Nedavno objavljeno

U prostorijama Gradske galerije Bihać otvorena je nova izložba vizualnog umjetnika Amera Hadžića pod nazivom “Refleksije”

Hadžić je ovom prilikom publici predstavio radove iz svog najrecentnijeg ciklusa rađene u tehnikama ulja i akrila na platnu. Svoj dosadašnji motiv bosanske kuće umjetnik vješto nadopunjava notama tihog egzistencijalizma i fizičkog odsustva čovjeka, koji kuću stavljaju u u kontekst lika, ili nosioca kompozicije. Kao takva, ona baštini tragove ljudskog postojanja ali ne i samog čovjeka. Na Hadžićevim kućama i fasadama čovjek gostuje kao sjena, nagovještaj ili pak, u obliku tragova i intervencija koje pripadaju direktno polju savremene, ulične umjetnosti. Ovu iznimno zanimljivu fuziju savremene umjetnosti i tradicionalnog motiva publika ima priliku vidjeti do 11. 11. 2022.

Amer Hadžić, rođen je 1987. godine u Sarajevu. U Sarajevu je pohađao i Srednju školu primijenjenih umjetnosti (odsjek reklamna grafika), a potom Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek grafika, na kojoj je 2012. godine stekao zvanje Magistra likovnih umjetnosti – Grafika u klasi prof. Salima Obralića. Više puta je izlagao samostalno, a sa svojim radom je učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi, kako u BiH tako i na regionalnoj i internacionalnoj likovnoj sceni. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, osnivač Udruženja za promociju kulture i umjetnosti ArkA, te je dobitnik više značajnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Uposlen je na Odsjeku grafika, pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Latest Posts

Raport

spot_img