Nedavno objavljeno

Zauvijek lijepa 

Dovesti do maksimuma svoju prirodnu ljepotu te zadržati zdrav izgled kože izuzetno je jednostavno kada shvatite šta znači odgovarajuća njega. Donosimo načine na koje se treba brinuti o koži tokom dvadesetih, tridesetih, četrdesetih, pedesetih godina života, i kasnije

Potraga za vječno mladom i lijepom kožom stara je koliko i žena. No, danas je usavršena skupim tretmanima, serumima, kremama, sve do agresivnih medicinskih tretmana. Žene su postale zainteresiranije za izgled kože nego za opće zdravstveno stanje. Prema podacima Američkog udruženja plastičnih hirurga, sveukupna potražnja za korektivnim zahvatima porasla je za pet posto od 2000. godine. U isto vrijeme zatezanje lica se traži 19 posto više, a brisanje bora sa čela 54 posto. Sve veći broj spa-centara nudi napredne tretmane protiv starenja, gdje se pomoću tehnika masaže održava elastičnost i mladost kože.

Prema Benu Kaminskom, koautoru knjige Beyond Botox: 7 Strategies for Sexy, Ageless Skin Without Needles (Iza botoxa: Sedam strategija za seksi, vječno mladu kožu bez igala) i osnivaču linije za njegu kože B. Kamins Chemist, većina žena u SAD-u koje žele riješiti problem starenja kože, umjesto da se bodu iglama i ubrizgavaju toksine, biraju holističke terapije izmjene životnog stila i neagresivne savremene metode. Kaminsky piše kako, s obzirom na sastojke proizvoda koji se sada koriste, jedan nikada neće biti dovoljan da završi cijeli posao – bit će vam potrebna kombinacija. “Doba mirišljavih pomada koje divno izgledaju i daju mekoću je završeno. Danas su kod preparata bitne neke druge stvari”, kaže Kaminsky.

Šta čini da koža izgleda starije i kako se to može izbjeći? “Znamo da je osamdeset posto uzroka starenja kože izazvano oštećenjima od sunca”, kaže dr. Bruce Katz, direktor Juva Skin & Laser Centera u New Yorku. “Dakle, skloniti se sa sunca je prvi korak. Potrudite se koristiti zaštitu koja sadrži cink-oksid, titanij-oksid ili avobenzon. Sva tri ova sastojka su UVA i UVB blokeri koji pružaju punu zaštitu”, kaže Katz. Ukoliko koristite zaštitni faktor 15 koji sadrži barem jedan od ovih sastojaka, uradili ste bolje nego da ste koristili kremu sa zaštitnim faktorom 50, a bez njih.

Na vrhu liste savjeta za zaustavljanje starenja kože je i prestanak pušenja, uzimanje velikih količina vode kako bi koža bila hidrirana, redovan piling, te profesionalna njega barem jednom mjesečno. “Lice je pokazatelj stanja duše – zato mu je potrebna pažnja, njega, zdrava hrana i vježbanje”, savjetuje Kerstin Florian, osnivačica linije kozmetičkih proizvoda koja nosi njeno ime. “Redovna masaža lica i dobra njega kod kuće jako je važna. Ne štedite novac kada su u pitanju kvalitetni proizvodi koji rade ono što obećavaju”, dodaje.

Treba poslušati i jednostavan savjet Odile Lecoin, gurua za njegu kože i osnivačicu linije proizvoda OR: “Uspostavite rutinu čišćenja i hidratacije ujutro i navečer. Noćna je krema za čišćenje lica posebno važna jer uklanja sve ono što začepljava pore i omogućava koži da se tokom noći obnovi.”

Kada je riječ o proizvodima, izbor se čini beskrajnim i postavlja se pitanje da li postoji značajna razlika između onih koji se mogu kupiti na svakom mjestu i onih koji se moraju posebno naručiti. “Masovna sredstva koriste manje skupe sastojke i u manjim količinama, tako da odgovaraju širom spektru kupaca; osim toga, proizvođači se osiguravaju protiv burnih reakcija kože”, objašnjava Daniel Yarosh, predsjednik AGI Dermatics, kompanije koja proizvodi obje vrste proizvoda za njegu kože. “Profesionalne linije koriste aktivnije sastojke koje rješavaju određenu vrstu problema i kao posljedicu imaju veću cijenu”, kaže, te dodaje kako većina masovnih proizvoda ostavlja svakom korisniku da sam odgonetne plan djelovanja, dok profesionalni proizvodi dolaze zajedno sa uputstvom za upotrebu koje je prilagođeno svakom ponaosob.

“Doba mirišljavih pomada koje divno izgledaju i daju mekoću je završeno. Danas su kod preparata bitne neke druge stvari”

Prema Caroline Rushworth, edukacijskoj direktorici u Sothysu, francuskoj kompaniji koja proizvodi profesionalne produkte, pogrešna dijagnoza onoga što koži treba najčešća je greška koju žene prave. “Davanje dijagnoze samom sebi najčešće vodi do novih problema. Morate se obratiti dermatologu, baš kao što biste za druge zdravstvene probleme tražili savjet profesionalnog doktora kako bi se odredila tačna dijagnoza”, kaže Rushworth.

Još jedna greška koju žene prave, i to najveća, prema mišljenju dr. Dennisa Grossa, vodećeg svjetskog dermatologa i autora knjige Your Future Face (Vaše buduće lice), te osnivača MD proizvoda za njegu kože, jeste ta što čekaju sa prevencijom i usporavanjem procesa starenja. “Kada ste mladi koža obilato proizvodi kolagen. Pospješivanje i održavanje ćelija mnogo je bolje nego čekanje da se proces smanji ili zaustavi kako bi se ponovno oživio. Prevencija bora mnogo je važnija od nanošenja kreme za sunčanje”, kaže dr Gross.

Naravno, šta raditi razlikuje se ovisno o tome u kojem ste životnom dobu, imajući u vidu da se s godinama mijenja i hemija ženske kože. Kako biste saznali šta je najbolje za vas – čitajte dalje.

Ako vam je 20 “Nikada nije prerano da se započne sa zaštitom kože“, kaže Margaret Sedelman, konsultantica švicarske kompanije za njegu kože La Prairie. “Rutinu njege potrebno je započeti već u dvadesetim kako bi vam koža bila zdrava i pripremljena za godine koje dolaze”, kaže. Ona savjetuje redovito čišćenje, njegu i hidrataciju sa proizvodima koji sadrže antioksidanse i vitamine. Ovo je doba u kojem je čišćenje od vitalnog značaja. “Nikada ne idite u krevet a da niste skinuli šminku. Ukoliko to uradite, blokirat ćete pore u kojima će se nakupiti masnoća. Ovo dovodi do pojave bakterija, koje završavaju kao bubuljice”, kaže dr. Dennis Gross, koji dodaje kako je nanošenje proizvoda koji sadrže antioksidanse neophodno.

ŠTA MORATE IMATI: Dobru kremu za područje oko očiju.

Ako vam je 30 Tekstura kože počinje da se mijenja i piling postaje neophodan s obzirom da može spriječiti pojavu vidljivih linija i promjena u boji kože, koje u ovim godinama postaju vidljive. “Pojavljuju se prve bore, oštećenja od sunca postaju vidljivija i hormonalni balans se mijenja –  bilo prirodno ili zahvaljujući trudnoći”, objašnjava Elizabeth Thomas iz talijanske kompanije Comfort Zone. Najvažniji pojmovi vezani za ove godine su glatkoća, vlažnost, zategnutost i boja. “Morate se više okrenuti ka njezi proizvodima protiv starenja kože i kontrolirati osjetljivost”, kaže Thomas.

“Kada se radi o ženama u tridesetim godinama, više ne preporučujem proizvode koji imaju samo jedan aktivni sastojak”, kaže dr. Dennis Gross. “Ako znamo deset sastojaka koji sprječavaju boranje kože, ja sam za svih deset u jednoj bočici. Za ovu dobnu skupinu preporučujem proizvode sa antioksidansima, poput vitamina C, i pospješivačima proizvodnje kolagena, poput peptida i genisteina, te sastojaka koji se dobijaju iz soje.” Gross dodaje kako blagi pilinzi, koje će preporučiti dermatolog, mogu umanjiti vidljivost bora, te pomoći zatezanju kože.

ŠTA MORATE IMATI: Piling za lice koji se može koristiti svakodnevno.

Ako vam je 40 “U četrdesetim godinama njega i jačanje prirodnih odbrambenih mehanizama kože moraju biti svakodnevna rutina”, savjetuje Odile Lecoin. Vrijeme je da investirate u proizvode koji pomažu zategnutost, elastičnost i proizvodnju kolagena. Među sastojcima tražite retinol, retinyl palmitat, soju, pšenične proteine i morske alge. Tokom ovog perioda, kaže Florian, bitno je naučiti kako sebi pružiti masažu lica. Jednostavan i kratak ritual samomasaže ne samo da će vam pomoći da se osjećate fenomenalno nego i prirodno zateže kožu i mišiće koji se nalaze ispod kože lica i vrata. Vaša kozmetičarka može predložiti neku od tehnika koje su lake za naučiti, te vam dati savjete kako da masažu uključite u svakodnevnu rutinu njege kože.

ŠTA MORATE IMATI: Dobar serum koji zaustavlja starenje sa sastojcima za učvršćivanje kože.

Ako vam je 50+ “Mnogi vjeruju kako je učinjeno sve što se učiniti može i kako se proces ne može okrenuti i šteta popraviti. Ovo je potpuno pogrešno”, kaže Yarosh. Novi proizvodi kombiniraju DNK tehnologiju obnavljanja kože (metode tretiranja kože idu od općih do pojedinačnih genetičkih pripravaka) te antioksidanse (poput vitamina C i E) kako bi se kreirala snažna smjesa protiv starenja koja pomoć šalje tačno tamo gdje treba. Takvi proizvodi mogu otkloniti greške prošlosti i spriječiti nastanak novih bora. Gross kaže kako je ova grupa posebno osjetljiva na crvenilo i iritaciju, tako da bi proizvodi trebali sadržavati ekstrakte zelenog čaja, koji smiruju kožu, a studije pokazuju kako sprječavaju nastanak raka kože. Posvjetljivači kože, poput jabuke, krastavca ili zelenog čaja, pomažu i kod uspostavljanja mladalačkog sjaja.

Nauka o njezi kože jako je uznapredovala i bez obzira na to kada započinjete sa režimom njege, postići ćete rezultat

ŠTA MORATE IMATI: Hidratantnu kremu bogatu antioksidansima koja sadrži efikasne ovlaživače kože poput hijaluronske kiseline.

Čak i ako ste krivi za zanemarivanje gore pomenutih metoda njege u prošlosti – evo dobrih vijesti. Nauka o njezi kože jako je uznapredovala i bez obzira na to kada započinjete sa režimom njege, postići ćete rezultat. Želite znati neke od inovacija?

Istraživački tim linije za njegu DDF, naprimjer, počeo je u svoje proizvode stavljati jaki antioksidantni i antiupalni sastojak koji se naziva nordihidroguaiaretična kiselina, za koju kompanija tvrdi da je do sto posto učinkovitija od vitamina C i E, kao i polifenola iz sjemenki grožđa.

Otkriveno je i kako voda iz česme sadrži mikroskopske nečistoće poput željeza, cinka, bakra i magnezijuma koji su zapravo slobodni radikali i koji pospješuju starenje kože. Zato je u Hydra-Pure liniju kompanije MD Skincare ubačen poseban sastojak koji neutralizira ove teške metale na površini kože i sprječava njihovo prodiranje u kožu. Dr. Lars Lindmark, potpredsjednik naučnog odjela Ferrosana A/S, danske kompanije koja pravi dodatke ishrani Imedeen (kojima je glavna zadaća pospješiti izgled kože iznutra), smatra kako budućnost njege kože leži u individualnoj DNK analizi.

Sve u svemu, stručnjaci se slažu kako održavanje kože koja odlično izgleda leži u jednostavnom procesu njege. I, kako kaže Lecoin: “Radite to sa osmijehom i ljubavlju. Bit će vam odgovoreno zahvalnošću, a vi ćete biti ta koja će uživati u posljedicama.”

Latest Posts

Raport

spot_img