Nedavno objavljeno

Sejo Sexon kao Super Mario

Sejo je pred oko tri hiljade posjetilaca na kraju nastupa izveo i dio pjesme "Guzonjin sin"

Kao dio gostujuće grupe “Garaža Baćina – Ploče”, na 197. Samoborskom fašniku ove godine prodefilovao je i poznati bh. kantautor i frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sexon. Budući da je ekipa pločanskih Super Marija izvela performans u kojem ismijavaju kadrovsku politiku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, Sejo je pred oko tri hiljade posjetilaca na kraju nastupa izveo i dio pjesme “Guzonjin sin”. Fašnički likovi (Sraka, Princ, Fiškal i Sudec) su s oduševljenjem pozdravili Sejino učešće na Samoborskom fašniku.

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i slavi se od početka devetnaestog stoljeća. U Samoborskom muzeju čuva se zapisnik sa sjednice oćinskog vijeća iz 1828. godine, u kojem lokalni gostioničar traži da mu se iznajmi dvorana za fašnički bal, s napomenom da ju je već koristio godinu dana ranije. To je prvi pisani dokument o samoborskom fašniku, a velika je vjerovatnoća da su se poklade održavale i puno ranije.

Tokom Drugog svjetskog rata fašnik je bio ukinut, da bi se tek 1965. vratio u punom sjaju. Danas se održava pod geslom “Metni masku, bil buš lepši!”, a fašnički simboli – Sraka, Princ Fašnik, Sudac i Fiškal – iz godine u godinu uveseljavaju brojne posjetitelje. Uz to, održava se izbor za najljepšu masku, a pripreme za nastup na fašniku, prema tekstu na portalu Povijest.hr, traju mjesecima.

Latest Posts

Raport

spot_img