Nedavno objavljeno

Brazil zabranjuje testiranje kozmetike i mirisa na životinjama

Posljedice eksperimentiranja na životinjama su trajne ozljede kože, sljepoća, stres, intoksikacija i smrt

Kičmenjaci se u Brazilu više ne mogu koristiti u testiranjima koja se provode za razvoj i kontrolu kvaliteta mirisa, kozmetičkih proizvoda i proizvoda za ličnu higijenu. Zabranu, o kojoj se nekoliko godina raspravljalo u saveznom parlamentu, na kraju je provela nova vlada putem rezolucije Nacionalnog vijeća za kontrolu eksperimenata na životinjama, koje je u nadležnosti Ministarstva nauke, tehnologije i inovacija (MCTI).

Mjera se ne odnosi na proizvode za koje su formule i komponente već dokazano sigurne i učinkovite. Za ostale, zahtijeva se korištenje alternativnih metoda, a zasad ih je priznato četrdeset, među kojima je i metoda za procjenu toksičnosti kože korištenjem umjetne kože ili iritacije oka pomoću vještačke rožnjače. Ove alternativne metode omogućuju zadržavanje autonomije u procjeni novih sastojaka, posebno onih koji potiču iz brazilske bioraznolikosti, na primjer u Amazoniji, i bez upotrebe životinja ili vjerovatno vrlo malog broja životinja.

Osim zabrane, ovaj projekat podrazumijeva inspekcijske mjere i strateški plan za usvajanje alternativnih metoda. Međutim, nije predviđena zabrana uvoza proizvoda testiranih u inostranstvu.

Testiranje kozmetike na životinjama može da podvrgne zečeve, zamorce i miševe iritaciji očiju/kože, nagrizanju očiju/kože, akutnoj toksičnosti i drugim ispitivanjima bez ublažavanja boli. Posljedice ovakvog eksperimentiranja su trajne ozljede kože, sljepoća, stres, intoksikacija i smrt.

U svijetu već postoje 42 zemlje koje su zabranile testiranje na životinjama u kozmetičke svrhe, uključujući Indiju, Norvešku, Švicarsku, Južnu Koreju, Australiju, Kolumbiju, Meksiko, Gvatemalu i zemlje koje pripadaju Evropskoj uniji.

 

Latest Posts

Raport

spot_img