Tart od limuna

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
250 g glatkog brašna,
150 g putera,
80 g šećera u prahu,
pola praška za pecivo,
jaje,
prstohvat soli,
kašika vrhnja – po potrebi;
nadjev:
300 g šećera,
70 g gustina,
prstohvat soli,
4 žumanjka,
300 ml vode,
100 ml soka od limuna,
3 kašike putera,
naribana kora od limuna;
za meringue:
4 bjelanjka,
100 g šećera,
aroma vanilije,
kašika gustina

PRIPREMA: Zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji, te pecite na 200 °C oko 20 minuta. Stavite lagano kuhati žumanjke, vodu, gustin, sok i šećer dok se ne zgusne, pa maknite s vatre i dodajte puter i koricu limuna. Vrući nadjev prelijte preko pečene kore. Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka i kašikom ga stavljajte na nadjev od limuna, pa sve skupa pecite još 20 minuta na 180 °C. Tart dobro ohladite prije serviranja.

Prethodni članakEliminator toksina
Naredni članakIzrazite emocije u stilu

Pročitaj još
Related

Paprike i bakalar

POTREBNO: (za 4 osobe): 8 manjih crvenih paprika, 600 g omekšanog bakalara, 30...

Krem supa od tikve

POTREBNO: Za krutone: 200 gr hljeba isjeckanog na kockice, 125 gr...

Doručak u čaši

Potrebno: 150ml vode 2 stabljike celera 1 šaka špinata 1 banana 1 jabuka 1 kruška pola...

Tart od malina

POTREBNO: Za kremu: 3 šolje malina, 1/2 šolje šećera, 1 kašičica narendane...