Tvrdo voće i povrće poput jabuka, mahuna, kelja, mrkve i celera djeluje kao četkica za zube. Dok ih žvačemo, u usnoj šupljini stvara se slina koja čisti zube i desni od bakterija, a samim time ih štiti od nakupljanja plaka. Jagode su bogate voćnom kiselinom koja je korisna za zube jer sprečava nastanak plaka. Narandže i ananas povećavaju lučenje sline koja ispire hranu i sprečavaju nastanak mrlja na zubima.
Mlijeko, sir i ostali mliječni proizvodi su također namirnice koje su poželjene za zdravlje zuba. Bogati su kalcijem i pomažu da zubi ostanu bijeli. Mliječna kiselina čuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi dodatno pomažu jer mogu ukloniti ostatke hrane.
Dobri čistači zuba su orašasti plodovi, kao i razne sjemenke (susamove, suncokretove i lanene) – njihove sitne ljuskice skidaju naslage i plak sa zuba.
A uprkos zadahu koji ostavlja u ustima, i luk čini dobro zubima jer sadrži sumpor koji ubija bakterije.