spot_img

Nedavno objavljeno

Pirelli predstavio kalendar za 2023. godinu

Pirelli je u srijedu predstavio svoj kalendar za 2023. godinu, pod nazivom Pisma muzi.

Kalendar je hommage grupi “izvanrednih žena” – umjetnica, aktivistica, sportašica i drugih pionirki – koje su inspirirale australsku fotografkinju Emmu Summerton.

“Htjela sam se vratiti etimološkom korijenu riječi ‘muza’ i portretirati žene koje me inspiriraju zbog njihova doprinosa književnosti, nauci i umjetnosti. Ideja je bila predstaviti ono što one stvarno jesu i stvoriti svjetove koji bi mogli odražavati i ispričati njihove veće priče”, rekla je Summerton za CNN.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pirelli (@pirelli)

Četrnaest manekenki, koje inspiriraju i izvan piste, predstavljene su kao razne “muze” na visokostiliziranim fotografijama. Cara Delevingne, na primjer, koja je uz vrlo uspješnu manekensku karijeru glumila u brojnim filmskim ulogama, pojavljuje se kao “Izvođačica”, a odjevena u makrame odjeću snimljena je u upečatljivim pozama među maslačcima.

Osim nje, za ovogodišnji kalendar pozirale su, među ostalim, Ashley Graham, Bella Hadid, Precious Lee, Lauren Wasser i Emily Ratajkowski.

Snimani u New Yorku i Londonu tokom ljeta, modeli su fotografirani naspram složenih pozadina, prožetih magičnim realizmom i nadrealnim elementima poput maslačaka, mračnih šuma, sova i ogledala, zahvaljujući scenografkinji Viki Rutsch. Nadopunjuju ih fantastični kostimi modne rediteljice Amande Harlech.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pirelli (@pirelli)

“Postojanje gotovo isključivo ženskog tima učinilo je cijelo iskustvo još posebnijim”, rekla je Summerton te dodala da je to bila odlična suradnja.

Iščekivani godišnji kalendar tokom godina predstavio je neke od najvećih svjetskih modela, od Iman do Kate Moss. Svake godine bira se drugi fotograf, a Annie Leibovitz i Richard Avedon su među onima koji su prethodno snimali za kalendar. Summerton je peta žena koja je snimala kalendar otkako ga je 1960-ih prvi put lansirala talijanska kompanija za proizvodnju guma.

“To je nešto što sam oduvijek željela raditi. I nadam se da će me više žena slijediti”, rekla je fotografkinja o projektu.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img