spot_img
NaslovnicaSAVJETIGdje je najbolje čuvati limune kako bi što duže zadržali svjež ukus?

Gdje je najbolje čuvati limune kako bi što duže zadržali svjež ukus?

Od čitavog limuna, pa do osvježavajućeg iscijeđenog soka – ovo su apsolutno najbolji načini za pohranu ovog sočnog, finog i zdravog voća

Kad vam život da limune, s njima možete napraviti puno više od obične limunade. Iscijeđeni u sok, narezani na kriške ili kao korica, ovo citrusno voće može se koristiti na različite načine i svakom jelu daje poseban miris i aromu, od deserta i pića do salata i tjestenine. Limun gotovo uvijek imamo kod kuće, posebno ako redovno kuhate i uživate u svježoj limunadi, međutim gdje je najbolje držati limun? Znate li šta treba urditi kada recept zahtijeva sok od pola limuna ili samo koricu? Treba li ostatke pospremiti u frižider ili negdje drugo? Ovaj vodič itekako će vam dobro doći.

Je li frižider najbolji izbor za čuvanje limuna?

Kao što je slučaj s većinom voća, Anina von Haeften, suosnivačica firme za dostavu hrane Farm to the People, preporučuje čuvanje limuna u frižideru. ‘Možete ih držati na kuhinjskom pultu, ali neće trajati tako dugo i počet će se sušiti,’ kaže te dodaje: ‘Na kuhinjskom pultu će izdržati oko sedam dana, a u frižideru i do mjesec dana. ‘Kad limune držite u frižideru, Anina von Haeften preporučuje čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi koja će im pomoći da ostanu sočniji i duže zadrže vlagu. Međutim, ako slučajno imate nezrele (zelene) limune, onda je preporučljivo stavite ih na pult dok ne požute, a zatim ih stavite u frižider u ladicu za svježe voće i povrće.

Držanje limuna u frižideru ne samo da produžava njihov vijek trajanja, već i održava mekanu teksturu kore i zadržava njihov svjež ukus. Maddy Rotman, voditeljica održivosti u firmi Imperfect Foods kaže: ‘Kada su limuni svježiji, slađi su i manje kiseli nego kada se počnu sušiti, što se događa brže na sobnoj temperaturi.’

Ostaci limuna

Kada je kora u pitanju, Maddy Rotman savjetuje da nikad ne bacate koricu limuna, a da je prethodno ne naribate.’Korica limuna je tako svestrana u kuhanju i pečenju, da je prava šteta baciti je. Čak i ako vam nije potrebna odmah, stavite je u zatvorenu posudu u zamrzivač i odmrznite kada vam zatreba.’

Ako koristite samo pola limuna, Maddy Rotman preporuča da narezani kraj pokrijete plastičnom folijom ili ga stavite u zatvorenu posudu, pazeći da ga upotrijebite u roku od nekoliko dana prije nego što se osuši. Kako biste sačuvali ostatke limunovog soka, stručnjaci preporučuje čuvati ga u zatvorenoj posudi u frižideru gdje će zadržati svoj ukus nekoliko dana. Nakon toga, najbolje je koristiti limunov sok za kuhanje ili pečenje ili ostatak zamrznuti tako da ga izlijete u posude za kockice leda.

tportal.hr

Možda vas zanima

spot_img

Nedavno objavljeno