Nedavno objavljeno

Pečene gljive s nagorenim lukom

POTREBNO:
4 manja luka (oguljena, prepolovljena),
1/3 šolje maslinovog ulja (plus za prelijevanje),
1 kg miješanih gljiva (narezanih na slične veličine),
2 zgnječena češnja bijelog luka,
korica i sok od 1 limuna,
1 kašika nasjeckanog estragona i
1 kašika nasjeckanih listova kadulje
PRIPREMA: Zagrijte renu na 240°C. Tri velika pleha obložite papirom za pečenje. Stavite luk prerezanom stranom prema dole na pripremljeni pleh. Začinite i pokapajte uljem. Pecite 30-35 minuta dok ne pocrni i ne omekša. Prebacite u vatrostalnu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite dok se skroz ne ohladi. Ogulite i bacite pocrnjeli sloj, odvojite dijelove i prebacite u zdjelu.
Gljive rasporedite na plehove (grupirajte gljive iste veličine), pokapajte uljem i začinite. Pecite 30-35 minuta dok ne omekšaju i ne porumene. Za preljev stavite maslinovo ulje, protisnuti češnjak, limunovu koricu i sok te začinsko bilje u malu zdjelu. Začinite po ukusu i umutite da se sjedini. Staviti na stranu. Pečene gljive i luk stavite na pladanj, prelijte preljevom i odmah poslužite.

Latest Posts

Raport

spot_img