviti u fokus van Bosne i Hercegovine. Stalno sam na utakmicama, prati se sve ono što mi kao igrači radimo, i kad nosim duksericu na kojoj piše Dresscode, to svakako privlači pažnju.”
I prije same ozvaničene saradnje Musa je nosio odijela Dresscodea napravljena specijalno za njega i jako ga veseli što sada stiže cijela kolekcija s njegovim imenom. “Prilikom potpisivanja ugovora u Real Madridu nosio sam upravo odijelo Dresscode. Ovo mi je zanimljiv i izazovan proces, i nadam se da će se ljudima svidjeti.”
Lider na modnoj sceni bosanskohercegovačkog tržišta na ovaj način pravi iskorak – ozvaničivši saradnju sa Džananom Musom, šalje poruku važnosti sinergije premium domaćih brendova sa uspješnim i istaknutim osobama iz javnog života BiH. I sam Džanan nam potvrđuje kako je sretan zbog činjenice da je baš on ambasador brenda koji je u rangu sa svjetskim modnim markama, kako po kvalitetu tako i po dizajnu. U razgovoru koji vodimo telefonski, kaže nam da se raduje novoj kolekciji odijela i sportskih komada odjeće i asesoara, kao i reakcijama u javnosti, ali i svim novitetima iz Dresscodea, te uspjehu domaće kompanije u pohodu na modni svijet.

Živjeti u trenutku

Mi u Graciji smo imali priliku među prvima vidjeti kolekciju i moramo reći da nam se svidjela. A kombinacija je dobitna: kvalitetan domaći brend udružen sa velikim sportskim imenom. A to sportsko ime 8. maja puni 24 godine, i bez puno razmišljanja nam odgovara na pitanje šta mu je najveća životna lekcija koju je dosad naučio: “Da se živi u trenutku. To mi je nevjerovatno puno pomoglo. Prije sam se znao pitati šta će se desiti u budućnosti, ako nešto nije dobro trenutno. A sve što imamo je sadašnjost. Jučer smo proživjeli, budućnost nam niko ne garantuje, prema tome, ostaje nam da živimo u ovom trenutku i iskoristimo ga na najbolji mogući način. Nikad se ne desi baš ono što smo planirali.”
Ipak, život mu je posložio kockice na najbolji mogući način. “Real Madrid mi je pružio najbolje uslove i kao osobi i kao igraču, pa trenutno ne razmišljam ni o povratku u NBA, niti o bilo čemu drugom. Fokusiran sam na ovo što sad imam u Real Madridu”, iskreno govori.
Dok priča, u sjećanje nam dolaze scene od prije osam godina, kad su nas Musa i ekipa, kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, usrećili i učinili ponosnim osvojivši naslov prvaka Evrope tog augusta 2015., koji će ostati zlatnim slovima upisan u historiju bh. sporta.

U Mirzinom dresu

A nezaobilazno je pitanje za Džanana koliko je svjestan da hodi utabanim stazama Mirze Delibašića, našeg najboljeg košarkaša svih vremena, koji je ostavio dubok trag upravo u Real Madridu. “Puno je poštovanja ovdje kad se spominje njegovo ime. Ja upravo nosim dres koji je on nosio. Potpuno sam svjestan značaja njegovog ugleda, njegovog naslijeđa ovdje u Španiji, u Realu. Sjećam se prvog razgovora s trenerom kad sam došao u Real, rekao mi je: ‘Ti znaš da je jedan igrač iz Bosne i Hercegovine prije tebe igrao ovdje, a ostao je velika legenda. Ako budeš šezdeset posto kao on, i ti ćeš biti velika legenda.’ To nikad neću zaboraviti. Mislim da se ništa ne dešava slučajno. Mirza nije uspio osvojiti evropski šampionat s Realom, a ja bih jako volio da nama to uspije, i to bi onda bilo u njegovu čast.”

Gracija 432, april 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img