Nedavno objavljeno

Njihova godina: KAFTAN STUDIO

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2022. godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2022. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: aktivistica Alma Mujanović, glumac Feđa Štukan, fotografkinja Aida Redžepagić, igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, advokatica Dženana Hadžiomerović, profesor geografije Vedran Zubić, modne dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović, tim AJB DOC-a, modni dizajner Marko Feher, predstavnica NGO-a posvećena borbi protiv organiziranog kriminala Anesa Agović, zaštitnica životinja Dženana Čizmić te spisateljski bračni par Marija Fekete-Sullivan i Kevin Sullivan.

Napisale: Kristina Ljevak i Mersiha Drinjaković
Snimio: Edvin Kalić

Kontinuitet i dosljednost neki su od ključnih preduslova uspjeha. Upravo njima obilježeno je kreativno djelovanje Kaftan studija, odnosno njegovih dizajnerica, Nermine Hodžić i Emine Hodžić-Adilović. Nova kolekcija i novi showroom, internacionalne saradnje i modni editorijali dio su rezultata u još jednoj produktivnoj godini ovih kreativki. Nemoguće je pobrojati na kojim su se sve glamuroznim događajima nosile njihove kreacije ove godine, jer šta god da je bilo od okupljanja u svijetu filma, mode i umjetnosti, glumice, rediteljice, producentice… nosile su Kaftanovu odjeću. Ipak, hajde da izdvojimo neke: dodjele Oscara, Zlatnog globusa i Emmyja, People Choice Awards, Independent Spirit Awards, Critics Choice Awards, Black Women in Hollywood Awards, GLAAD Awards, filmski festivali u Berlinu, Cannesu i Veneciji, premijere filmova Red Notice, Dinastija Gucci i Driven, premijera serije Real Housewives of Beverly Hills, šou Davida Lettermana… Na mjesečnom nivou, i to globalno, njihove kreacije tražene su za barem pet editorijala u raznim uglednim publikacijama, kao što su: Glamour, L‘Officiel, L.A. Times, Elle, Malvie, Ambassador, Lifestyle Asia i Insight.
Naravno, tu je i Sarajevo Film Festival na kojem Kaftanove kreacije već godinama podiže ljestvicu i doprinose slici Bosne i Hercegovine kao zemlje u kojoj je modni biznis važna grana privrede. Tako je bilo i na posljednjem festivalskom izdanju. Uz niz uspješno osmišljenih modnih kombinacija s Kaftanovim potpisom, zasigurno ćemo još dugo pamtiti rafiniranost modnog odabira glumica Tatjane Šojić i Jasne Đuričić. Jednostavno, Nermina i Emina su sveprisutne. I, moramo to reći: uradile su za imidž Bosne i Hercegovine mnogo, mnogo više od mnogih diplomatskih i ambasadorskih imena naše zemlje.

Gracija 430, januar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img