Nedavno objavljeno

Pobijedite celulit!

Celulit je problem više od 80 posto žena na svijetu, tvrde naučnici. Jastučići i nakupine znane i kao narandžina koža pojavljuju se na bedrima, bokovima, nadlakticama, stražnjici i nogama i rijetke su žene koje su imune na ovu pojavu. Kako ga spriječiti? Kako ga se riješiti? Nije li neizbježan, nasljedan, jesu li mu podložne jednako i žene “idealne” težine, kao i one punašnije? Gracija je konsultirala plastične hirurge, posjetila kozmetičke salone, te anketirala nekolicinu onih koji su se podvrgnuli anticelulitnom programu

Stručnjaci tvrde da pojavu celulita uzrokuje cijeli niz faktora, navodeći da se radi o specifičnostima fizioloških procesa vezanih uz pubertet, trudnoću i klimakterij, hormonskim poremećajima, debljini, neuravnoteženoj prehrani, nedostatku fizičke aktivnosti, pušenju, alkoholu, preuskoj odjeći, probavnim poremećajima…

Ima li genetike?  Nažalost, u početnoj fazi celulit se ne opaža na prvi pogled, nego su promjene – kvržice i rupice – vidljive tek ako se koža stisne prstima, dok u sljedećoj fazi masne stanice već tvore jasno vidljive “jastučiće”, a koža postaje sve mlohavija. U trećoj fazi koža je sve tanja i manje elastična te dobiva izgled narandžine kore, u potkožnom tkivu sve je više kvržica, koje u završnoj fazi postaju sve tvrđe i zamjetno bolne na dodir, dok koža gubi elastičnost i zdravu boju.

U pravilu, kreme, losioni i gelovi djeluju tako da potiču cirkulaciju, tope masno tkivo ili potiču izlučivanje zaostale tekućine, što se postiže i vrlo neobičnim i maštovitim sastojcima

Postoji određena predispozicija uvjetovana naslijeđem, a riječ je zapravo o naslijeđenoj lošoj cirkulaciji. Ako majka ima lošu cirkulaciju u nogama, kćer može naslijediti taj poremećaj pa će biti i izloženija pojavi celulita. U tom slučaju vrlo je važno već od djetinjstva poduzeti sve kako bi se spriječio nastanak celulita.

Celulit se javlja, prema nekim istraživanjima, u gotovo 85 posto žena, i to ne samo u onih s povećanom tjelesnom težinom nego je čest i kod mršavih.

Kako ga se riješiti? Činjenica je da anticelulitni proizvodi doživljaju pravi bum te nas proizvođači gotovo svakodnevno iznenade nekim novim, još domišljatijim i učinkovitijim sredstvom. U pravilu, kreme, losioni i gelovi djeluju tako da potiču cirkulaciju, tope masno tkivo ili potiču izlučivanje zaostale tekućine, što se postiže i vrlo neobičnim i maštovitim sastojcima. Osim voćnih kiselina, raznoraznih enzima te prirodnih ekstrakata algi, ginka, artičoke, kestena ili bršljana, najnovije kreme sadrže ekstrakte bijelog ljiljana, zelene kafe, zrna cole ili magnetizirane kristale.

U borbi protiv celulita, posebno onoga u kritičnom stadiju, uveliko vam mogu pomoći i tretmani u kozmetičkim salonima sa savremenim aparatima. U ponudi kozmetičkih salona čitav je niz tretmana – od specifične masaže, takozvane limfne drenaže, koja pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari, terapije morskim algama, terapije blatom te aromaterapije do terapije infracrvenim zrakama, elektroterapije i terapije laserom.


Borba protiv celulita kod kuće

* Specijalno blato “fango” (sadrži fine kristaliće koji na sebe vezuju štetne tvari što opterećuje kožu, dok toplina koja se pritom razvija potiče prokrvljenost) u jednakom omjeru pomiješajte s bademovim uljem, nanesite na kožu, umotajte folijom i ostavite da djeluje 10 minuta. Da biste postigli još i dodatni peeling efekat i uklonili mrtve ćelije, blato uz masažu odstranite suhim ručnikom, a tek potom ga isperite.

* Lagane pamučne biciklističke hlačice namočite u toploj vodi u kojoj ste rastopili sodabikarbonu u omjeru na 1 litar vode 1 supena kašika sode. Potom ih ocijedite, obucite i pustite da djeluju oko 40 minuta. Ovaj pakung poboljšava izmjenu tvari i naočigled izglađuje kožu.

* Nakon tuširanja još vlažnu kožu zahvaćenu celulitom masirajte mješavinom od 50 ml ulja jojobe kojem ste dodali po 5 kapi ulja smreke, lavande i naranče. Uljem ćete potaknuti ne samo izmjenu tvari nego ćete, zahvaljujući specifičnom mirisu, biti zadovoljniji.

* Prije spavanja pripremite aromaterapijsku mješavinu: po 3 kapljice esencijalnog ulja ružmarina, geranije i smreke pomiješate sa 3 supene kašike ulja od suncokreta, nanesite to na celulitom zahvaćena područja i pustite da djeluje preko noći.


Trikovi za prikrivanje celulita

Uprkos činjenici da rezultati naše borbe protiv celulita mogu doći do izražaja tek nakon određenog vremena, nipošto nemojte propusti čari ljeta, razdoblja u kojem smo najosjetljiviji na neestetske nakupine na tijelu. Naime, ima nekoliko vrlo jednostavnih, a vrlo učinkovitih, načina da celulit prikrijemo ili da ga učinimo manje vidljivijim.

Najjednostavnije je da kupaći kostim upotpunite kraćim ili dužim pareom, koji će savršeno sakriti mjesta koja ne želite izložiti ni svojim ni tuđim pogledima. Nadalje, možete nabaviti i vrlo modernu verziju kupaćeg kostima, koji umjesto klasičnih gaćica ima šorc ili biciklističke hlačice. One će uspješno prikriti nepravilnosti vaše stražnjice, bedara i bokova.

Iako sunce i sunčanje pogoduje celulitu jer slabi vezivno tkivo (stoga kritična područja štitite najvećim faktorom zaštite), prije odlaska na more ipak si u ime ljepote i zadovoljstva samim sobom priuštite kratkotrajno sunčanje u solariju… Naime, brončani ten izvrsno pokriva celulit, on je manje uočljiv na potamnjeloj nego na bijeloj koži. No, još je bolje da isti efekat umjesto sunčanjem u solariju postignete nimalo štetnim sredstvima za samotamnjenje. Da biste još više pojačali optički efekat tamne boja, nekoliko sedmica prije odlaska na more, nakon peelinga, kožu na spornim područjima njegujte kremom koja u velikom postotku sadrži voćne kiseline. Ona će je dodatno izgladiti.


Ishrana i celulit

Svaka žena koja se želi riješiti celulita, bez obzira na tjelesnu težinu, mora promijeniti svoje prehrambene navike. Izgladnjivanje i dijete pritom uopće ne dolaze u obzir čak ni kod osoba s viškom kilograma, jer je dokazano da suviše niskokalorična prehrana otežava prirodni proces razgradnje masnih ćelija, čak mu i pogoduje. Neke su namirnice po svom sastavu kao stvorene za uklanjanje ili ublažavanje i uzroka i simptoma celulita. Tako su egzotične voćne sorte, ananas, papaja, kivi, mango i grejp, prave male riznice enzima koji potiču stvaranje kolagena, jačajući tako vezivna tkiva. Papaja uz to djeluje na razgrađivanje masnoća, podjednako kao i artičoke, dok se od jabuka i kiseloga kupusa mršavi na osjetljivim mjestima. Kako američke studije dokazuju da veće količine vitamina C (250 mg dnevno) također djeluju na produkciju kolagena i jačanje vezivnoga tkiva, u istu se svrhu može posegnuti i za jagodama, crnom ribizlom, trešnjama, narandžama, limunom i sl. Za jačanje vezivnoga tkiva preporučuju se i namirnice bogate silicijem, soja, ječam, integralno brašno, riža i smokve. Šparoge, banane, paradajiz i krompir, koji su bogati kalijem, pospješuju izlučivanje tekućine koja se u celulitičnim područjima zadržava među ćelijama i, uz ostalo, uzrokuje otekline.

Mrkva, salata, špinat, brokula, marelice, dinje, tunjevina, jetra namirnice su koje obiluju vitaminom A, a šampinjoni, karfiol, integralne žitarice, sardine, žumanjci, soja i leća bogati su biotinom te potiču obnavljanje ćelija na površini kože, poboljšavajući joj tonus, čineći je ponovo glatkom, čvrstom i elastičnom.


Voda i celulit

U borbi s celulitom voda zauzima važno mjesto. Vodom se iz tijela izlučuju štetne tvari, stoga treba popiti najmanje dvije, pa čak i tri, litre negazirane, prirodne mineralne vode, koju u manjim količinama konzumirajte tokom cijeloga dana. Dio potrebe za tekućinom preporučljivo je nadoknaditi svježe iscijeđenim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama od povrća te biljnim čajevima, posebno od komorača i borovnice. Strogo izbjegavajte kafu i alkohol, koji nevjerovatno pogoduju pojavi i razvoju celulita.


Šta je uzrok pojave celulita?

* genetsko naslijeđe – nesumnjivo jedan od glavnih uzroka pojave celulita

* loše prehrambene navike – neredovna i nepravilna prehrana bogata zasićenim mastima i nepovoljnim ugljikohidratima, a siromašna biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima

* nedovoljan unos tekućine

* nedovoljna fizička aktivnost i loše životne navike – pušenje, alkohol, preuska odjeća, visoke potpetice, dugotrajan boravak u zatvorenim prostorima, te sjedenje prekriženih nogu, što dodatno otežava cirkulaciju

* ženski spolni hormoni, osobito estrogen i progesteron estrogen pospješuje zadržavanje tekućine, a progesteron pogoduje nakupljanju masnoća, pa i dugotrajno uzimanje kontracepcijskih tableta može dovesti do njegova nastanka

kortikosteroidi liječenje određenim kortikosteroidnim lijekovima također potiče nastanak celulita.

Latest Posts

Raport

spot_img