Blagotvorna dejstva bundeve

Zdrava i ukusna bundeva sadrži obilje vitamina i minerala, bogata je vlaknima, ima malo kalorija, lako se vari, a koristi se u liječenju brojnih oboljenja

Nedavno objavljeno

Pored toga što je neizostavni sastojak brojnih ukusnih jela, bundeva je i niskokalorična, a obiluje i ljekovitim svojstvima. Gotovo da nema masnoća, u 100 grama ima tridesetak kalorija, a 90% ploda čine voda, brojni vitamini i minerali, zbog čega idealna za one koji žele da smršaju. Zbog pozitivnih dejstva preporučuje se osobama sa bolesnom jetrom i muškarcima koji imaju probleme sa prostatom. Bundeva se pokazala kao odličan diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Ukusna i zdrava bundeva savjetuje se u vidu ploda ili soka osobama sa psorijazom. Plod sadrži i aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, poznatog kao hormon sreće. Zato u narodnoj medicini postoji preporuka da je bolje pojesti krišku kuhane ili pečene bundeve umjesto tablete, a i stručnjaci tvrde da svakodnevno konzumiranje sprečava anksioznost i pojavu depresije. Pored ploda, koriste se i sjemenke, kao i ulje koje se pravi od njih. Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbjeđuju lijep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno djeluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u liječenju sindroma iritiranih crijeva. Istraživanja su potvrdila da ovo ulje smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima.


Samo jedna šolja bundeve sadrži do 200% dnevne doze vitamina A, koji utiče na oštrinu vida, posebno u uslovima slabije svjetlosti, doprinosi zdravlju očiju, smanjuje rizik degenerativnih promjena i stvaranja katarakte. Pored toga, bundeva je izvor luteina i zeaksantina, karotenoida koji obezbjeđuju efikasnu zaštitu očiju.

Među povrćem bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promjene ritma rada srca. ALA u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Preporuka Kada se ljušti bundevino sjeme bitno je da se sačuva tanka sivo-zelena pokožica jer sadrži brojne ljekovite sastojke.

Pročitaj još
Related

Ljekovita tinktura od bijelog luka

Uz mnoštvo vitamina i minerala, bijeli luk sadrži jedinstvene...

Šumsko kupanje

Jeste li znali da Japanci imaju riječ za “kupanje...

Koliko je opasan sjedilački način života?

Naučnici su davno ustanovili da što se više krećemo...

Proljetna alergija

Svakim danom je sve više ljudi koji pate od...