Nedavno objavljeno

„Namaste kažem“ Enise Alibalić predstavljena i u Sarajevu: Knjiga koja podstiče da budemo najbolja verzija sebe i prema sebi

Knjiga „Namaste kažem“ Enise Alibalić posljednjih mjeseci uspješno pronalazi put do čitatelja. Knjiga objavljena pred kraj prošle godine u izdanju Bosanske medijske grupe nedavno se našla i pred sarajevskom publikom na  promociji održanoj u Bosanskom kulturnom centru. Književni prvijenac Enise Alibalić predstavile su novinarke Bedrana Kaletović i Maja Nikolić, a o putu nastajanja tekstova koji se nalaze u knjizi govorila je i sama autorica.

Knjiga „Namaste kažem“ novinarke i spisateljice Enise Alibalić svojevrstan je vodič kroz ono što običnog čovjeka lomi kroz život, što zapaža, vidi, osjeti i odluči da otpusti od sebe. Otpustiti nebitno je najveća samospoznaja i to čitatelji otkrivaju i sami kroz svaku novu rečenicu koju pročitaju u ovoj knjizi. Ona podstiče da budemo najbolja verzija sebe ili, još bolje, najbolji prema sebi. Ovim je riječima moderatorica, Bedrana Kaletović uvela posjetitelje promocije u novo djelo na književnoj sceni Bosne i Hercegovine. Za „Namaste kažem“ još naglašava da je to knjiga koja je slobodna da bude šta god to želi, baš kao i njena autorica, Enisa Alibalić. Sloboda je upravo jedno od opredjeljenja ove novinarke iz Tuzle koja stazama novinarstva uspješno korača više od dvije decenije.

„Mi, Enisi prijatelji, čak i oni sa društvenih mreža, nismo iznenađeni što je njeno promišljanje završilo među koricama knjige. Čitali smo njene tekstove i znali da će, kad tad, doći trenutak da ih objedini. Kada govorimo o ovoj knjizi, onda govorimo i o istinskoj potrazi za srećom, onom pravom srećom koju na pravi način spoznamo tek kada sazrijemo, kada pogledamo duboko u sebe i pomireni smo sa onime što nađemo.“, ističe promotorica Bedrana Kaletović.

Recenzentica i promotorica, novinarka Maja Nikolić za ovu knjigu kaže da je podsjeća na njene lične trenutke, da se u svakoj Enisinoj priči, njenom citatu ili emociji može pronaći svako od nas, a da ovdje zapisano pokazuje kako je samo malo potrebno da život volimo i zavolimo.

„Ja se nadam da će knjiga „Namaste kažem” nastaviti putovati kroz gradove Bosne i Hercegovine, jer je zaista vrijedan životni putokaz. Sve ono što je u knjizi zapisano je dio ljudske svakodnevnice koja je sve surovija. Enisa te detalje iz života koji nas more prepoznaje, zapisuje ih, a onda ih nadilazi. To je dobro i dobro je što ih zapisuje, jer se uvijek može vratiti i podsjetiti se kako je neke životne stepenice prolazila i kako, kroz ove zapisane rečenice neke korake za koje je mislila da je vraćaju unatrag, zapravo su je tjerali da ide naprijed. Knjiga vrijedna svake pažnje i vrijedi je nositi sa sobom svaki dan.“

Naslov knjige „Namaste kažem“ privlači pažnju, jer mnogima nije poznato da je namaste hinduski pozdrav koji ima više značanje, a jedan od njih je “s mirom”.
Osim duhovnih učitelja, Enisu su pisanju i životu učili i naučili mnogi drugi, a najviše život. Uspjeh je kad se iz dobrog i lošeg izvuče pouka, spozna način da se ide dalje. Ta mudrost, koju donosi životno iskustvo, osjeti se u Enisinim tekstovima koji imaju elemente raznih književnih žanrova.

„Knjiga je nastala iz tekstova koje sam ja objavljivala na društvenim mrežama. Prije toga su nastali kao plod mojih dubokih proživljavanja određenih događaja, kontakata sa ljudima, okolnosti u kojima sam se našla i način da sve to što se dešavalo unutar mene samoj sebi pojasnim. U knjizi se prepliću moja borba sa samom sobom i sa svijetom oko sebe, s jedne strane i s druge strane traganje za dubokim unutrašnjim mirom i slobodom, što su moje dvije iskonske potrebe. Kako vrijeme prolazi, iskustvo i zrelost donose spoznaju da borba sa sobom i svijetom oko sebe zapravo vodi ka unutrašnjem miru i slobodi i da ove dvije krajnosti zapravo nisu suprotstavljene nego potrebne jedna drugoj. Najveća pohvala mi je kada čitatelji kažu da su se pronašli između korica moje knjige.“

Enisa Alibalić je rođena 29. 8. 1979. godine u Tuzli. Završila je studij Žurnalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Od 1997. godine aktivno se bavi novinarstvom. Autorica je brojnih novinskih, radijskih i televizijskih priča. 2013. godine je dobila novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” koja se dodjeljuje za televizijski prilog koji afirmiše i promoviše profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi. Od 2019. godine je novinar BHRT-a. “Namaste kažem” je njena prva knjiga.

 

Više o knjizi „Namaste kažem“ možete pronaći na IG i FB stranici namaste_kazem.

Latest Posts

Raport

spot_img