Nedavno objavljeno

Njihova godina: Marko Feher

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2022. godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2022. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: aktivistica Alma Mujanović, glumac Feđa Štukan, fotografkinja Aida Redžepagić, igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, advokatica Dženana Hadžiomerović, profesor geografije Vedran Zubić, modne dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović, tim AJB DOC-a, modni dizajner Marko Feher, predstavnica NGO-a posvećena borbi protiv organiziranog kriminala Anesa Agović, zaštitnica životinja Dženana Čizmić te spisateljski bračni par Marija Fekete-Sullivan i Kevin Sullivan.

Napisale: Kristina Ljevak i Mersiha Drinjaković

Marko Feher jedan je od najzapaženijih bh. modnih dizajnera sa brojnim inostranim angažmanima. Njegove kreacije ne odlikuje samo rafinirani dizajnerski rukopis, nego odgovorno promišljanje o nizu aktuelnih problema današnjice. Analiza rodnih uloga, tradicije i rodne ravnopravnosti česta su tema njegovih kolekcija, a njome je bila protkana i ona iz godine koju ispraćamo pod nazivom “He Said Yes!”, s porukom: “Ovo nije kolekcija za vjenčanja, a jeste. Ovo nije priča o rodnoj ravnopravnosti, a jeste. Ovo nije priča o tradicionalnim vrijednostima, a jeste.”
Tako bismo rado da čujemo kako nema problema, pa iako su brojni, dajući upravo naziv “Nema problema” još jednom uspješnom modnom predstavljanju, Marko Feher nas je u 2022. želio podsjetiti i na bolju prošlost. Kolekcija se izvorno zove “Zoi 84”, ali ju je publika više prihvatila kao “Nema problema”, na tragu zaključka iz reportaže njemačke televizije o narodu, to jeste nama, koji će vam i za najveću i najjednostavniju uslugu kao odgovor reći – nema problema. Marko nam je donio i impresije o umjetnicima koji su radili na projektu ZOI, kao što su Michelangelo Pistoletto ili Miroslav Antonić Roki, autor pahulje, te sportistima poput Jure Franka.Autorski završetak godine Marka Fehera bio je takođe u znaku bolje prošlosti: učestvovao je među 22 dizajnera i dizajnerice s prostora bivše Jugoslavije na završnoj reviji jubilarnog pedesetog Belgrade Fashion Weeka pod nazivom “Jovanka u boji”, inspirisanom Jovankom Broz, uz pristup arhivi, ali i materijalima koje je Titova supruga dobijala širom svijeta. Zadovoljan što se i ovaj projekat poklopio s njegovim senzibilitetom, Marko Feher itekako može biti i zadovoljan minulom godinom.

Latest Posts

Raport

spot_img