Nedavno objavljeno

Vitamin C u novom ruhu

Nabrajali bismo unedogled sve koristi vitamina C i govorili o tome koliko je bio “tražena roba” u protekle dvije godine, ali reći ćemo samo da probate CVit ®, tablete za žvakanje, i sami se uvjerite u prednost ovog dodatka prehrani

U vitaminskom alfabetu najvažnije stvari počinju i završavajusv slovom C. Ovaj za organizam važan vitamin je stvarno alfa i omega našeg normalnog funkcioniranja. Snažan je antioksidans, a L-askorbinska kiselina (kako se još naziva) pokazuje i druga korisna djelovanja.. Zovu ga i antistres vitaminom, a ima ga u paprikama, paradajzu, agrumima i kiviju.
Za razliku od većine biljnih i životinjskih vrsta, ljudski organizam ne može sam sintetizirati vitamin C. Zbog svoje rastvorljivosti samo u vodi, ne prolazi kroz masne membrane ćelija i ne može se skladištiti u tkivima, pa se mora redovno unositi hranom. Zato kažemo da je vitamin C esencijalan nutrijent, s mnogo značajnih uloga i povezan s impresivnim zdravstvenim potencijalima.
Važna uloga u organizmu

Vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, koji je odgovoran za normalno funkcioniranje krvnih sudova, kože, hrskavice, kostiju, desni i zuba. Istraživanja su pokazala da uzimanje ovog vitamina može skratiti vrijeme regeneracije tkiva, odnosno zarastanja rana i prijeloma. Također, pomaže funkciju imunološkog sistema tako što potiče stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca, povećavajući nivo interferona i imuni odgovor posredovan kroz antitijela. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza, pogotovo tzv. ne-hem željeza iz biljne hrane (već 100 mg vitamina C može povećati apsorpciju željeza za 67%) i olakšava pretvaranje folne kiseline u njen aktivni oblik, čime stimulira formiranje funkcionalnih crvenih krvnih zrnaca.
Redovan unos vitamina izuzetno je važan; u to smo se, kao nikada dosad, uvjerili tokom pandemije. Nabrajali bismo unedogled sve dobrobiti vitamina C i govorili o tome koliko je bio “tražena roba” u protekle dvije godine, ali nemamo prostora. Vitamin C u dodacima prehrani dolazi u različitim formulacijama i oblicima, ali je malo naučnih dokaza o boljoj apsorpciji ili efikasnosti pojedinih oblika vitamina C.
I onda smo otkrili odnedavno na tržištu prisutan CVit®, tablete za žvakanje koje sadrže 500 mg vitamina C u obliku kombinacije askorbinske kiseline i natrij-askorbata, u kojem se askorbinska kiselina nalazi u puferskom stanju. Smatra se da je askorbinska kiselina u ovom stanju manje kisela i manje agresivna prema sluznici želuca, što može biti prednost kod osoba koje imaju osjetljiviju sluznicu želuca i koje žele izbjeći mučninu ili žgaravicu. Zbog toga mnoge osobe, poput trudnica, smatraju da su vitamini koji se žvaču mnogo lakši za želudac, a mogu se uzeti u bilo koje doba dana.
Tablete za žvakanje se lakše koriste od čvrstih oralnih oblika poput tableta i kapsula, i više odgovaraju mlađim korisnicima i osobama koje ne mogu ili ne vole gutati velike tablete. CVit® tablete za žvakanje su obogaćene prijatnom voćnom aromom grejpa. Žvakanje izlaže sadržaj tablete pljuvačci, koja sadrži probavne enzime, a koju se žvakanjem potiče na lučenje, pa se probava i apsorpcija vitamina C obavljaju prirodnije, poput hrane u stomaku.

Za šta je sve koristan

CVit® se može preporučiti u stanjima smanjenog unosa ili povećanih potreba za vitaminom C kod: virusnih infekcija (prehlada, gripa, COVID-19…), drugih infekcija različitog porijekla, hroničnih bolesti (srčane, krvožilne…), hroničnog stresa, umora i iscrpljenosti, povećanog fizičkog i psihičkog napora, nakon hirurških zahvata i tokom rekonvalescencije, krvarenja desni, nedostatka željeza i anemija, rana i opekotina, preloma kostiju koje sporo ili teško zarastaju, nekih malignih bolesti, jednolične prehrane – naročito tokom zime i ranog proljeća, hipetireoidizma, ahlorhidrije i poremećaja apsorpcije, febrilnih bolesti i upalnih poremećaja (npr. dijarealnih). Također, preporučuje se pušačima, konzumentima alkoholima i starijim osobama.

Latest Posts

Raport

spot_img