Nedavno objavljeno

Salata bez salate

Salata nas uvijek asocira na zelenu salatu. Ukoliko je nemate, možete probati i druge varijante, također jako ukusne. Mi vam nudimo nekoliko recepata zbog kojih salatu nećete voljeti samo zbog zelene salate

 

Grčka salata

POTREBNO: 400 gr feta sira, 1 veći krastavac (ili 2 manja), 2 veća paradajza, 1 veća paprika babura (crvena ili zelena), 1 ljubičasti luk srednje veličine, 150 gr crnih maslina, maslinovo ulje, so, origano

PRIPREMA: Luk isijecite na listiće, papriku na rezance, paradajz na kolutove koje zatim prepolovite, isto tako i krastavac. Redajte onda red krastavaca koje malo posolite i pospete sa malo maslinova ulja, zatim red paradajza pa opet posolite, pouljite i pospite malo origana, pa red paprike koju također posolite i pouljite, pa red maslina, a onda promiješajte (pazite da ne gnječite miješajući). Odozgo stavite feta sir koji pospete origanom i pouljite također maslinovim uljem. Sad je spremno za služenje.

Salata s tunom i avokadom 

POTREBNO: 3 male konzerve tune u ulju (cca 450 g), 1 svježi krastavac, 2 velika ili 3 srednja avokada (nasjeckana), 1 mali ili srednji crveni luk (tanko rezan), ½ šačice isjeckanog korijandera, po 2 kašike limunovog soka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, po prstohvat himalajske soli i bibera

PRIPREMA: U velikoj zdjeli za salatu pomiješajte narezani krastavac, avokado, crveni luk, tunu i korijandar. Pospite limunovim sokom i  maslinovim uljem, stavite so i biber (ili cezar umak za salate). Sve zajedno promiješajte i poslužite.

(Nakon što dodate so, salatu treba pojesti u roku od 3 sata, ili će krastavci izgubiti hrskavost. Za pripremu salate unaprijed, stavite sve sastojke osim soli, poklopite i stavite u frižider za kasnije. Kada želite jesti samo začinite prije posluživanja.

Salata s lososom

 

POTREBNO: 2 šake rukole, 1 šaka matovilca, 1 komad svježeg lososa (250 g) debljine 2 cm, 5-6 rotkvica, 2 krompira, so, biber, limunov sok, 1/2 kašičice senfa,
balzamički ocat, maslinovo ulje

 

PRIPREMA: Lososu pincetom izvadite kosti (dlanom pređite preko površine kako biste osjetili gdje su kosti). Posolite, namažite senfom sa svih strana, premažite sokom od limuna i pobiberite. Krompir ogulite i narežite na kocke pa stavite kuhati, a za to vrijeme operite salatu i rotkvice. Rotkvice narežite na kolutove, pomiješajte s rukolom i matovilcem i stavite na tanjir za serviranje. Kada je krompir gotov, procijedite vodu, krompir posolite i zalijte maslinovim uljem pa promiješajte te poslažite po salati. U tavi na 2 kašike maslinovog ulja pecite losos 2 minuta sa svake strane na srednje jakoj vatri. Kada je pečen, natrgajte ga na komade i poslažite po salati i krompiru. U posebnoj posudici pomiješajte malo maslinovog ulja, balzamičkog octa, limunovog soka i prstohvat soli. Prilikom serviranja sve pokapajte napravljenom mješavinom.

 

Krompir salata s kozicama i jajima

POTREBNO: 200 gr očišćenih repova kozica, 2 krompira, 2 jajeta, 2 dcl kiselog vrhnja, 2 česna bijelog luka, 1 limeta, maslinovo ulje, voda, so, biber, ruzmarin

POTREBNO: Skuhajte oguljeni krompir i jaja. U maloj posudi zdrobite bijeli luk, malo ga posolite i dodajte maslinovo ulje te ga ostavite da tako stoji kako bi pokupilo aromu bijelog luka. Repove kozica ispecite na gril-tavi te ih lagano posolite kada budu gotovi. Kiselo vrhnje razrijedite hladnom vodom da postane tekuće i da se može prelijevati preko ostalih namirnica te u njega dodajte sok pola limete. Po želji ga možete i posoliti. Krompir narežite na krupnije kocke i posložite ga na dno tanjira. Posolite ga i pobiberite. Zatim ga prelijte vrhnjem, a preko vrhnja poslažite jaja narezana na četvrtine i repove kozica. Prelijte sve maslinovim uljem s bijelim lukom, pospite s malo ruzmarina, te na kraju dodajte i šnite limete.

Salata s bulgurom

POTREBNO: 1 šolja kuhanog bulgura, po 200 g kuhanog graha i kuhane brokule, 2 velike crvene paprike, 1 glavica crvenog luka

PRIPREMA: Sve sastojke ohladite i pomiješajte. Začinite limunom i maslinovim uljem.

 

Šarena salata

POTREBNO: 1 šoljica šarene kvinoje, 1 ljubičasti luk, 3-4 šampinjona, šaka nasjeckanog crvenog kupusa, ½ avokada, 3 kašike crnog susama, 1 šoljica mlade blitve, malo soli i bibera, kašičica tamarija, maslinovo ulje i balzamički ocat

PRIPREMA: Kvinoju skuhajte prema uputstvu na pakovanju, a sjemenke susama kratko tostirajte. Na malo maslinovog ulja propržite luk, pa dodajte gljive. Podlijte tamarijem, pustite da izlapi pa dodajte i kupus. Nakon kratkog vremena maknite s vatre te umiješajte tostirani susam i skuhanu kvinoju. Tek na kraju ubacite blitvu i avokado pa začinite.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img