Nedavno objavljeno

Vrijeme je za proljetnu detoksikaciju!

Proljeće je tu i pravi je trenutak za izbacivanje otrova iz tijela, nakupljenih zbog zagađenog zraka, loše i nezdrave hrane i pića te pogrešnih životnih navika. Detoksikacijom izbacujemo i bakterije loše za naše zdravlje te podižemo imunitet

Svejedno da li ćemo se odreći šećera ili alkohola, bijelog brašna ili ugljikohidrata, mesa ili čitavog obroka, odricanje predstavlja credo trenutka. Problem modernog čovjeka je pretjerana kiselost organizma, čiji su simptomi suha koža, problemi s metabolizmom, bolovi u zglobovima, poteškoće sa srcem i krvotokom ili nervoza. Jedan od uzročnika poremećenog odnosa baza i kiselina je ishrana u kojoj preovladavaju namirnice koje stvaraju kiseline, kao što su meso, hljeb, kafa, slatkiši i alkohol.
U mnogim evropskim klinikama provodi se drastična dijeta u svrhu detoksikacije organizma: ništa se ne jede! Unosi se svega 200 kalorija na dan i to u tečnoj formi. Standardni program je sljedeći: ujutro se pije čaj, popodne supa od povrća, navečer sok od voća ili povrća. Između toga pije se što je moguće više mineralne vode i čajeva.
Ali, ne može svako dobro podnijeti gladovanje. Prvih dana nakon izlaska iz svijeta otrova i zaslađivača, pored umora i tromosti mogu nastupiti glavobolje, problemi s krvotokom ili želucem i crijevima. Ljekari smatraju da se ovo stanje brzo stabilizira ukoliko se posti metodološki. Komplikacije nastaju ako se za vrijeme detoksikacije ne unosi dovoljno tečnosti, jer tada u organizam mogu ući otrovi iz mokraćne kiseline. Idealna količina je tri litra tečnosti (negazirane vode ili čaja) kako bi bubrezi mogli stopostotno obavljati svoj zadatak. Da bi detoksikacija uspjela, obavezno pripremite organizam tako što ćete dva dana prije samog tretmana jesti isključivo voće i povrće. Po završetku rigorozne dijete lagano treba navikavati organizam na svakodnevnu prehranu. Bilo bi optimalno ukoliko biste u svoju uobičajenu ishranu jednom sedmično uveli dan kada biste unosili samo sokove i supe.
Još jedna tradicionalna metoda radikalne dijete jeste austrijska terapija s mlijekom i kiflama. Obroci se sastoje od zdjelice kiselog mlijeka i suhe, odstajale kifle. Konzumiranje stare kifle nema puno veze sa ishranom: tu se radi o vježbanju pravilnog žvakanja i svijesti o hrani. Protiv napada gladi pomažu biljni čajevi i ljekovite vode. Ujutro se konzumiraju gorka so i soda bikarbona, a popodne bistra juha kako bi se neutralizirala pretjerana kiselost organizma.
I ovdje se radi o unutrašnjem čišćenju, opuštanju i ujednačavanju.

Detoksikacija u kući

Bilo bi idealno kada bismo svake godine posvetili tri sedmice čišćenju tijela od otrova, jer je to period koji je potreban da se jetra potpuno regenerira. Istraživanja ljekara pokazuju da je ovo moguće i kod kuće. Prva dva dana se uzima gorka so (2 supene kašine na 1/8 litre vode), kako bi se temeljito očistila crijeva, i piju samo biljni čajevi. Cijela terapija se zasniva na baznoj prehrani, u koju spadaju mlijeko i mliječni proizvodi (izuzev sira), povrće, voće i začinsko bilje. Krompir je, ipak, prvi izbor. Njegov visoki procenat kalija brine se za optimalno uklanjanje nečistoća i isušivanje. Pored toga, ujutro se uzima jedna čajna kašika marokanskog arganovog ulja, koje sa svojih 80 procenata nezasićenih masnih kiselina i skupljačem radikala alfatokoferolom štiti imunološki sistem. Trideset minuta dnevno na svježem zraku garantira bolju opskrbu kisikom. Treba li napominjati da se što je moguće više treba odreći alkohola i ostalih toksina?
VIKEND DIJETA: Efikasnost kure povećavaju nezaslađeni sokovi od voća i povrća. Piti tri do pet čaša dnevno i što je moguće više vode i/ili biljnih čajeva
TERAPIJA ULJEM: Tokom 4 do 6 sedmica svako jutro uzimati jednu supenu kašiku ulja od suncokreta ili susama i promućkati u ustima. Ulje izvlači otrove iz organizma. Ispljunuti nakon 10 minuta i isprati usta toplom vodom.
FLASTER ZA DETOKSIKACIJU: Nalijepi se na taban i ostavi preko noći. Ujutro je flaster od otrova i nečistoća koje je izvukao iz tijela dobio crnu boju. Ipak ne slažu se svi da ovi flasteri pomažu. Američka stručnjakinja za detoksikaciju Harriet Ball kaže kako će se kroz znoj, koji izaziva stavljanje flastera, preko noći izlučiti zanemarivo mala količina toksina u odnosu na onu koja ostaje u organizmu.

Jutarnji sok za detoksikaciju organizma

Potrebno vam je: 2 narandže, 2 cm korijena đumbira, 2 mrkve i celera po želji. Narandže, mrkvu i đumbir ogulite. Celer operite. Sve stavite u blender i dobro izmiksajte. Dodajte nekoliko kocki leda i odmah popijte.

Čajevi za čišćenje organizma

Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja je prepuna antioksidanasa. Zeleni čaj ne samo da čisti toksine iz organizma kroz njegov tekući sadržaj, već također sadrži posebnu vrstu antioksidansa pod nazivom katehini, za koji je poznato da poveća funkciju jetre. Najčešće se kupuje u već gotovim vrečicama sa jednostavnim uputstvom za pripremu.

Čaj od sjemenki lana

Prelijte 2 velike kašike lana (cijelo sjeme), sa 250 ml mlake vode, malo promiješajte i ostavite da odstoji oko sat vremena. Procijedite i pijte ujutru prije jela. Sjeme lana sadrži omega-3 masne kiseline i puno sluzi pa olakšava čišćenje crijeva.

Čaj od žare

Dvije pune čajne kašike suhe žare prelijete s 250 ml vruće vode, ostavite pet minuta da čaj pokriven odstoji, te nakon toga procijedite i popijete. Čaj od koprive pije se ujutro i navečer po jednu šolju, a može se piti do dva mjeseca. Već ćete nakon mjesec dana primijetiti razliku – koža će vam postati ljepša, mekša, glatkija te čista.

Čaj od maslačka

Maslačak je savršen za regulisanje rada probavnih žlijezda i izlučivanje žući. Prvi dan kure, dvije čajne kašike korijenja (osušenog) stavite u pola litre hladne vode i pustite da provrije, te kuhajte 15 minuta. Potom dodate dvije čajne kašike suhog lišća koprive, pokrijete i ostavite da sve odstoji još 10 minuta. Nakon toga, čaj procijedite i dodajte još litru i po tople vode. Popijte čaj tokom dana, što je brže moguće. Sljedeće tri sedmice ujutro i navečer pijte samo jednu šolju čaja, ali nerazrijeđenog.

Čaj od breze

Mlado brezino lišće sadrži mnogo aktivnih tvari koje ubrzavaju metabolizam, te pomažu u izlučivanju štetnih toksina iz organizma. Čaj od brezinog lišća pripremite tako što ćete dvije vrhom pune čajne kašike sušenih listova preliti s 250 ml vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Pije se tri puta dnevno prije jela, a maksimalno se smije piti 14 dana.

10 PRAVILA DR. JOSHIJA

Guru detoksikacije, koji je definirao njena pravila, slavni je doktor Nish Joshi, savjetnik holivudskih zvijezda, autor knjige Holistic Detox i vlasnik londonske klinike “Joshi”. Deset pravila dr. Joshija slijede brojne poznate ličnosti, ali i milioni poklonika širom svijeta

1. Ne jesti crveno meso
2. Ne jesti mlijeko i mliječne proizvode
3. Ne jesti voće – osim banane
4. Ne jesti pšenicu, gluten, kvasac
5. Ne piti alkohol
6. Ne jesti keks, kolače i krofne
7. Marmeladu ili džem zamijeniti medom
8. Kafu (i bez kofeina) zamijeniti biljnim čajem
9. Ne jesti čokoladu, bombone i šećer
10. Ne jesti ništa što sadrži vještače arome

Kako to rade zvijezde

Zvijezde su fanatične kada je detoksikacija u pitanju i rado odaju svoje tajne. Jennifer Aniston svakog jutra čim ustane popije čašu mlaku vode s limunom kako bi očistila digestivni trakt, a Demi Moore svakog dana popije dva litra zelenog čaja, koji pospješuje izlučivanje vode iz organizma. Christina Aguilera, Gwyneth Paltrow i Cameron Diaz iz ishrane su izbacile meso i šećer, Claudia Schiffer jede voće za doručak, grilanu ribu i bareno povrće za ručak i večeru. Jennifer Lopez svakodnevno pije sokove od svježeg povrća, dok Madonna i Britney Spears dan započinju obrokom koji čini šolja mlake vode s dvije kašike lanenih sjemenki, a za ručak ili večeru uživaju u svježem povrću i grilanoj ribi.

Latest Posts

Raport

spot_img