Nedavno objavljeno

Gdje je jesen, tu je kesten

Kesten uvijek povezujemo s mirisima jeseni, ima široku primjenu u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u farmaceutskoj industriji

Kesten spada u kategoriju suhog voća, a miris pečenog kestena jedan je od prvih nagovještaja jeseni. Pitomi kesten je blagog, slatkastog okusa, a od ostalih orašastih plodova se razlikuje nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba. Radi se o namirnici visoke energetske vrijednosti koja sadrži minerale i vitamine A, B i C grupe. Zbog svojih ljekovitih sastojaka, koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata.
Drvo kestena bilo je poznato u Kini i Japanu davno prije nego što su ih rimske legije donijele u Evropu. Pečeni kesteni prodavali su se na ulicama Rima u 16. stoljeću kao što se prodaju i danas zimi u mnogim gradovima Starog kontinenta. Iako je plod vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. U 100 grama sirovog kestena nalazi se: 2 grama masti, 8,1 gram dijetalnih vlakana, 2 grama proteina i 45 grama ugljikohidrata.
Kesten je namirnica svojstvenog mirisa sa širokom primjenom u kulinarstvu. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, pa se od njega može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i ranih peciva. Brašno od kestena, zbog lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.
Ovo orašasto voće sadrži i minerale, poput kalija i fosfora, ali i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Kesteni pečeni na otvorenoj vatri dočaravaju duh jeseni.
Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pak pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač. Ujedno, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku slasticu.
Kod kupovine kestena plodovi trebaju biti veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema raznih ličinki. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete.
Kesteni se mogu čuvati na hladnom mjestu do 2 sedmice. Ukoliko se na nekim plodovima pojave rupice, kesten treba prebrati.

Latest Posts

Raport

spot_img