Nedavno objavljeno

Njihova godina: Aida Redžepagić

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2022. godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2022. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: aktivistica Alma Mujanović, glumac Feđa Štukan, fotografkinja Aida Redžepagić, igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, advokatica Dženana Hadžiomerović, profesor geografije Vedran Zubić, modne dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović, tim AJB DOC-a, modni dizajner Marko Feher, predstavnica NGO-a posvećena borbi protiv organiziranog kriminala Anesa Agović, zaštitnica životinja Dženana Čizmić te spisateljski bračni par Marija Fekete-Sullivan i Kevin Sullivan.

Napisale: Kristina Ljevak i Mersiha Drinjaković

Njen fotografski rukopis prepoznatljiv je i onima koji o fotografskom umijeću i ne znaju previše. Pored odnjegovane estetike u središtu autorstva Aide Redžepagić, najčešće je i društveni angažman.
Godinu su joj obilježila priznanja i veliki profesionalni iskoraci, bilo da je riječ o samostalnom fotografskom djelovanju ili pokretanju novog festivala fotografije.
U martu 2022., svjesno birajući da bude osmi, kreirala je kampanju “Žene BiH”, naslanjajući se na istoimenu knjigu posvećenu nekim od najznačajnijih žena iz prošlosti i sadašnjosti naše države. Fotografijama na kojima djevojčice utjelovljuju heroine bosanskohercegovačke prošlosti, Aida prenosi poruku o istinskoj ženskoj borbi za ravnopravnost.
Narednog mjeseca bila je TEDx govorkinja u Sarajevu, nakon čega je globalna TEDx platforma preuzela njeno izlaganje i postavila ga na svoju zvaničnu stranicu gdje najveća imena današnjice prati milionska publika.
U maju je organizovala svoj prvi Sarajevo Photography Festival uz učešće autora i autorica iz 30 zemalja, koji je podrazumijevao izložbe, radionice i predavanja. Osim sarajevske publike, festivalsku izložbu imali su prliku vidjeti u Kaknju, Maglaju, Bihaću, Srebrenici i Konjicu.
Posebno važan segment Aidinog fotografskog angažmana u minuloj godini podrazumijevao je izložbu “Plastična operacija” u organizaciji Goethe instituta, kojom je željela skrenuti pažnju na prekomjerno korištenje plastike. Značaj ovog projekta prepoznat je i van granica naše zemlje, zahvaljujući čemu je dobila specijalnu nagradu žirija na takmičenju Moscow International Foto Awards.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img