Matematička dijeta

Uz malo matematike lako ćete izračunati koliko se trošite i šta da jedete bez bojazni da se udebljate, pa i da smršate

Nedavno objavljeno

Na svijetu ima na stotine stručnih dijeta i, vjerovatno, na hiljade brzih recepata kako da bez muke skinete suvišne kilograme, ali rijetko koji od njih važi za sve i za sva vremena. Predlažemo vam “matematičku formulu vitkosti” – registar kalorija za gotovo sve namirnice. Trebate samo sabirati kalorije i oduzimati kilograme.

Energetske potrebe: Pomnožite težinu sa 0,9 kilokalorija (kcal), pa sa 24 (h). Dobivenu vrijednost pomnožite sa koeficijentom za težinu rada koji je 1,3 za lak posao, a 1,5 za težak. Dobit ćete broj kilokalorija koje trebate dnevno unijeti.

Ako, naprimjer, imate 60 kg:

60 x 0,9 = 54

54 x 24 (h) = 1.296

Ako ćete toga dana praviti veliko spremanje ili ćete imati naporan dan sa puno sastanaka i umnog napora, to spada u težak posao:

1296 x 1,5 = 1.944

Vaše dnevne potrebe su 1.944 kalorije.

 Energetska vrijednost

Tri su osnovna sastojka hrane sa energetskom vrijednošću:

# proteini – energetska vrijednost 1 gr iznosi 4 kcal

# ugljikohidrati – energetska vrijednost 1 gr iznosi 4 kcal

# masnoće – energetska vrijednost 1 gr iznosi 9 kcal

DNEVNE DOZE

# 10 – 15 % proteina

# 55 – 60 % ugljikohidrata

# 25 – 30 % masnoća

Planiranje dijete

# ne unosite manje od 1.200 kcal dnevno

# dnevni jelovnik obavezno treba sadržavati namirnice sa spiska za doručak i večeru, te spiska za glavni obrok

# unos iznad 1.200 kcal planirajte “slobodnije”, ali prednost dajte namirnicama koje su obilježene zvjezdicom (*)

# najmanji broj obroka je 3, najveći 5.

Namirnice sa *: kupus, celer, sve vrste luka, krastavac, tikvice, zelena salata, peršun, limun, sirće, senf, biljni začini, bezalkoholna pića

25 KALORIJA

# 5 zrna kikirikija

# 3 suhe kajsije

# * 1 velika mrkva

# * 1 mali kivi

50 KALORIJA

# 1 keks

# 1 slani štapić (grisini)

# 150 ml soka od narandže bez šećera

# 2 čokoladne bombone

# * veći komad dinje

# * jabuka

# * narandža

# * breskva

# * 75 gr grožđa

# * nektarina

# * tanjir bistre supe od povrća sa tjesteninom

# * 100 gr šampinjona sa paradajz sosom

# * salata od 2 paradajza sa lukom, bez ulja

# * porcija miješane salate začinjene limunom (ili sirćetom)

100 – 200 KALORIJA

# 15 gr sjemenki suncokreta

# 3 hurme

# 40 gr suhog grožđa

# čaša vina ili piva

# * 1 integralno pecivo

# * kriška tost-hljeba sa tankim slojem margarina

# * 3 kašike pahuljica (zobenih, kukuruznih, ječmenih)

# * šolja obranog mlijeka (1,5 gr masnoće)

# * šolja jogurta (1,5 gr masnoće)

DORUČAK ILI VEČERA

250 cal

# 1 kriška crnog hljeba sa margarinom, šolja obranog mlijeka ili

# 2 kriške tost-hljeba sa margarinom i marmeladom, šolja čaja sa limunom i kašičicom šećera ili meda

# 3 kašike pahuljica sa šoljom jogurta

# 1 mala integralna kifla sa šoljom jogurta

# 1 kriška hljeba, 1 kuhano jaje, 150 ml obranog jogurta ili mlijeka

300cal

# 3 kašike slatkih pahuljica (sa suhim voćem, medom, čokoladom) i šolja mlijeka ili

# 2 kriške hljeba (po 100 gr) sa margarinom i marmeladom i šolja čaja sa medom ili šećerom

# 1 kifla sa kajmakom, šolja čaja sa medom ili limunom

# 1 kriška crnog hljeba, 1 kuhano jaje, 50 gr nemasnog sira, 1 veći paradajz

# 100 gr francuskog hljeba napunjenog sa 50 gr nemasnog sira i kolutovima paradajza

RUČAK – GLAVNI OBROK

300 cal

Dimljena pastrmka – 100 gr dimljenih fileta pastrmke sa krompir salatom začinjenom kašičicom ulja uz svježu salatu (zelena, krastavac, paradajz).

Tjestenina u paradajz sosu – 100 gr špageta ili neke druge tjestenine preliti sa ukuhanim paradajzom i svježim isjeckanim peršunom.

Piletina u paradajz sosu – 2 pileća bataka (bez kožice) prelijte sa 2 kašike crnog vina i 200 gr konzerviranog paradajza, dodajte luk, začinite po ukusu i pecite 30-40 minuta. Služite sa kuhanim mahunama, začinjenim bijelim lukom i prelivenom sa 2 kašičice ulja.

Pljeskavica u somunu – pljeskavica od junećeg mesa (sa grila) u somunu sa dodatkom svježeg povrća (zelena salata, luk, paradajz).

Krompir sa sirom – veći krompir (200 gr) ispecite u rerni, pa isijecite napola i napunite sa 100 gr polumasnog bijelog sira i služite uz svježe povrće: mrkva, paradajz, paprika, krastavac.

DESERT

150 cal

# čaša dijetalnog voćnog jogurta (150ml)

# voćna salata od pola jabuke, pola narandže, pola banane, 1 kivija i nekoliko kockica ananasa iz konzerve

250 cal

# porcija mliječnog sladoleda

# zdjelica pudinga

300-350 cal

# komad voćne pite

# komad voćne torte

400-450 cal

# komad čokoladne torte

# komad torte sa orasima ili bademima


Jedite pametno…

popijte čašu vode prije jela

počnite obrok supom sa malo masnoće ili salatom

izbjegavajte dosipanja, osim povrća i salate

prestanite jesti čim osjetite da ste siti

Izbjegavajte

prerađeno konzervirano meso: viršle, salame, kobasice

punomasne sireve: feta, ovčiji, trapist

masno meso

puter, margarin, ulje, majoneza, najviše 3 kašičice dnevno

ulje (razni masni prelivi) za salatu, samo 1 kašika dnevno

sjemenke, orahe, lješnike, bademe, kikiriki – samo 1 kašika dnevno

 

Pročitaj još
Related

Mršanje u zadnji čas 

Skoro da smo sve iste (čast izuzecima): ukoliko pred...

Svi bismo trebali imati majčinu dušicu u bašti ili saksiji

Majčina dušica ili timijan je začinska biljka koja će...

Sve o vodi

Znamo svi koliko je voda važna za život na...

Preskačete doručak?

Jedna od tri odrasle osobe nikada ne jede doručak,...