Torta s kupinama i kruškama

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
200 g brašna,
100 g putera,
2 kruške,
120 g kupina,
4 dl vrhnja za kuhanje,
100 g šećera u prahu,
kesica vanilin šećera,
6 jaja,
1 kašika šećera,
malo soli
PRIPREMA: Izmiksati brašno, puter i malo soli, dodati 2 kašike hladne vode, kratko izmiksati, te tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Rastanjiti i staviti u manju okruglu tepsiju, odrezati višak tijesta, dno izbosti viljuškom, prekriti skvašenim i iscijeđenim papirom za pečenje i pritisnuti dlanovima. Peći 10 minuta na 200 stepeni, skloniti papir i peći još 15 minuta. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilin šećer, ugrijano vrhnje i kuhati 3-4 minute na laganoj vatri da postane kremasto. Pomiješati kupine s isjeckanim kruškama, staviti preko pečenog tijesta, preliti mlakom kremom i 8 sati držati u frižideru. Šećer otopiti na laganoj vatri da se karamelizira (ne smije potamniti!) i preliti preko kreme.

Pročitaj još
Related

Pikantni makaroni

Potrebno (za 4 osobe): 320 makarona 200 g velikih zelenih maslina 250...

Tikvice sa mentom

Potrebno (za 4 osobe): 3 tikvice, 1 dl piva, 2 dl mlijeka, malo...

Pašteta od tunjevine

POTREBNO: Ocijeđena konzerva tunjevine u komadima, kašika soja sosa, 2/3 kašike limunovog...

Angel Food Cake

POTREBNO: 6 jaja, 290 g brašna, 300 g šećera, 2 dl vode, 1 dl...