NOVA KOLEKCIJA MARKA FEHERA – He said: Yes!

“Ovo nije kolekcija za vjenčanja, a jeste. Ovo nije priča o rodnoj ravnopravnosti, a jeste. Ovo nije priča o tradicionalnim vrijednostima, a jeste” – tako svoju novu kolekciju opisuje modni dizajner Marko Feher

Nedavno objavljeno

Snimio Edvin Kalić

Marko Feher svakom novom kolekcijom preispituje sebe i svoj odnos prema društvu u kojem živi, a nas stavlja pred slične dileme. Njegovo redefiniranje tradicije, pravila i zadatih standarda ovaj put je polučilo rezultat u bridal kolekciji naziva “He said: Yes!”. Njegov prvi modni izlet u odjeću za vjenčanja treba da ima sljedeće poruke: “Ovo nije kolekcija za vjenčanja, a jeste. Ovo nije priča o rodnoj ravnopravnosti, a jeste. Ovo nije priča o tradicionalnim vrijednostima, a jeste.” Neobičan pristup dizajnu izrodio je zanimljive komade odjeće u bijeloj boji, rađene od pamuka, satena, čipke i vunenih štofova.
Kao i svaka prethodna, i ova kolekcija je rezultat dugog promišljanja, i, po prvi put, kako to naš dizajner kaže, nastala je iz milion pitanja, a ne iz odgovora. A ona glase: I još se pitam, zašto je muškarac “glava” kuće? Zašto muškarci imaju veće plate za iste poslove? Zašto muškarac uvijek bira, a na ženi je da prihvati? Zašto nije u redu da muškarac nosi korzet? Zašto imamo pravila kako izgledaju pravi muškarac i prava žena? Zašto je na ocu da odlučuje, kada su majčine odluke ispravnije? Zašto ženu smatramo jakom samo ako je vizuelno sa figurom “muškarca”? Zašto pravi muškarac mora imati kratku kosu, sportsku odjeću ili klasično odijelo? Zašto moramo da se uklapamo u većinu, iako imamo samo jedan život? I konačno pitanje je: hoće li jednakost ikada postati tradicionalna vrijednost?
U Markovoj viziji mode ništa se ne podrazumijeva, sve je podatni materijal koji čeka novu namjenu, funkciju, život – u svakom mogućem smislu.

ŠMINKA: RENATA PONJEVIĆ FRIZURA: ENSAR DERVIŠBEGOVIĆ – HAIR WITH CHARACHTER MODELI: ANJA MEDIĆ I JAN OSKAR IVANČIĆ

Pročitaj još
Related

Metamorphosis – Izložba bh. modne dizajnerice Belme Tvico

Pozivajući se na temu ponovnog rođenja, a kroz prikaz...

Kako su ruže postale omiljeni modni cvijet

Priredila Elma Tahirović Snimci Garden Museum Samo je nekoliko vrsta cvijeća...

Moderne i na plaži

Ljeti biramo ležerne, komforne modele, prirodne materijale. Nema odstupanja...

Kaftan studio: lookbook 2022

Lookbook nove kolekcije Kaftan studija namijenjen je ženama koje...