Nedavno objavljeno

Zašto je Nadav Ben Jehud 300 metara od vrha Mont Everesta odustao

24-godišnji izraelski penjač Nadav Ben Jehuda, nalazio se na samo 300 metara od vrha Mont Everesta ali je odustao od svog sna o osvajanju najvišeg vrha planete kako bi spasao ranjenog turskog alpinistu.
Ben-Jehuda je incident opisao na sledeći način:
“Prošao sam pored dva ljudska tela koja su bila još uvek topla. Shvatajući da umiru i da više nemaju snage za kretanje, alpinisti bez snage otpuzali su u stranu, pali u komu i umirali, a oni koji su nastavili da se kreću zaobilazili bi ih.
Jednog sam odmah prepoznao, bio je to Ajdin Irmak iz Turske, sreli smo ga u kampu. Bio je u nesvesti, nije imao rukavice, kiseonik, ranac, a uklonjena mu je bila i kaciga. Čekao je kraj. Drugi penjači su prolazili pored njega ne maknuvši ni prstom, ali ja sam znao da ako budem prošao pored njega i ostavio ga tu, da će umreti. Barem sam mogao da pokušam da ga spasem.
Ajdin i ja počeli smo da silazimo, to je trajalo 9 sati. Bilo je vrlo teško nositi ga na sebi jer je bio težak. Na momente bi se rasvestio, ali onda se opet onesvestio. Kada je najzad došao sebi, počeo je da vrišti od bolova i to nam je još više otežavalo spuštanje. Vrlo sporo smo se spuštali na dole, a u jednom trenutku mi se slomila maska za kiseonik. Nešto kasnije sreli smo penjača iz Malezije, koji je takođe bio na ivici snage. Bilo je jasno da je postalo potpuno nemoguće ići dalje. Penjače koje sam sretao usput molio sam da mi daju malo kiseonika za dvojicu ranjenih, i neki su pristali da pomognu.
Nekako smo došli do kampa. Helikopter ih je evakuisao i prevezao do bolnice u Katmandu.”
Svi su imali ozbiljne promrzline. Nadev Ben-Jehuda je takođe imao ozbiljne promrzline prstiju koje su prikazane na fotografiji, jer je tokom akcije spašavanja morao da skine rukavice.
“Suočio sam se sa izazovom, biti najmlađi Izraelac koji se ikada popeo na Mont Everest, što bi bilo sjajno za moju karijeru, ili pokušati da spasem dva života. Izabrao sam drugu opciju i uspeo sam to da učinim. Hvala svima koji su mi pomogli u pripremi i podučavanju. To mi je dalo dovoljno snage da uspem da se sam spustim sa dvoje ljudi kojima je bila preko potrebna pomoć.”
– Nadev Ben-Jehuda, 2012. godine.
Izvor fotografije: Grayson Schaffer.

Latest Posts

Raport