Nedavno objavljeno

FESTIVAL SAVREMENE ŽENE: Hrabro ženski

Peti jubilarni Festival savremene žene, jedinstveno okupljanje žena i platforma za promociju njihovih uspjeha, održava se u Tuzli od 2. do 5. juna ove godine

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Arhiva Gracije

Dobra energija i inspirativne priče nerazdvojni su dio tuzlanskog Festivala savremene žene još od aprila 2018., a sve pod motom “Hrabro ženski”. Ove godine festival se održava od 2. do 5. juna, a petogodišnji jubilej predstavlja ispunjenje misije organizatora od momenta kada je on nastajao – a to je da tradicionalno postane mjesto motivacije, inspiracije i uspjeha.
Tuzla tako postaje pozornica žena koje otvaraju najrazličitije teme, kao što su: umjetnost, sport, biznis (i veliki i mali), društvene mreže, politika, mentalno zdravlje… Na festivalu su dosad učestvovale mnoge inspirativne žene: profesorica i spisateljica Amra Šabić-el-Rayess, onkološka hirurginja Lejla Hadžikadić Gušić, NASA-ina astronautkinja Nicole Stott, plesačica i koreografkinja Aldina Topčagić, nekadašnja ministrica u švedskoj vladi Aida Hadžialić, danas direktorica “Nordic West Officea”, brojne ambasadorice, umjetnice, književnice, glumice, poduzetnice, sportistkinje, žene koju su pobijedile bolest, one koje su svjetske trendove donijele na naše prostore…

Edina Selesković

Sjećamo se i riječi idejne pokretačice Festivala savremene žene, Edine Selesković, na njegovom otvaranju: “ Ovo je samo prva epizoda projekta koji će svake naredne godine dobijati po jedan nastavak – veći, snažniji i uspješniji.”

Pozitivan pogled na svijet

Novina uvedena od ove godine, s namjerom da svima pruži još direktniji kontakt s govornicama, jeste mentorstvo kao prilika da jedan na jedan pitate sve što ste željele znati o nekoj temi. Evo šta o ovogodišnjem okupljanju kaže direktorica Edina Selesković, umjetnica međunarodne karijere, koja prepoznaje, motiviše i okuplja žene u Tuzli. “Peti festival nam donosi povratak u normalnost onako kako smo to navikli raditi. Očekuje nas mnoštvo vrlo inspirativnih razgovora, motivacije, stvaranje kontakata, ali i pregršt zabave i dobrih vibracija, predivnog umjetničkog sadržaja i apsolutno jedan pozitivan pogled na svijet.”
Sumirajući dosadašnje godine, Edina Selesković nam govori i šta se to sve promijenilo: “Promjene su primjetne kroz način na koji komuniciramo s našim govornicama i publikom. Čini mi se da više ne moramo objašnjavati šta je to Festival savremene žene, već svi željno iščekuju šta će to novo ponuditi. Sada festival možemo pratiti uživo, ali i putem live streama. Drago nam je što smo ga uspjeli učiniti tradicionalnim i da mu se mnogi uvijek rado vraćaju.”
Amra Avdić, koja je zadužena za odnose s javnošću, svima nama koji smo bili na prethodnim okupljanjima u Tuzli demonstrirala je šta znači biti “žena za sve”. S nevjerovatnom lakoćom je priskakala u pomoć pri svim eventualnim nedoumicama, rješavajući naše dileme za tili čas.

Dugogodišnji prepoznatljivi glas s Radija Kamelon, Amra Avdić je i više od toga: glasnogovornica, koordinatorica, organizatorica, voditeljica, novinarka… Već sedmicama je u velikim obavezama, u procesu pripremanja festivala, ali je ipak odvojila malo vremena za nas, te se osvrnula na prethodne godine. “Kada govorim o Festivalu savremene žene teško da mogu biti objektivna, jer sam uz njega doslovno odrasla, a najdivnije mi je kada pogledam sva prekrasna prijateljstva koja su se rodila na ovom mjestu. Jedno takvo je i definitivno s ekipom Gracije, bez čijih superžena ne mogu zamisliti susrete u Tuzli. Divno je kada osjetimo svake godine val pozitivne energije koji se slije na tri dana u moj grad i kada svi dolaze na jedno mjesto da bi se inspirisali, razmijenili iskustva i kontakte, podržali jedni druge i dobro se zabavili. Koliko je ta energija snažna, teško da se može opisati riječima, to morate doživjeti. Zato mi je svake godine iznova drago kada vidim neke nove žene koje u naše dvorane uđu same pomalo bojažljivo, a na kraju dana sjede u grupi žena koje ranije nisu znale i to s velikim osmijehom na licu.”

Timski rad

Više od 1000 govornica sa svih kontinenata, preko 400 panela i radionica, 100 kulturnih događaja tokom prethodnih godina rezultat su timskog rada organizatora ovog festivala sa željom da publici ponude različite odgovore na svakodnevna pitanja koja muče jednu savremenu ženu.


Organizatori su spremni za novu publiku te kažu kako su dali sve od sebe da ovaj festival bude bolji od prethodnih. Zato se registrujte već danas i ne dozvolite da vam drugi pričaju o Festivalu savremene žene, već ga doživite sami, poručuju. Prisustvovanje ovom događaju putem interneta besplatno je za sve koji se registruju na oficijelnoj festivalskoj stranici. Nakon što se prijavite, ostvarujete mogućnost pristupa svim predavanjima, radionicama i kulturno-zabavnom sadržaju. “Dođite da zajedno slavimo uspjeh žena! Čekamo vas!”

Gracija 423, juni 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img