Nedavno objavljeno

SCULPTURAL FACE LIFTING: Masaža koja oslobađa emocije

U SkinCare Clinic, medicinsko - estetskom centru u Sarajevu sam doživjela masažu koja mi je, bez imalo pretjerivanja, preporodila lice – u nastavku pročitajte šta je skulpturalni lifting lica i budite sigurni da daje – odlične rezultate

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević

Cijeli život mi je prožet asocijacijama, ponekad potpuno neobjašnjivim – neki događaj, iskustvo koje doživljavam izazove u glavi sjećanje na sasvim desetu stvar, koja veze nema s aktuelnim trenutkom. Ali, šta je tu je. Evo me, ležim na stolu za masažu u SkinCare Clinic a lice mi, u meni dosad nikad isprobanoj metodi, masira Velda Bogunić. Lijepa je, blaga i ljubazna. Ima divan glas. Priča mi dok me priprema za masažu kako je odlično što nemam bore mrštilice, već smijalice, što, kaže mi, govori i o odnosu prema životu. Vjerujem joj. Velda je certificirana terapeutkinja za SFL tehniku koju upravo primjenjuje na meni. Skulpturalni lifting lica je masaža lica i dekoltea koja mi, odmah asocijativno – priziva u sjećanje divnu Semku Sokolović Bertok u ulozi Amidžince u filmu Pjera Žalice, kad na konstataciju Senada Bašića “Ništa nije amidžinice ko ovaj tvoj pravi kadaif i suh i mokar u isto vrijeme, kaže: “Ma mog’o se vala još malo razabrat’, a amidža Idriz (Mustafa Nadarević) doda “Nije se vala im’o đe više razabirat”. Valjda je ovo tačan citat, ali mnogo mi je bitnije što mi je upravo ta scena u glavi dok Velda nježno i snažno u isto vrijeme “razabira” mišiće mog lica.

Velda Bogunić, certificirana terapeutkinja za SFL tehniku, jedina u Bosni i Hercegovini

Smije se dok joj pričam da sam pomislila na razabiranje kadaifa, kaže da su emocije važan dio procesa ove tehnike, kako njene, tako i moje. Tihim glasom mi govori kako mi zapravo podiže i oblikuje lice koristeći samo snagu i umijeće ruku. Ovom tehnikom se oblikuju mišići lica, vrata i dekoltea – oslobađanjem emocija iz mišića. Najprirodnija je ovo tehnika pomlađivanja te se kroz proces masaže i oblikovanja podupire zatezanje i jačanje muskulature lica, te normalizira psiho-emocionalno stanje klijenta. Evo, da potvrdim odmah: kao i obično došla sam sa “nemam puno vremena”. Ta je misao izvjetrila iz glave, dok je Velda rukama odagnala i stress i sve blokade nastale prethodnih dana. Kaže mi kako je ovo tehnika koja je alternativa botoksu, filerima i sličnim invazivnijim tretmanima.
U jednom trenutku me je zamolila da otvorim usta – na ruke navlači rukavice i kreće s unutrašnjom masažom. E ovo stvarno nikad nisam doživjela, mislim se u sebi, a Veldi kasnije kažem da mi je masaža unutrašnje strane obraza bila kao neki ventil za oslobađanje stresa.
Zamolim Veldu da mi priča o onome što je upravo prakticirala na meni. Kaže mi kako se oblikovanje mišića postiže vanjskim gnječenjem i istezanjem cijelog lica, vrata i dekoltea. Ukupno trajanje je 90 minuta. Započela je čišćenjem i laganim pilingom, nastavila skulpturalnom i bukalnom masažom a završila hranjivom maskom. “Tokom skulpturalne masaže koja traje 40 minuta zagrijavam mišiće, stimuliram protok krvi i oblikujem tvoje lice prema njegovoj morfologiji fokusirajući se na mišiće koji se nalaze ispod lica i koji se bave znakovima duple brade, napuhanih kapaka, spuštenih kutova usana, bora između obrva, opuštenih obraza.”
A onda slijedi 20 minuta bukalne masaže – to je ta, kako mi objašnjava, intraoralna tehnika, dubinska masaža koja jača i tonizira mišiće koji su nedostupni za vanjsku masažu. “Ovaj dio izvodi se u sterilnim rukavicama unutar usne šupljine. Ovi mišići su važni za podizanje područja obraza. Tako se oslobađamo napetosti koja uzrokuje stezanje u vilici i nosnim prolazima što ograničava pravilnu oksigenaciju mišića lica. Ova tehnika zahtijeva stvarno poznavanje anatomske strukture lica, te vještinu rada na svakom pojedinom mišiću.”
I onda se na lice aplicira maska prepuna bogatih hranjivih sastojaka. A sve ovo pobrojano i doživljeno na kraju ima odličan i odmah vidljiv rezultat – tonus lica, linija mišića uz vilicu koja se meni počela polako spuštati. E te je mišiće Velda “prepala” i vratila tamo gdje im je mjesto. I nestane osjećaj natečenosti – to sam shvatila kasnije dok sam gledala fotografije. Velda, hvala ti za ovo nevjerovatno iskustvo.

Gracija 428, novembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img