Nedavno objavljeno

EMINA HODŽIĆ I DINO DURMIĆ: Ime Nine Ćatića ne smije pasti u zaborav

Udruženje “Biti novinar”, iza kojeg stoje Emina Hodžić i Dino Durmić s Federalne televizije, i ove godine dodjeljuje nagradu posvećenu novinaru Nihadu Nini Ćatiću, koji se 10. jula 1995. posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice koji je tokom rata svakodnevno informirao javnost o stradanju u svom gradu. Njegovo posljednje javljanje za Radio-Televiziju Bosne i Hercegovine bilo je 10. jula 1995., a dan kasnije je posljednji put viđen, nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić nije dočekala da ukopa posmrtne ostatke svog sina. Preminula je u novembru 2021. godine.
Da Nihadovo ime ne bude zaboravljeno, potrudilo se Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, koje je ustanovilo nagradu „Nino Ćatić“. Prva dodjela Novinarske nagrade “Nino Ćatić” održana je 10. jula 2020. u Memorijalnom centru u Potočarima, a sama ideja nastala je godinu prije. S obzirom na to da je za realizaciju ovakvog projekta potrebno mnogo vremena i priprema, Emina Hodžić i Dino Durmić, dvojac s Federalne televizije koji stoji iza ovog udruženja, upravo su tako i pristupili. U novinarskim krugovima često je razgovarano o tome kako i na koji način spasiti od zaborava ime Nine Ćatića.
“Glas na koji nijedno ljudsko biće ne može ostati imuno, posebno na njegov posljednji vapaj iz Srebrenice, naprosto se ne zaboravlja”, govore Emina i Dino. “On izaziva mnoge osjećaje, stvarajući slike i situacije užasa koji se Srebrenici dešavao. Tjera vas da reagirate, da učinite nešto da se ne zaboravi. Stoga je obaveza nas novinara da ne dozvolimo da njegovo ime padne u zaborav. Ne smije!”

Ujedinjeni novinari

I tako je i krenulo, prisjećaju se Emina i Dino: kada su ideju izgovorili naglas, ona je postala živa, pronalazila je svoj put do realizacije. Formiran je mali tim raspoređen u Sarajevu, Tuzli i Srebrenici. Uz prvobitne poteškoće zbog pandemije koronavirusa, uspjeli su, kako kažu, napraviti kredibilnu i sada već prepoznatljivu novinarsku nagradu, kako među kolegama i medijima tako i kod građana BiH.
Ciljeva je mnogo, kažu nam naši sugovornici, a jedan od njih je ispunjen. Brojni novinari i medijske kuće ujedinjeni su oko ove ideje, podrška dolazi sa svih strana, a slanjem velikog broja radova znači da nisu ostali samo na riječima podrške. Svojim direktnim učešćem jačaju značaj ove nagrade. A ono što je najbitnije, ističu, najveći pokretač bila je rečenica Ninine majke Hajre: “Mislila sam da su ga svi zaboravili”. Stoga Emina i Dino obećavaju: Nino nije i neće biti zaboravljen.
I danas, jula 2022., sve je spremno za novu dodjelu novinarskih nagrada, koja je najavljena press-konferencijom Udruženja „Biti novinar“ u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra u Potočarima. Nakon analize rada u prethodne dvije godine, inicijatori i članovi organizacionog odbora zvanično su i objavili konkurs na kojem učestvuju novinarke i novinari iz cijele BiH, ali i regiona, koji su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice na temu “Srebrenica – evropska odgovornost i historija!”
Konkurs je raspisan pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Općine Stari Grad, Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te uz raniju saglasnost majke Nine Ćatića.

Majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić, preminula je novembru prošle godine

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada; Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada; Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada; Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada; i Fotografija – plaketa i novčana nagrada. U kategoriji “Blog/vlog” prijavljuju se, osim novinara, svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje odnosno snimanje.
O dobitnicima odlučuje četveročlani žiri, dugogodišnji novinari koji su objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Kultura sjećanja

Nakon press-konferencije održano je predavanje za studente Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, a moderator je bila ratna novinarka Admira Bakić, v. d. direktorica Radio-televizije Tuzlanskog kantona, a koja je dio profesionalne karijere posvetila izvještavanju o genocidu i događajima u i oko Srebrenice.
“Moramo njegovati kulturu sjećanja o genocidu. Genocid u Srebrenici mora i treba biti važno mjesto molitve, poštovanja, odgovornosti… Istovremeno, srebreničke majke, shrvane bolom nakon genocida i postgenocidnog zla poricanja, napuštaju ovaj svijet. Stoga je uvijek važno biti u Srebrenici i s majkama Srebrenice”, poručuju iz organizacije.
Specijalna priznanja dodjelit će se novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom BiH, ali i svijeta, o čemu će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i drugi novinari. Nagrade se dodjeljuju 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na dan kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.
U čast i u sjećanje na Ninu Ćatića, Udruženje “Biti novinar” i ovaj put želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, a fokus dodjele novinarskih priznanja “Nino Ćatić” je upravo sjećanje na Srebrenicu i njezin najvažniji simbol – majke. “Ne možemo da se ne sjetimo majke Hajre Ćatić, koja je dala veliki doprinos u borbi za istinu i pravdu i očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici”, kaže nam Emina Hodžić, dok njezin kolega Dino Durmić zaključuje: “Velika je odgovornost i obaveza svih nas izvještavati o onome što se dogodilo u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Bitno je njegovati kulturu sjećanja i jasno reći da je u Srebrenici počinjen genocid”.

Gracija 424, juli 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img