Piletina s limunom i začinskim biljem

(za 4 osobe)

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg),
mješavina aromatičnog bilja (ruzmarin, majčina dušica, kadulja),
2 dl bijelog vina,
3-4 veća česna bijelog luka,
2 velika limuna s debelom korom,
maslinovo ulje,
so i biber

PRIPREMA: Piletinu posoliti, pobiberiti, preliti s jednom kašikom ulja i posuti isitnjenim aromatičnim biljem. Rukama dobro promiješati, staviti u veću tepsiju, dodati oguljen bijeli luk i limun izrezan na kriške. Zaliti vinom, prekriti aluminijskom folijom i peći 50 minuta na 160 stepeni, zatim skloniti foliju i nastaviti još 45 minuta na 190 stepeni, povremeno okrećući i meso i limun; po potrebi zalivati toplom vodom. Piletina je gotova kad dobije reš koricu i kad limun postane karameliziran.

Pročitaj još
Related

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Riba u sosu

POTREBNO: 4 kašike maslinovog ulja, oko kilogram filea ribe, so, biber, pola kašičice čilija, 2-3...

Rižoto s bukovačama i pivom

POTREBNO: 7 g suhih vrganja, 1 l vode, 1 povrtna kocka za...