Nedavno objavljeno

Kućni ljubimci koji ne zahtijevaju puno brige

Donosimo nekoliko prijedloga malih kućnih ljubimaca o kojima je lako brinuti:

Kunić

Kunići su savršeni ljubimci za djecu jer su privrženi i vole se igrati. Životni vijek im je oko 10 godina. Vrlo su društvene životinje i zato nije loša ideja imati kuniće u paru. Idealan par je ženka i kastrirani mužjak.

Vole jesti mrkvu, kelj, blitvu i peršin, a najviše sijeno. Važno im je redovno mijenjati svježu vodu. Iako ih mnogo ljudi drži u kavezima, njima je potrebno barem dva kvadratna metra prostora. Uz prilagođene uvjete, kunići su odlični mali kućni ljubimci.

Papiga

Ako tražite dugogodišnjeg životnog prijatelja, papige su sjajan izbor. One žive i do 20 godina, ne jedu mnogo i zadržavaju savršen izgled tijela. Ne zahtijevaju previše brige i čišćenja, dovoljno je da se kavez očisti svaka tri dana. Papige se moraju hraniti svakoga dana i moraju uvijek imati dovoljno svježe vode. U prehranu se svakako mora uključiti svježe voće i povrće.

Papigi je potreban kavez u kojem može raširiti krila u barem dva smjera bez da dodiruje rešetke kaveza. U krletku treba staviti igračke, tri grane, jednu hranilicu i pojilicu. Da bi ostala zdrava, papiga osim kvalitetne prehrane treba i redovno letjeti slobodna po sobi, minimalno tri sata dnevno. Svako puštanje iz kaveza zahtijeva oprez. Ako se od malena navikne na ljude, papiga može naučiti oponašati ljudski govor.

Kornjača

Ako ste lijeni, idealan kućni ljubimac je kornjača. Lako ju je zadržati na jednom mjestu, a i vrlo rijetko ćete zbog nje morati čistiti prljavštinu. Životni vijek kornjača može potrajati i do 40 godina.

Hrane se jednom dnevno posebnom hranom za gmazove koja se može nabaviti u gotovo svim trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce, kao i u ljekarnama za životinje. Kornjače ne izazivaju baš nikakve alergije, što je svakako prednost za sve ljude koji su alergični na životinjsku dlaku.

Hrčak

Ovaj kućni ljubimac se ponekad naziva džepnim kućnim ljubimcem. Oni su veoma zabavni i živahni. Možete ih nositi i igrati se s njima bilo gdje. Vrlo je lako brinuti se o njima, zbog čega su poznati kao najmanji kućni ljubimci za domove i pogoduju i odraslima i maloj djeci.

Životni vijek im je dvije do tri godine. Hrane se povrćem i orašastim plodovima. Hrčci su aktivni noću, a po tijekom dana spavaju. Potreban im je kavez minimalnih dimenzija 60x50x40 cm. U njega treba postaviti kućicu za hrčka, bočicu za vodu, posudu za hranu i kotač za trčanje. Hrčci su aktivni, znatiželjni i poprilično neovisni. Zanimljivi su za promatranje, pogotovo dok jedu ili spremaju hranu u obraze.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img