Nedavno objavljeno

MUZIČKI MOST IZMEĐU SARAJEVA I NEW YORK-A: SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND POKLONIO PUBLICI NEZABORAVAN KONCERT

U petak, 23. decembra, u punoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS, uspješno je održan koncert Sinan Alimanović International Band-a. Sarajevska publika uživala je u nezaboravnom koncertu čiste umjetničke muzike, u noći nad kojom se nadvio jedinstveni muzički most između New York-a i Sarajeva.

Na sarajevskom koncertu Sinan Alimanović International Band su činili: Sinan Alimanović (Sarajevo) – klavir; Harvie S (New York) – kontrabas; Alvester Garnett (New York) – bubanj; Lejla Alimanović (Sarajevo) – vokal, Wurlitzer električni klavir; Adam Klemm (Ljubljana) – sopran i tenor saksofon.

Bh jazz ambasador, Sinan Alimanović je povodom koncerta izjavio:

“Veliko mi je zadovoljstvo bilo nastupiti u BKC-u sa mojim prijateljima. Koncert je otvoren solo klavirom, kompozicijom ‘My Favorite Things’. Kasnije je solo klavir prerastao u trio, pa kvintet, na kraju i kvartet. Pred sarajevskom publikom predstavili smo neke nove kompozicije, koje se ne nalaze albumu. Jedna od njih je “Ray”, blues koji je Harvie S nedavno napisao kao posvetu legendarnom Rayu Brownu. Harvie mi je rekao da sam ja prvi pijanist s kojim je izvodi, što mi je drago. Kompoziciju “Roy Hard Groove”, koja, također, nije na albumu, napisala je Lejla Alimanović, posvetivši je trubaču Royu Hargroveu i moram reći da je izrazito pozitivno prihvaćena, kako od kolega muzičara, tako i od publike. Iz tog razloga smo Lejlinu pjesmu izveli i na bis. Svirali smo i neke jazz standarde, a jedan od njih je ‘If I Should Lose You’. Ovom prilikom želim se zahvaliti na podršci Jasminu Durakoviću, direktoru Bosanskog kulturnog centra KS, koji je učinio ovaj koncert mogućim, kao i cijelom konstruktivnom timu iz BKC-a. Zahvaljujem se i Tariku Karačiću (Club Jazzbina) koji je uradio mnogo na realizaciji koncerta, ali i sarajevskoj publici koja je izvrsno reagovala na našu muziku. Album je snimljen audio i video, tako da uskoro počinjemo raditi na mixu i masteru, kao i na video montaži.”

Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma Sinan Alimanović International Band – “Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records. Sarajevski umjetnici Sinan Alimanović i Lejla Alimanović, na albumu snimljenom i objavljenom u New York-u, sarađuju sa svjetskim velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, kao i višestrukim dobitnicima prestižne nagrade Grammy. Album “Lejla” je svjetsku, radijsku premijeru imao na playlisti “Excellence in Jazz” (CapRadio, California State University, NPR), te je predstavljen u svim referentnim svjetskim jazz publikacijama.

Koncert za pamćenje organizovan je u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra KS, Jazzbine Sarajevo i platforme Blue Quote, te je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img