Nedavno objavljeno

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba):

½ kg trešanja
125 g brašna
75 g putera
50 g šećera u prahu
1 žumance
2,5 dl šlaga
100 g šećera
20 g želatina u listovima
vanilin šećer
limun, so

Priprema: umutiti brašno, šećer u prahu, puter i malo soli u glatko tijesto, dodati žumance, opet umutiti i staviti na pola sata u frižider. Razvaljati tanko tijesto, staviti ga u okrugli kalup prekriven papirom za pečenje (preko staviti grah da se tijesto ne nadigne) i peći 20 minuta na 180 stepeni. Skloniti papir i grah i peći još 5 minuta. Umutiti šlag, 50 g šećera i vaniliju pa prokuhati, dodati 10 g rastopljenog želatina i ohladiti. Usuti preko tijesta i staviti u frižider. Izvaditi košpice iz 400 g trešanja, svaku prepoloviti i kuhati sa ostatkom šećera, ½ dl vode i limunovom korom. Dodati ostatak želatina i ohladiti. Cijele trešnje rasporediti po kraju torte, usuti skuhane i staviti i frižider.

Latest Posts

Raport

spot_img