Nedavno objavljeno

Nevjerovatni učinci krastavca

Iako je najpoznatiji kao kozmetičko sredstvo i supernamirnica koja hidratizira tijelo, čudesna dejstva krastavca tu se ne završavaju

Krastavci hidratiziraju naše tijelo, iznutra se boreći protiv vrućine, eliminišući toksine i istovremeno opskrbljujući tijelo vitaminima. Po proizvodnji, nalaze se na četvrtom mjestu u svijetu, a naširoko su poznati kao povrće koje pozitivno utiče na zdravlje pa ih često pominju kao supernamirnicu. Krastavci sadrže većinu vitamina koje je potrebno unositi u organizam svaki dan. Naprimjer, sadrže vitamine A, B i C, koji održavaju dobru funkciju našeg imunog sistema, te daju nam potrebnu energiju. Učinite ga još moćnijim tako što ćete ga kombinirati sa špinatom i mrkvom. Nemojte odstranjivati koru, jer ona sadrži veliku količinu vitamina C, skoro 12 % od preporučene dnevne doze.

Vitamin A, folna kiselina, silicij, magnezij, molibden i kalij

“Meso” krastavca bogato je vitaminom A i folnom kiselinom, dok se u kori nalaze vlakna i minerali, među kojima su magnezij, molibden i kalij. Osim toga, u njemu se nalazi i silicij, mineral u tragovima koji je od velike važnosti za jačanje vezivnog tkiva. Za krastavce je poznato i da imaju pozitivan učinak na kožu, naročito kod otečenosti očiju i opekotina od sunca. Krastavci također sadrže askorbinsku i kafeinsku kiselinu, koje sprečavaju gubitak tečnosti, pa se zbog toga često nanose na opekotine i dijelove kože zahvaćene dermatitisom.

Vitamin K

Sok od krastavca obezbijedit će vam preporučenu dnevnu dozu vitamina K. Ovaj vitamin neophodan je za izgradnju čvrstog koštanog tkiva, ali je neophodan i za pravilnu funkciju bubrega. Također, aktivira proteine neophodne za zgrušavanje krvi, što je veoma bitno kod povreda, jer se na taj način zaustavlja krvarenje. Dakle, konzumiranje soka od krastavca pomoći će vam u borbi protiv nedostatka vitamina K, jer u suprotnom biste mogli patiti od čestog krvarenja iz nosa, pojave modrica i krvarenja desni.

Bakar

Sok od krastavca također je odličan izvor bakra, koji je neophodan za stvaranje neurotransmitera, cijele porodice hemikalija neophodnih moždanim ćelijama kako bi pravilno komunicirale. Također, pomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ojačava vezivno tkivo i poboljšava rad imunog sistema. Osim toga, štiti od negativnog uticaja slobodnih radikala, koji dovode do raznih oštećenja ukoliko ste izloženi toksinama ili negativnom sunčevom zračenju. Bakar vas održava aktivnim, jer je neophodan kako bi ćelije proizvodile energiju.

Kalcij

Sok od krastavca odličan je izvor kalcija, naročito za vegetarijance. Hidroksiapatit, mineralno tkivo koje daje snagu vašim kostima i zubima, sadrži kalcij, koji povećava čvrstoću kostiju. I mišići ga koriste radi bolje kontrakcije, ali se i nervni sistem oslanja na manje količine kalcija, uz pomoć kojih se prenose nervni impulsi. Osim toga, kalcij je zadužen i za regulisanje nivoa hormona, jer potpomaže kontrolu njihovog lučenja.

Pozitivni učinci krastavca i načini upotrebe

Održava hidrataciju:

Ukoliko ste prezauzeti da biste pili dovoljne količine vode, jedite svježi krastavac, jer sadrži čak 96% vode, čime ćete kompenzirati veću količinu vode koju biste trebali unijeti u organizam tokom dana.

Opskrbljuje vas vitaminima:

Da bi pravilno funkcioniralo, naše tijelo treba određene minerale i vitamine. Samo jedan krastavac opskrbit će vas dnevnom dozom vitamina. Ovo su samo neki koji se mogu naći u krastavcima: tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), vitamin B3, vitamin B6, folna kiselina, kalcij, željezo, kalij, cink, magnezij i fosfor.

Njeguje kožu:

Krastavac sadrži minerale neophodne za lijepu i zdravu kožu: magnezij, kalij, silicij. Zato i ne čudi što je čest sastojak tretmana za njegu kože.

Osvježava oči:

Ukoliko na očne kapke nanesete svježe kriške krastavca, riješit ćete se neželjenih vrećica, otečenosti i tamnih kolutova oko očiju. Isijecite dvije kriške krastavca, lezite na leđa i 5 do 10 minuta ih jednostavno nanesite na očne kapke. Zatvorite oči, jer bi sok iz krastavca mogao da ih iziritira. Također, ovo će pomoći kod umornih očiju, posebno kod onih koji dugo vremena provode ispred računara.

Smanjuje rizik od obolijevanja od raka:

Ovo se odnosi na nekoliko vrsta raka. Krastavac jednostavno uvrstite u svakodnevnu ishranu, jer je čak nekoliko studija pokazalo da ima antikancerogeni potencijal.

Stabilizira krvni pritisak:

Oni koji pate od niskog ili visokog krvnog pritiska kažu da im krastavac donosi olakšanje.

Osvježava dah:

Sokovi iz krastavca osvježavaju i liječe oboljele desni, što vaš dah čini svježijim. Krišku krastavca držite u ustima 30 sekundi, jer je toliko potrebno fitohemikalijama da unište bakterije koje izazivaju loš zadah.

Pomaže probavu:

Žvakanje krastavca odlična je vježba za dobar rad vilice, a vlakna iz krastavca odlična su za probavu. Također, jedite krastavac i ukoliko patite od žgaravice, jer će vam njegov blag okus donijeti olakšanje.

Poboljšava kvalitet kose i noktiju:

Silicij, čudesni mineral koji se nalazi u krastavcima, kosu i nokte čini sjajnijim i jačim.

Ublažava bol:

Svi vitamini i minerali koji se nalaze u krastavcima vrlo uspješno otklanjaju bol u mišićima i zglobovima.

Održava rad bubrega:

Krastavac snižava nivo mokraćne kiseline u organizmu, što je prava blagodat za bubrege.

Dobar protiv dijabetesa:

Pacijenti koji boluju od dijabetesa slobodno mogu uživati u ovom povrću, jer sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa da bi proizvodile inzulin.

Smanjuje holesterol:

Jedinjenje zvano steroli potpomaže snižavanju holesterola.

Izbacuje toksine:

Sva ta voda iz krastavaca pročišćava tijelo te potpomaže izbacivanje toksina iz organizma. Redovnom upotrebom, krastavac će čak razbiti kamenje u bubrezima.

Ublažava celulit:

Nekoliko minuta utrljajte krišku krastavca na problematično područje. Naime, krastavac sadrži supstance zvane fitohemikalije, koje će pomoći kolagenu u vašoj koži da zategne i učvrsti gornji sloj kože. Također, čini čuda za bore.

Daje energiju:

Želite li se riješiti umora, ali bez dodatne doze kofeina, pojedite krastavac. Vitamin B i karbohidrati iz krastavca dat će vam energiju koja je potrebna vašem tijelu.

Liječi mamurluk:

Već nakon nekoliko pića patite od mamurluka i glavobolja? Pojedite nekoliko kriški krastavca prije nego odete na spavanje. Osvježit će vas i spriječit će glavobolju nakon buđenja. Šećer, vitamin B i elektroliti iz krastavca zamijenit će hranjive materije koje je tijelo izgubilo. Osim toga, dovest će tijelo u ravnotežu i spriječit će mamurluk.

Pomaže kod stresa:

Trebali biste se opustiti? Isijecite krastavac i stavite ga u ključalu vodu. Hranjive materije i hemikalije iz krastavca reagovat će u ključaloj vodi te putem vodene pare pustiti upravo one tvari koje su vam potrebne da se umirite i relaksirate. Pokazalo se da ova metoda prilično smanjuje stres kod novopečenih majki i studenata prije polaganja ispita.

Spriječite zamagljivanje ogledala:

Premažite kriškom krastavca unutrašnje ivice ogledala u kupatilu. To će spriječiti da usljed povećane koncentracije vodene pare ogledalo zamagli.

Očistite slavine, odvode i površine od nehrđajućeg čelika:

Utrljajte krišku krastavca na površinu koju želite očistiti. Ovo će ukloniti kamenac i vratiti sjaj. Također, možete čistiti i staklene površine poput stola. Jednostavno, sto istrljajte krastavcem, a zatim prebrišite krpom za čišćenje. Rezultat je lijep i sjajan stakleni sto.

Lijek protiv opekotina od sunca:

Ukoliko se niste na vrijeme zaštitili, te ste završili sa opekotinama od sunca, nanesite kriške krastavca na izgorena područja. Uklonite ih tek kada krastavac postane topao na koži. Ovo je posebno dobro za osjetljiva područja, poput lica i vrata.

Maska za lice:

Za masnu kožu – izgnječite pola krastavca i dodajte kašičicu ružine vodice. Nanesite na T-zonu – čelo, nos i bradu. Kako biste zategli kožu i suzili pore – mješavinu nanesite na cijelo lice, uključujući predio ispod očiju i kapke. Ostavite 15 minuta i isperite mlakom vodom. Posušite tapkanjem čistim peškirom.

Latest Posts

Raport

spot_img