Nedavno objavljeno

Nenašminkana Bosna i Hercegovina

Na inicijativu ambasadorice naše zemlje u Češkoj, Martine Mlinarević, u Pragu je 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, upriličena izložba fotografa Edina Tuzlaka, nazvana “Real Bosnia and Herzegovina”, ili u autorskoj interpretaciji: “Nenašminkana BiH“. Trideset četiri fotografije – koliko će ih biti izloženo – nastajale su proteklih 13 godina, tokom kojih je Tuzlak bilježio kako najrazličitija društvena dešavanja, od protesta do korida, tako i prirodne ljepote te trenutke koji govore o istoriji i tradiciji Bosne i Hercegovine

Snimio i napisao Edin Tuzlak

BASE SKAKANJE Zoran Mijadžević, koji je zbog rata u BiH završio u dalekoj Australiji, vratio se kratkotrajno 2014. u rodno Sarajevo da bi odradio BASE skok sa zgrade Avaz Twist Towera. Dok sam razmišljao koja je najbolja pozicija da ga fotkam, stajao sam na samom rubu zgrade, bez ikakve ograde. Zoran mi je prilazio i rekao: „Jesi lud!?“, na šta sam mu ja odgovorio: „Ja sam lud jer stojim ovdje, a ti koji ćeš odavde skočiti – nisi?!“ Skočio je i sve je bilo OK. Za razliku od jednog skoka kojeg je poslije odradio u Splitu. Ali preživio je i to.
SIMBOL HERCEGOVINE Vodopad Kravica je prepoznatljivi simbol Ljubuškog i Hercegovine. Jedno od meni dražih i ljepših mjesta u BiH! Ako želite adrenalinske zabave u još uvijek skoro pa netaknutoj prirodi, vodopad Kravica je obavezno mjesto za posjetiti. Skok s nekoliko metara u hladnu vodu i najletargičnije vraća u život.
POPLAVE 2014. Domaljevac je mjesto koje se nalazi uz rijeku Savu na izrazito močvarnom i poplavnom području na pola puta između Orašja i Šamca. Krajem maja 2014. to područje su pogodile velike poplave. Tada je općinu Domaljevac-Šamac zadesila najgora sudbina: poplavljen je cjelokupan njen teritorij te uništeno sve što se moglo uništiti.
SKOKOVI SA STAROG MOSTA Tradicija je da mostarski mladići skaču sa Starog mosta u Neretvu. Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažit će se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji štrâp, dok je u skokovima na glavu obrnuto.
VRIJEME IFTARA Na Žutoj tabiji, lokalitetu iznad Sarajeva, za vrijeme ramazana svakodnevno se ispaljuje top koji označava kraj posta. Ovdje se iz godine u godinu okupljaju građani koji žele iftar provesti na otvorenom te uživati, osim u pogledu na grad, i u zvuku ezana koji u akšam ujedno i označava vrijeme prekida posta.
NA KORIDI Kafanske plesačice neizostavni su dio programa svake bh. koride. Legenda kaže da je na nekoj od korida na papiru pisalo upozorenje: “Mole se gosti da plesačice ne diraju masnim rukama”.
GRADSKI DERBI S jedne strane FK “Sarajevo”, s druge FK “Željezničar”. Rivalstvo je veliko, kvalitet igre slab, ali na tribinama često zna biti zanimljivo. I krvavo.
ŽENE KOJE RADE “MUŠKI POSAO” Biti policajac nije lako. Biti policajka – još teže! Patrijarhalna sredina poput bosanskohercegovačke ne gleda blagonaklono na žene koje rade “muške poslove”. Prizor je snimljen na protestu sindikata policijskih službenika. Nigdje ništa ne pada s neba, za sve se moramo izboriti. Ali uvijek treba imati na umu da je ženama uvijek sve teže. I baš zato uvijek – podrška!

Latest Posts

Raport

spot_img