Nedavno objavljeno

AMIRA MEDUNJANIN: Ruža za kraljicu sevdaha

Jedinstvena interpretatorka sevdalinke Amira Medunjanin godinu je započela u velikom stilu – gostujući širom regije i Evrope, a za Graciju donosi svoj osvrt na saradnju sa sarajevskim hip-hop bendom Helem Nejse na pjesmi Ruža

Napisala Mersiha Drinjaković
Foto Amina Hodžić

Kraj 2022. i početak 2023. u kalendaru Amire Medunjanin ispunjeni su nastupima, regionalnim i evropskim, a povratne reakcije sa svih njenih koncerata svjedoče kakvu energiju ova sjajna vokalistica generiše izražavajući se kroz sevdah. Od debitantskog albuma sevdalinki “Rosa”, kojeg je muzički kritičar britanskog lista Sunday Times proglasio albumom godine, a koji je u izdanju Snail Recordsa svjetlo dana ugledao 2005., Amira svijet čini boljim mjestom za život, unoseći u njega ljepotu svog muzičkog izraza.
Nakon prisilne dvoipogodišnje pauze izazvane pandemijom, u nove je muzičke poduhvate krenula punom parom. Nastupi u Srbiji, Crnoj Gori, Holandiji i Skandinaviji već su iza nje, i ako je suditi po takvom početku, bit će ovo dobra godina za Amiru. “Nakon pandemije, napokon sam krenula s koncertima. Odgađani su već dvije godine, tako da sam sretna što se mogu ponovo družiti s ljudima. Planovi su da nastavim s turnejom. Svi smo poželjeli da možemo bez problema putovati i održavati koncerte bez bilo kakvih ograničenja.”

Nostalgična muzička turneja

Zadovoljstvo nam pričinjava kad svoje umjetnike imamo priliku gledati očima onih kojima sevdah i naš mentalitet nisu toliko bliski. I zato nam je ovaj osvrt Tona Maasa, holandskog vrsnog poznavatelja muzike, tekstopisca, fotografa i voditelja, nakon Amirinog amsterdamskog nastupa u januaru, bilo užitak čitati: “Amsterdamsko crkveno zdanje De Duif bilo je prepuno prošle subote zbog nastupa Amire Medunjanin, kraljice sevdaha, bosanskohercegovačke pjesme koja se najbolje može mjeriti s portugalskim fadom. I u sevdahu dominira sjeta, ali mnoge su pjesme znatno bržeg tempa nego što smo navikli od fada… Uz pratnju izuzetno efektnog trija gitare (Atilla Aksoj iz Mostara), bas gitare (Mario Rašić iz Zagreba) i harmonike (Antonio Vrbički iz Zagreba), Amira je cijelu zajednicu povela na nostalgičnu muzičku turneju. Većinu pjesama pjevali su zajedno, nekad šapatom, a onda iz sveg glasa, pogotovo kada ih je Amira na to poticala. Medunjanin nije samo sjajna pjevačica, već i zarazna izvođačica. Između pjesama opušteno čavrlja sa svojom publikom, stalno se prebacujući između srpsko-hrvatskog (je li taj naziv još uvijek dopušten?) i engleskog. Ovdje niko nije izostavljen, iako većinu publike čine stanovnici bivše Jugoslavije. Vrhunac večeri bile su numere kojima je – kao nenajavljeno iznenađenje – pridonio hor Capella Amsterdam… Umjesto uobičajenih ceremonija, Amira se nakon više od dva sata pjevanja obratila publici pitanjem: ‘Eto, ovo je bio zvanični kraj nastupa. Želite li još?’ Kao da to odavno nije bilo jasno. Uslijedila su čak tri bisa nakon kojih su svi mirno mogli da se slože kako je bilo prekrasno.” Tako piše Ton Maas.

“Muzika nam daje slobodu da malo odmorimo od svega i da energiju više usmjerimo na ono što je zaista važno u našim životima”

Kako je jednom rekao književnik Ivan Lovrenović, Amira Medunjanin izvodi sevdalinku ne povređujući je. Emocije koje prenosi i dojam koji ostavlja na publiku, kritiku i kolege uvijek nas iznova impresioniraju, a impresijama nošen je bio i sarajevski hip-hop bend Helem Nejse kad je pozvao Amiru da gostuje na novom singlu – pjesmi Ruža.

Zaljubljena u pjesmu

“Saradnja sa Amirom proizašla je iz naše želje da sa njom, umjetnicom svjetskog glasa, podijelimo pjesmu. Naš član Stihomir Klepić je napisao tekst, te smo uz pomoć Dine Šarana iz benda Letu štuke ostvarili kontakt s njom. Zaljubili smo se u ono što smo zajedno stvorili već na prvo slušanje demo verzije”, kažu članovi grupe Helem Nejse.
“Napisali su odličnu pjesmu. Nadam se da će doći do srca mnogih. Sjajna su ekipa mladih ljudi, sa kojima sam se brzo našla na istoj talasnoj dužini”, govori Amira.
Za razgovor smo je “uhvatili” između silnih nastupa, putovanja, avionskih letova; tek se bila vratila iz Norveške na kratki predah u Sarajevo, te nam je pričala o nastanku Ruže. “Interesantno je da sam dobila poziv od prijatelja Dine Šarana, koji nas je i povezao. U muzičkom studiju Helem Nejse sam prvi put čula pjesmu i iskreno mi se dopala na prvu, prvenstveno zbog stihova koji su bili napisani za vokalistu. Drago mi je da su mislili da bih se mogla uklopiti u njihov koncept.”
Ruža je jedinstven spoj hip-hopa i sevdalinke. Stihovi koji oslikavaju ružnu realnost, poput: “U vremenu ovom za insana novom / Svi pod jednim krovom, a svako bi po svom”, miješaju se s lirikom kojoj Amira daje poseban pečat: “Tebe sam zasadila u dubinu duše / Plakat ću da ti vode dam”. I odmah ulaze pod kožu.

“U ovom svijetu, u 21. stoljeću, bez muzike bi bilo jadno i čemerno živjeti. Naročito kada imate na umu sve probleme s kojima se normalan svijet suočava svakodnevno. A muzika nam daje slobodu da malo odmorimo od svega i da energiju više usmjerimo na ono što je zaista važno u našim životima.”

Utisci iz Crne Gore

Amira Medunjanin još je pod utiskom koncerta koji je početkom januara održala u rizortu Portonovi u Crnoj Gori, tokom praznične sezone. “Oduševljena sam energijom i reakcijom publike, ove trenutke u Portonovom definitivno nikada neću zaboraviti. Bilo je zaista prekrasno. Vrhunska organizacija, gostoprimstvo i profesionalnost. A bilo je ljudi sa svih strana, i jako mi je drago da su nas pozvali i da smo imali prilike nastupiti na festivalu na početku ove godine.”
Na kraju razgovora, Amira nam ostavlja poruku za razmišljanje, za sve nas koji se borimo za svoj komad mjesta pod suncem u turbulentnim vremenima: “Samo je zdravlje važno, a svega ostalog će biti kako bude. Nekako smo kroz ovih par godina iza nas imali više vremena da razmišljamo, pa se nadam da smo svi zaključili isto.”

Gracija 431, mart 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img