Nedavno objavljeno

Dojenje sa povišenom temperaturom

Stručnjaci objašnjavaju da, ako majka dobije povišenu temperaturu uzrokovanu virozom ili gripom, ne bi trebala prekidati dojenje jer majčino tijelo prirodno počinje stvarati antitijela koja se dojenjem prenose i bebi, tako da se dojenjem doslovno štiti i dijete.

Naime, rijetko se kad dogodi da majka dojenjem prenese povišenu temperaturu na svoje dijete. Mnogo je veća mogućnost da će ono dobiti temperaturu boraveći uz zaraženu majku nego putem njezinog mlijeka.

Stvaranje antitijela koja pomažu bebi

Kad majka počne osjećati simptome bolesti, njezina je beba već ionako neko vrijeme bila izložena uzročnicima bolesti, zbog čega bi se i sama mogla zaraziti. Dojenje je, tvrde liječnici, zahvaljujući antitijelima, najbolja zaštita.

”Majčino mlijeko sadrži antitijela koja pomažu u borbi protiv infekcije. Ta su antitijela najviše prisutna u kolostrumu, prvom mlijeku koje izlazi iz dojki nakon rođenja, ali i cijelo vrijeme dok majka nastavlja s dojenjem. Preko tih antitijela majka može prenijeti određenu zaštitu od zaraznih bolesti koje je imala u prošlosti, ali i onih koje dobije tijekom dojenja”, objašnjava pedijatrica Claire McCarthy za portal Healthy Children.

Ipak, ako je riječ o nekoj ozbiljnijoj zarazi ili temperatura ne prolazi ni nakon nekoliko dana, bilo bi najbolje da majka posjeti doktora koji će odrediti je li potrebno provesti neku terapiju. Liječnik će eventualno morati prepisati lijekove, ali uglavnom su to preparati koji se smiju uzimati tijekom dojenja.

 

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img