Nedavno objavljeno

Blagotvorna dejstva bundeve

Zdrava i ukusna bundeva sadrži obilje vitamina i minerala, bogata je vlaknima, ima malo kalorija, lako se vari, a koristi se u liječenju brojnih oboljenja

Pored toga što je neizostavni sastojak brojnih ukusnih jela, bundeva je i niskokalorična, a obiluje i ljekovitim svojstvima. Gotovo da nema masnoća, u 100 grama ima tridesetak kalorija, a 90% ploda čine voda, brojni vitamini i minerali, zbog čega idealna za one koji žele da smršaju. Zbog pozitivnih dejstva preporučuje se osobama sa bolesnom jetrom i muškarcima koji imaju probleme sa prostatom. Bundeva se pokazala kao odličan diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Ukusna i zdrava bundeva savjetuje se u vidu ploda ili soka osobama sa psorijazom. Plod sadrži i aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, poznatog kao hormon sreće. Zato u narodnoj medicini postoji preporuka da je bolje pojesti krišku kuhane ili pečene bundeve umjesto tablete, a i stručnjaci tvrde da svakodnevno konzumiranje sprečava anksioznost i pojavu depresije. Pored ploda, koriste se i sjemenke, kao i ulje koje se pravi od njih. Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbjeđuju lijep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno djeluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u liječenju sindroma iritiranih crijeva. Istraživanja su potvrdila da ovo ulje smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima.


Samo jedna šolja bundeve sadrži do 200% dnevne doze vitamina A, koji utiče na oštrinu vida, posebno u uslovima slabije svjetlosti, doprinosi zdravlju očiju, smanjuje rizik degenerativnih promjena i stvaranja katarakte. Pored toga, bundeva je izvor luteina i zeaksantina, karotenoida koji obezbjeđuju efikasnu zaštitu očiju.

Među povrćem bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promjene ritma rada srca. ALA u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Preporuka Kada se ljušti bundevino sjeme bitno je da se sačuva tanka sivo-zelena pokožica jer sadrži brojne ljekovite sastojke.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img