Nedavno objavljeno

Kako nadoknaditi manjak željeza kod trudnica?

Koliko je željezo važno u organizmu žena, šta predstavlja za trudnice, a šta za razvoj ploda i koji su mu pozitivni učinci – pročitajte u nastavku

Organizmu odraslih osoba su za pravilno funkcioniranje i održavanje blagostanja potrebni mikronutrijenti. Dakle, minerali, vitamini i usvajanje zdravog životnog stila prevenirat će mnoga oboljenja, a ovaj put se bavimo željezom i ženama, te malo još specifičnije – trudnicama. Žene zbog bioloških specifičnosti predstavljaju rizičnu grupu za razvoj manjka željeza koji je – bez klinički manifestne anemije – prisutan kod 33 posto žena reproduktivne dobi, a čak 90 posto trudnica ne unosi dovoljno željeza u organizam.

Uloga u organizmu

Djevojkama i ženama je nekad potreban duži period kako bi se navikle na sve promjene koje uzrokuje menstrualno krvarenje, što se prije svega odnosi na povećane potrebe ženskog organizma za željezom zbog krvi koja se gubi tokom ciklusa. Mogu izraženije osjećati umor, malaksalost, iscrpljenost, manjak energije, pospanost ili imati oslabljenu koncentraciju. Pojačano, obilno i/ili dugotrajno menstrualno krvarenje je jedan od najčešćih uzroka manjka željeza u organizmu kod žena. Smatra se da jedna od deset žena ima obilne menstruacije, a da skoro jedna petina učenica i studentica ima obilnija krvarenja u toku ciklusa.
Adekvatne zalihe željeza u organizmu žene koja se priprema za trudnoću od iznimne su važnosti. Nažalost, gotovo polovina žena koje zatrudne u trudnoću ulazi s manjkom željeza, zbog čega može doći do komplikacija. Nedovoljno željeza može uzrokovati i probleme sa začećem ili nemogućnost održavanja oplođenog jajašca.
Potrebe za željezom se povećavaju u trudnoći, s obzirom na to da se u organizmu trudnice značajno povećava količina cirkulirajuće krvi. Željezo je neophodno ne samo za pravilan razvoj ploda nego i za normalno funkcioniranje trudnice čiji organizam u “drugom stanju” doživljava velike promjene. Potrebno je za razvoj svih organa i tkiva ploda u najranijem periodu trudnoće, kao i za formiranje zaliha željeza u organizmu novorođenčeta i dojenčeta koje će biti osnova za nastavak rasta i razvoja u prvim mjesecima nakon poroda.
Neadekvatne zalihe željeza mogu utjecati na težinu novorođenčeta i pojavu prijevremenog poroda. Nakon poroda, gotovo četvrtina žena (koje ne uzimaju suplemente željeza) ima deficit ovog nutritijenta u prvoj postporođajnoj sedmici. Faktori koji povećavaju rizik od nastanka manjka željeza u organizmu porodilje neposredno nakon poroda su blizanačka trudnoća, carski rez, žene koje su rađale više puta, porod vakuumom ili forcepsom, prijevremeni porod i prenesena trudnoća.
Nedovoljan unos željeza hranom kod porodilje povećava rizik od veće podložnosti infekcijama, snižava prag tolerancije na frustracije, uz češću pojavu razdražljivosti i tjeskobe, uz osjećaj umora i iscrpljenosti.
Ukoliko dojilja hranom ne unosi dovoljno željeza, to utječe na proizvodnju količine mlijeka koja je nedovoljna za adekvatno napredovanje dojenčeta, kao i na proizvodnju mlijeka koje nije zadovoljavajućeg kvaliteta – zbog čega dojenče ne napreduje kao što se očekuje. Željezo je u sastavu majčinog mlijeka neophodno za razvoj imunološkog sistema dojenčeta i prirodnu odbranu od uzročnika različitih infekcija.
FeRAL DAILY®, kojeg proizvodi Bosnalijek, dodatak je prehrani namijenjen za prevenciju nedostatka željeza kod odraslih osoba i djevojčica starijih od 14 godina. FeRAL DAILY® sadrži 14 mg željeza, što odgovara prosječno preporučenoj dnevnoj dozi željeza. Preporučena dnevna doza FeRAL DAILY® je jedna bočica na dan, prije doručka. U trudnoći su potrebe za željezom udvostručene i iznose 28 mg. FeRAL DAILY® otklanja osjećaj umora i nedostatka energije, štiti od infekcija, poboljšava mentalne sposobnosti te poboljšava radnu sposobnost. FeRAL DAILY® se preporučuje u slučajevima: povećane potrebe za željezom (trudnice i dojilje, povećana psihička i fizička aktivnost kao što su učenje i aktivno i rekreativno bavljenje sportom), povećanog gubitka željeza (žene reproduktivne dobi), te smanjenog unosa željeza hranom (jednolična prehrana, kod redukcijskih dijeta, vegetarijanska i veganska prehrana).
FeRAL® DAILY je specijalno dizajnirana formulacija mikroniziranog željeza, gdje je svaka molekula željeza obavijena prirodnom alginatnom ovojnicom, što željezu omogućava znatno bolju dostupnost, bolju efikasnost i bolju podnošljivost u odnosu na druge preparate koji sadrže topive i netopive soli željeza. Ovaj dodatak prehrani se mnogo bolje podnosi od većine drugih preparata, jer nema neprijatan metalni okus, ne uzrokuje stomačne tegobe (poput mučnine, žgaravice, povraćanja, proljeva, zatvora) niti dovodi do tamnjenja zuba.
Ne sadrži gluten, alkohol i šećer te mu je sastav prilagođen velikom broju korisnika, uključujući osobe sa šećernom bolešću. Obogaćen je prijatnim okusom karamele. Adolescentima i djeci starijoj od 3 godine na raspolaganju je FeRAL® KID.

Latest Posts

Raport

spot_img