Nedavno objavljeno

Ljekovitost ruže

Započela je sezona ruža, a s njom i mogućnost pripreme ljekovitih napitaka

Ruža je prava riznica vitamina A, C, B3, D i E. Latice su bogate eteričnim uljima, tianinom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom.

Ruže koje namjeravate koristiti kao lijek i hranu moraju biti organske i neprskane. Sorte starinskih ruža najbolji su izbor. Kasno proljeće i ljeto su savršeni za početak pripreme i primjene pripravaka od ruže.

Uberite latice, očistite ih od insekata i ostavite ih 7 dana da se osuše. Kako bi sačuvale dovoljno svježine i kvalitet, čuvajte ih u dobro zatvorenoj ambalaži na tamnom i suhom mjestu. Najbolje su staklene ili limene kutije.

Od latica ruže možete pripremati sirup, čaj i druge napitke.

Sirup od ruže je odličan za čuvanje zdravlja srca i nerava. On pročišćava krv, smiruje napetost, a odličan je kod upale grla, reumatizma, žutice, za čišćenje jetre, u slučajevima vrtoglavice, glavobolje i narušene crijevne flore.

Preporučuje se kod svih bolesti disajnih puteva i za očuvanje pluća. Također, ublažava i menstrualne tegobe.

Priprema sirupa:

Prelijte 2 šake latica sa 500 ml ključale vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procijedite i ukuhajte sa 250 gr šećera. Pred kraj dodajte sok od jednog limuna i kuhajte još 5 minuta.

Preporučuje se upotreba do 4 kašike dnevno.

Čaj od ruže

Za pripremu čaja prelijte 2 kašike osušenih latica sa 300 ml ključale vode i ostavite poklopljene do 10 minuta. Nakon toga procijedite i popijte.

Gulab lassi – ajurvedski napitak od ruže

Sastojci: 2 šolje organskog jogurta, 1/2 čajne kašike ružine vodice, šolja i po hladne vode, 1 čajna kašika meda i prstohvat soli. Sve izmiksajte 2 minute u blenderu, izlijte u čaše i ukrasite laticama ruže.

Ovaj napitak pomaže protiv nadutosti i plinova.

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img