Nedavno objavljeno

Ulje sjemenki grožđa

Zašto se ulje sjemenki grožđa nalazi u toliko kozmetičkih proizvoda? Ovaj tako običan prirodni sastojak neobično je dobar – i koristan je za sve tipove kože

Priredila Elma Tahirović

Činjenica da je neki kozmetički sastojak prirodan ne govori nam ništa o njegovoj sigurnosti ili učinkovitosti. Postoji bezbroj sintetičkih sastojaka u formulama za njegu kože koji su sigurni i visokoučinkoviti, ali i onih prirodnih koji koži mogu nanijeti veliku štetu. Međutim, jedan biljni ekstrakt koji zavređuje dužnu pažnju zbog svog blagotvornog učinka na kožu jeste ulje sjemenki grožđa.
Sigurno ste uočili da se ulje sjemenki grožđa nalazi u mnogim proizvodima za higijenu i njegu – poput losiona za čišćenje lica, tonika, krema za lice ili šampona. Možda ste se zapitali šta je u vezi s ovim uljem tako dobro. Da li njeguje, omekšava, štiti…? Iako mnogi od nas volimo jesti grožđe bez sjemenki, upravo te sjemenke čine čuda.

Šta je to ulje sjemenki grožđa?

Ovo ulje dobija se iz sjemenki grožđa, većinom vinskog. Proizvodnja se odvija odvajanjem sjemenki tokom pravljenja vina. Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki grožđa čime se čuvaju svi ljekoviti sastojci.
Nakon toga, ulje se koristi u mnogobrojnim proizvodima, ne samo zato što se dobro kombinira sa ostalim sastojcima već i zbog onoga što nudi svim tipovima kože.
Ulje sjemenki grožđa postalo je veoma popularno u njezi kože zbog svoje blagotvornosti. Poznato po antioksidantnim svojstvima, ono može pomoći kod zaštite od djelovanja slobodnih radikala. To antioksidantno svojstvo rezultat je djelovanja polifenola, te vitamina A, C i E. Ono se može dodati kremama za sunčanje jer pospješuje fotozaštitu stabilizirajući UV filtere, kažu stručnjaci, iako se prilikom zaštite od sunca ne biste trebali osloniti samo na ulje sjemenki grožđa.
Osim zaštitnog svojstva, ovo ulje može značajno uticati na izgled i dodir vaše kože. Ono hidrira umornu i isušenu kožu, može izjednačiti ten te umanjiti pojavu sitnih bora. Za ova svojstva zaslužni su linolejska kiselina i vitamin E, koji pomažu vlaženje kože, pospješujući elasticitet i štiteći je od štetnih uticaja okoliša. Linolejska kiselina iz ulja sjemenki grožđa može poboljšati ulogu zaštitnog sloja kože, te smanjiti crvenilo, zahvaljujući protuupalnim svojstvima.

Da li ulje sjemenki grožđa začepljuje pore?

Riječ ulje može asocirati i na masnu kožu i pojavu akni, ali upotreba ulja nužno ne vodi do masne kože – posebno ne u slučaju ulja od sjemenki grožđa. Ono ima antimikrobna i protuupalna svojstva, koja djeluju protiv pojave akni. Za razliku od, na primjer, kokosovog ulja, ulje sjemenki grožđa je nekomedogeno, pa ga mogu koristiti i osobe sa najosjetljivijim tipom kože, tvrde eksperti.
Ne postoje negativni efekti ovog ulja, ali osobe alergične na grožđe ga ne trebaju koristiti. Uvijek morate biti oprezni kada prvi put koristite određeni sastojak, jer i prirodni proizvodi mogu potencijalno izazvati alergijsku reakciju na koži.
Inače, ulje sjemenki grožđa veoma godi koži, te ne postoji pogrešan način za njegovu upotrebu. Ono se nalazi u mnogim proizvodima, uključujući serume, kreme i sredstva za sunčanje. Od svakoga zavisi koji proizvod želi koristiti i kakve su potrebe nečije kože. Osoba sa veoma suhom kožom preferira ulja u kremi, dok neko sa masnom kožom radije koristi laganu teksturu seruma. A ovi proizvodi dobro se kombiniraju sa mnogim drugim formulama.
I mnogi proizvodi za njegu kose sadrže ovo ulje. Ulje sjemenki grožđa za kosu može potaknuti rast kose te je učiniti nježnijom i sjajnijom.

Latest Posts

Raport

spot_img