Nedavno objavljeno

Spektakl u Sarajevu: Hor bečkih dječaka i “Superar” mališani na sceni NPS

Čuveni Hor bečkih dječaka nakon 55 godina dolazi u Bosnu i Hercegovinu, kada će se na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu publici predstaviti u pratnji Sarajevske filharmonije, te zajedno sa dječacima i djevojčicama hora “Superar BiH”.

Na sceni će sa “Superar” klasom violina, “Superar” horom, Horom bečkih dječaka te Sarajevskom filharmonijom biti više do 260 izvođača, te je riječ o jednom od najvećih izazova za organizatore iz “Superara”, koji kao program već šest godina djeluje i u BiH.

Udruženje radi potpuno besplatno, a sva djeca koja su uključena u program dobiju nastupe, časove i koncerte bez bilo kakve naknade.

„Zvuci nade“ – moto je Godišnjeg koncerta udruženja Superar u BiH

Superar je osnovan od strane Bečke koncertne dvorane, Hora bečkih dječaka i Caritasa Beča, kao program koji želi da muzičku edukaciju omogući svakom djetetu bez obzira na njegovu pozadinu – socioekonomsku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu prepreku. Danas, Superar svoje besplatne i visoko-kvalitetne muzičke programe nudi djeci i mladima u Austriji, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini. Sa više od 3.000 djece rade po istom konceptu, viziji, misiji rada, uz neke blage otklone zavisno koje su marginalizirane grupe u kojoj zemlji prioritetne.

Superar u BiH, kao samostalno udruženje osnovano u našoj zemlji, djeluje i radi već šest godina na ovoj plemenitoj misiji oslanjajući se najviše na sopstvene resurse i ideje, izuzetnu posvećenost članova svog tima te podršku lokalne zajednice, ustanova kulture te institucija vlasti.

Godišnji koncert udruženja Superar u BiH , pod motom „Zvuci nade“, će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo 17. juna, sa početkom u 19 sati.

Tom prilikom, čuveni Hor bečkih dječaka će se prvi puta nakon 55 godina, pojaviti i koncertno nastupiti na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao specijalni gosti. Hor će se publici predstaviti u pratnji vrhunskih muzičara Sarajevske filharmonije, te zajedno i sa dječacima i djevojčicama hora Superar BiH.

Na sceni će sa Superar klasom violina, Superar horom, Horom bečkih dječaka te Sarajevskom filharmonijom biti više do 260 izvođača, te je riječ o jednom od najvećih izazova za organizatore iz Superara, koji kao program već šest godina djeluje i u BiH.

Na tom koncertu se trudimo okupiti maksimalan broj djece sa lokacija gdje radimo, a to su trenutno četiri lokacije u Sarajevu. U svim našim programima radimo ukupno sa skoro 400 djece, koja kroz horsko muziciranje ili sviranje violine upoznaju jedan sasvim novi svijet.Trudimo se da oni upoznaju jedni druge, da muziciraju skupa i iskuse neka nova iskustva.

Na godišnjem koncertu neka djeca zapravo prvi put uđu u pozorište, a u tom njihovom prvom ulasku, oni dobiju situaciju da su zapravo izvođači na najstarijoj i najvažnijoj umjetničkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Prvi ikad održani Godišnji koncert Superara je 2019. okupio preko 150 djece iz Superar hora, tada uz pratnju Beogradske dječije filharmonije. I tada smo imali čast nastupati na velikoj sceni NPS”, kazala je direktorica Superar u BiH, Klaudija Bilić-Selmanović.

U oktobru 1967.godine, Hor bečkih dječaka je imao svoj poslednji solistički koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a sada dolaze na naš poziv, jer su i jedan od osnivača Superara. To je akt podržavanja našeg truda oko djece u ovoj zemlji, a imamo tu neopisivu sreću da će nas ovoga puta pratiti Sarajevska filharmonija. Sa našom klasom violina kojom rukovodi svjetski poznata violinistica Melika Hadžić, zatim sa Superar horom, Horom bečkih dječaka i Sarajevskom filharmonijom – u Narodnom pozorištu će na sceni biti do 260 izvođača. Među dirigentima su i umjetnički direktor Hora bečkih dječaka, Gerald Wirth te aktuelni horovođa istog hora, Manolo Cagnin“ pojasnila je Alma Karić, umjetnička direktorica Superar u BiH.

Na koncertu u Sarajevu djeca će pjevati osim na svom maternjem, još i na rumunjskom, italijanskom, švedskom, engleskom, ukrajinskom, jezicima iz Afrike…

Video zid ispred Narodnog pozorišta

Veliku zahvalnost ljudi iz Superara iskazuju prvenstveno Ministarstvu kulture i sporta KS, te resornom ministru Samiru Avdiću. Finansijska podrška ovog ministarstva je najviše doprinijela kvalitetnoj realizaciji projekta dovođenja jednog svjetski poznatog ansambla u naš grad i državu, prvi puta nakon toliko dugo vremena. Razumijevanje i konkretnu podršku su pružili i načelnici sarajevskih općina Centar i Novo Sarajevo, te Ured gradonačelnice Benjamine Karić.

Naše iskreno divljenje ide i prema menadžmentu Narodnog pozorišta Sarajevo i direktoru Dini Mustafiću. U toj ustanovi funkcionišu Balet, Opera, Filharmonija i Drama, ali su svi oni našli načina da pomjere svoje obaveze kako bi Superar imao slobodno i potpuno besplatno na korištenje kompletan prostor i pozorišne resurse za generalne probe 16. i 17. juna, kao i za koncert 17. juna.

Foto: Superar u BiH: Trenutak sa koncerta

U dogovoru sa upravom NPS dogovoreno je da će naš godišnji koncert 17. juna biti besplatan za publiku, ali smo odmah uvidjeli i da je interes zaista ogroman te je i ovdje direktor Mustafić svojom gestom zaista oduševio. Naime, zahvaljujući njemu i njegovom timu, Superar godišnji koncert će imati i direktan video prenos na veliki ekran ispred Narodnog pozoriša, na Trgu Susan Sonntag, te ćemo time omogućiti svim našim sugrađanima da se te večeri raduju zajedno sa nama.

Dan kasnije, tačnije 18. juna sa početkom u 19 sati, će biti održan i solistički koncert Hora bečkih dječaka što će zasigurno biti nesvakidašnji spektakl. Karte su već u prodaji i toplo preporučujem svima da požure i osiguraju svoje ulaznice za jedno nezaboravno muzičko iskustvo“, sa oduševljenjem za portal Radiosarajevo.ba ističe umjetnička direktorica Alma Karić.

radiosarajevo.ba
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img