Nedavno objavljeno

Pomoć za zube

Koje namirnice odabrati kako biste ojačali zubnu caklinu te pomogli zubima da izgledaju ljepše i budu zdraviji

VODA

Idealan završetak svakog obroka, uključujući i užine, zbog mehaničkog djelovanja – ispira ostatke hrane i šećer koji bi se inače odmah transformirali u kiseline, spremne da napadnu zubnu caklinu. A tu je i fluor kojeg voda sadrži, a koji djeluje zaštitno.

MUŠULE

Zajedno s ostalim ljuskarima sadrži visoke koncentracije kalcija, koji hrani koštani dio zuba. Na isti, nešto manje djelotvoran način djeluju riba i bijelo meso.

POVRĆE

Jedete li svježu mrkvu, celer i radič, čistite zube. Doprinose, također, svježijem dahu zahvaljujući visokom postotku vode.

INTEGRALNE ŽITARICE

Smeđa riža, pšenica, zob i raž traže produženo i zahtjevnije žvakanje, koje samo po sebi jača zube. Stimulira, također, lučenje pljuvačke, koja pomaže u samočišćenju usta. Prema posljednjim istraživanjima ove žitarice ubrzavaju metabolizam glukoze, reducirajući rizik od nastanka paradentoze (upalna bolest češća kod dijabetičara).

CRNO VINO, PIVO, ČAJ

Što se tiče paradentoze, izgleda da ovi napici (bogati polifenolima) mogu zaštitno djelovati, zahvaljujući antioksidantnim i antiupalnim svojstvima. Važno je da čaj ne sadrži dodatak šećera.

LIMUN/NARANDŽA

Svako voće pomalo, ali posebno agrumi, sadrže limunsku kiselinu, koja ima izbjeljujući efekt, sem što osvježava dah. Nakon konzumiranja je, međutim, potrebno isprati usta vodom: produženim djelovanjem kiselina oštećuje caklinu i krunu zuba.

PARMEZAN & Co.

Zahvaljujući vitaminu D, kalciju i proteinima, ovaj sir (kao i ostali mliječni proizvodi) pomaže da koštani dio zuba bude čvršći i trajniji. Sem toga, vitamin D djeluje protuupalno i štiti desni.

JABUKA

Konzumirana svježa i s korom, po mogućnosti, čisti zube. Sem toga, jabuka sadrži dosta vode – oko 85 posto, kao i organske kiseline koje pomažu u održavanju korektne pH vrijednosti pljuvačke. To je veoma važno zbog suprotstavljanja razvoju bakterija i nakupljanja zubnog kamenca.

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU?

Prvi je, savim sigurno, bijeli šećer iz kafe i slatkiša. Ali, na crnoj listi su i bombone (posebno mekane), suho voće, slatki sokovi i grickalice. Motiv: bakterije veoma brzo transformiraju šećer u kiseline, neprijatelje cakline. To ne znači da potpuno izbacite slatkiše, nego njihovo konzumiranje samo tokom glavnih obroka, kada će se pljuvačka maksimalno lučiti. Nakon toga, naravno, slijede četkica i pasta za zube. Obavezno!

 

Latest Posts

Raport

spot_img