Nedavno objavljeno

Modnom revijom “Moji EKO koraci” poručeno: “Biti IN znači MISLITI o prirodi!”

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), je u petak, 8. aprila, 2022. godine organizovao modnu reviju pod nazivom „Moji EKO koraci“ unutar projekta “Misli o prirodi!”.

Direktorica CPCD-a, Aida Daguda, svojim je obraćanjem otvorila reviju a Anida Šabanović, projektna menadžerica, bila je u ulozi moderatorice.

Zajedno sa profesionalnim manekenkama, učenici i učenice škola učesnica su nosili sjajne kreacije koje su sami napravili.

„Ovo nam je prva prava modna revija, jer do sada nismo učestvovali na ovako velikoj reviji kao škola. Drago mi je što smo učestvovali jer je ovo jako važno za naše buduće bavljenje ovim poslom. Do radionica koje smo imali proteklih mjeseci nisam znala da se od stare odjeće može praviti nova i lijepa odjeća i usput misliti o prirodi. Ponosna sam na svoje prijatelje i prijateljice, napravili smo sjajne, moderne i nosive modele i oni su to divno iznijeli na sceni.“, izjavila je Lara Skopljak, učenica JU Politehničke škole iz Banja Luke.

Dugo jedan događaj nije stavio u fokus važnost pokreta i misije koju predvode djeca koja ozbiljno shvataju svoju ulogu u društvenim promjenama.

“Prije svega moram da kažem da mi je velika čast biti jedan od modela na ovoj reviji. Jako divno iskustvo koje nikad neću zaboraviti i velika čast mi je bila raditi sa svim djevojkama iz modelinga. Naša škola je ponosna što smo baš mi imali priliku da budemo dio ovoga, jako smo zadovoljni sa svim što smo uraditi.”, izjavila je Viktorija Nikolić, učenica JU Tehničke škole Brčko distrikt.

Iako je za sada ekološka osviještenost na niskoj razini u BiH, učenici i učesnice naše revije pokazali su da buduće generacije itekako znaju spojiti IN i ekološku osviještenost.

„ Ova revija mi je jako važna, nama učenicima i učenicama ali i školi. Dok smo radili sa dizajnerom Haadom, učili smo o tome šta znači biti ekološki osviješten dizajner i uživali smo praveći novu odjeću od nečega što više ne koristimo. Nadam se da će mnogo više dizajnera ovako razmišljati kako mi planiramo u svojim karijerama.„ izjavio je Milan Radić, učenik JU Politehničke škole iz Banja Luke.

Tekstilna industrija je drugi najveći zagađivač na zemlji i kao takva predstavlja veliki ekološki problem čije rješenje leži u educiranju mlađih generacija.

Profesorice Amela Kovačević iz Tehničke škole Brčko i Azra Mehić iz Srednje mješovite škole u Žepču istakle su posebnost ovog događaja za učenike i učenice a praksu koja je prethodila ovoj reviji ocijenile su kao iskustvo kakvo im je bilo potrebno.

“Ukazali ste nam da tekstilstvo i kožarstvo možemo sagledati u novom svjetlu, te da kroz zaštitu prirode možemo napraviti nove vrijednosti”, poručila je profesorica Zorica Dukić iz JU Politehničke škole iz Banja Luke.

Podsjećamo, modni dizajner Adnan Hajrulahović HAAD, kroz aktivnosti projekta „Misli o prirodi!“, vodio je tri edukativne eko radionice za šezdeset učenika i učenica srednjih tekstilnih škola u Banja Luci, Žepču i Brčko Distriktu tokom dva mjeseca. Cilj radionica, a u konačnici i održane  modne revije bila je edukacija mladih o važnosti upcycling-a u modnoj industriji.

“Ja sam bio mentor projekta, nisam dizajnirao za njih, već sam nastojao da ih osvijestim i usmjerim, a ovo je zasigurno jedan pozitivan primjer kako se može štititi okoliš.”, poručio je Adnan Hajrulahović Haad u svom obraćanju.

Ova modna revija je privukla veliku pažnju kako učesnika tako i publike te je poslala važnu poruku o spoju mode i zaštite okoliša.

Na kraju revije su odabrane najbolje kreacije te uručene nagrade timovima iz svih škola.

Projekat “Misli o prirodi!” finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva CPCD.

Latest Posts

Raport