Nedavno objavljeno

Otvorenje izložbe Pazi snajper u Beogradu

U utorak, 13.12.2022. godine Historijski muzej BiH je gostovao u Beogradu sa izložbom “Pazi snajper!”

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja Paula Low-a, fotografa, koji je za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan doprinos dokumentiranju rata i Historijskog muzeja BiH koji već deceniju muzeološki proučava opsadu.

Ova izložba je drugo gostovanje Historijskog muzeja BiH u Beogradu – u 2018. godini je predstavljena stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo”.

Ova izložba historiografski i geografski dekonstruiše “Aleju snajpera” kroz široku lepezu muzeološkog diskursa:

kroz 3D model (Projekt V Arhitektura),
izvještaje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju,
izjave očevidaca.

Fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul Lowe, Enric Marti i Gervasio Sanchez kroz objektiv bilježe scene “Aleje snajpera” koje su predstavljene na izložbi. Izložbu čini i multimedijalna instalacija Paula Lowea, te umjetnički radovi domaćih i međunarodnih umjetnika (Adela Jušić, Vladimir Miladinović i Paul Coldwell).

U Beogradu će biti premijerno predstavljen rad “SNAJPER” Vladimira Miladinovića, zasnovan na balističkom izvještaju o snajperskim dejstvima tokom opsade Sarajeva i civilnim žrtvama stradalim od snajperskih napada.

U “Aleji snajpera” je 18.11.1994. godine ubijen sedmogodišnji dječak Nermin Divović. Priča o Nerminu predstavlja izuzetno važan muzejske kolekcije, ali i postavke “Pazi snajper!”, te pokazuje kako Historijski muzej BiH učestvuje u procesima suočavanja sa prošlošću.

Istraživanje i produkciju izložbe je podržana kroz grant Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Predstavljanje izložbe u Beogradu omogućio je forumZFD u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava i Galerijom Endžio Hab. Izložbu je podržao University of the Arts London.

Latest Posts

Raport

spot_img