Nedavno objavljeno

Zašto treba jesti mahunarke?

Mahunarke su bogate mineralima poput željeza i cinka, zatim vitaminima, posebno iz grupe B, a sadrže i folnu kiselinu. Grah je, naprimjer, dobar izvor bjelančevina i proteina te sadrži malo masti, kao i leća, koja je uz to bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Uvođenjem leće u ishranu pospješuje se reguliranje šećera u krvi i holesterol, a poznati su i njeni pozitivni uticaji na probavu.
Leblebija je još jedna mahunarka koja obiluje vlaknima, proteinima i vitaminima te također blagotvorno djeluje na holesterol i šećer u krvi, pospješuje zdraviji rad srca i jača koštanu strukturu. Oni koji imaju poteškoća s masnoćom u krvi, srcem ili krvnim žilama trebali bi konzumirati soju. Zbog svog sastava, soja pospješuje ublažavanje i drugih poteškoća u organizmu, poput tegoba menopauze.

Latest Posts

Raport

spot_img