Ruža je prava riznica vitamina A, C, B3, D i E. Latice su bogate eteričnim uljima, tianinom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom.
Ruže koje namjeravate koristiti kao lijek i hranu moraju biti organske i neprskane. Sorte starinskih ruža najbolji su izbor. Kasno proljeće i ljeto su savršeni za početak pripreme i primjene pripravaka od ruže.
Uberite latice, očistite ih od insekata i ostavite ih 7 dana da se osuše. Kako bi sačuvale dovoljno svježine i kvalitet, čuvajte ih u dobro zatvorenoj ambalaži na tamnom i suhom mjestu. Najbolje su staklene ili limene kutije.
Od latica ruže možete pripremati sirup, čaj i druge napitke.
Sirup od ruže je odličan za čuvanje zdravlja srca i nerava. On pročišćava krv, smiruje napetost, a odličan je kod upale grla, reumatizma, žutice, za čišćenje jetre, u slučajevima vrtoglavice, glavobolje i narušene crijevne flore.
Preporučuje se kod svih bolesti disajnih puteva i za očuvanje pluća. Također, ublažava i menstrualne tegobe.
Priprema sirupa:
Prelijte 2 šake latica sa 500 ml ključale vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procijedite i ukuhajte sa 250 gr šećera. Pred kraj dodajte sok od jednog limuna i kuhajte još 5 minuta.
Preporučuje se upotreba do 4 kašike dnevno.
Čaj od ruže
Za pripremu čaja prelijte 2 kašike osušenih latica sa 300 ml ključale vode i ostavite poklopljene do 10 minuta. Nakon toga procijedite i popijte.
Gulab lassi – ajurvedski napitak od ruže
Sastojci: 2 šolje organskog jogurta, 1/2 čajne kašike ružine vodice, šolja i po hladne vode, 1 čajna kašika meda i prstohvat soli. Sve izmiksajte 2 minute u blenderu, izlijte u čaše i ukrasite laticama ruže.
Ovaj napitak pomaže protiv nadutosti i plinova.