Sve tajne masaže

Nedavno objavljeno

Masaža je oduvijek, još od antičkog doba, bila način za pronalaženje zadovoljstva i zdravlja, te čovjek i danas kada osjeti bol instinktivno sam masira bolno mjesto kako bi ga ublažio

 

Masaža je bitan element u njezi tijela svake žene, glađenje i masiranje vlastitog tijela, ustvari, pomaže koži da bude čvršća i elastičnija, uprkos prolasku vremena. U istočnim zemljama masaža predstavlja dio kulture i upravo iz njih stižu nam najpoznatije i najkorištenije metode. Danas je masaža u modi, jer uspijeva za kratko vrijeme, od 30 do 60 minuta, svaku osobu osloboditi svakodnevnog stresa, nastalog usljed umora, obaveza, porodičnih problema i, uopće, današnjeg načina života. 

Prvi pozitivan učinak masaže je psihološkog tipa, povećava se percepcija vlastitog tijela, stimuliranjem cirkulacije krvi, proširenjem krvnih sudova, oslobađanjem topline i energije. Sem toga, tijelo, zahvaljujući masaži, oslobađa endorfine koji dovode do uspostavljanja određene ravnoteže u organizmu, blokirajući degenerativne procese. Masažu je potrebno vršiti u toplom i tihom ambijentu, koji će omogućiti da se osjećamo ugodno. Druga bitna stvar je uspostavljanje posebnog odnosa sa osobom koja izvodi masažu na način da smirenost, opuštenost i blagostanje uspijevaju djelovati na oboje.

Najuobičajeniji tipovi masaže su: limfna drenaža, bioenergetska, ayurvedska  i shiatsu masaža.

Ayurvedska masaža

Ayurveda, na kojoj počiva ovaj tip masaže, smatra se najstarijom medicinom koja potiče iz Indije još od prije više od 3000 godina, ali i filozofijom. Ayurvedska masaža nastoji drenirati i učvrstiti mišiće, kao i iskoristiti energiju blokiranu u našem organizmu. Potrebne su, obično, dvije osobe za izvođenje ove masaže jer se dugo masiraju svi dijelovi tijela i to posebnim uljima koja poboljšavaju i tonus kože. Ayurvedska masaža  je veoma korisna kako bi se pobijedio psihofizički umor, jer mišiće čini gipkim i opuštenim, ali i kod nesanice, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima.

 

Limfna drenaža

Pojava ovog tipa masaže pripisuje se zaslugama danskog ljekara Emila Voddera.  Pospješuje limfnu cirkulaciju, esencijalnu za zdravlje imunog sistema i detoksikaciju organizma. Kako ima i pozitivan estetski učinak, omiljena je kod žena – tamo gdje postoje zastoji u limfnoj cirkulaciji formiraju se neestetski jastučići i oticanja. Limfna drenaža je idealna u borbi protiv celulita jer poboljšava mikrocirkulaciju, ima regenerirajući efekt zahvaljujući pozitivnom djelovanju na cirkulaciju limfe, sprječava edeme, upale i pomaže zarastanje površinskih povreda kože.

 

Bioenergetska masaža

Nastala je prema ideji psihoterapeuta Lowena, a nastoji povratiti izgubljenu ravnotežu prepoznajući napete dijelove tijela i djelujući na njih. Obuvata laganu stimulaciju koje djeluje na neurovegetativni sistem, regulirajući disanje, cirkulaciju, probavu i emocije. Otklanja nemir.

 

Shiatsu masaža

Shiatsu je vjerovatno najpoznatija od svih vrsta masaža. Japanskog je porijekla,  koristi pritisak i dodir koljena, laktova, ruku i prstiju kako bi se stimulirao protok energije određenim meridijanima. Pritiskanjem određenih dijelova tijela korigira se unutarnja neravnoteža energije zbog očuvanja zdravlja ili pomoći u liječenju. Iako koristi neagresivne pokrete, shiatsu je energetski jaka masaža koja unutrašnje organe potiče na rad, potiče se tijelo da aktivira svoje prirodne sposobnosti da spriječi ili iscjeljuje oboljenja. Pažljivim stimuliranjem određenih tačaka vrši se uticaj na sve tjelesne sisteme, naročito na probavni, nervni, mišićni, cirkulacijski, koštani i endokrini. Kako se učvršćuju mišići i povećava elastičnost, redovnom shiatsu masažom može se preoblikovati tijelo. Ovo je idealna masaža za poboljšanje psihofizičkog stanja, a pomaže i kod artritisa, glavobolje, išijasa, bolova u leđima i stresa. Tokom trudnoće se posebno preporučuje shiatsu masaža u vodi.

 

Samomasiranje 

Tajna je u pritisku Mnogo je načina masiranja koji daju odlične rezultate: mogu se koristiti jagodice prstiju kako bi se stimulirala cirkulacija, ili otvorena šaka kako bi koža potpuno upila nanesenu kremu. Ukoliko koristite hidratantnu kremu ili mlijeko, trljanje treba biti energičnije i što duže, od stopala prema vratu. Pažljivo sa vratom i područjem dekoltea, kako se radi o delikatnim zonama sklonim iritacijama, pokreti trebaju biti brzi i površinski. Ako koristite kremu za učvršćivanje, potrebno je izabrati specifične proizvode za dijelove tijela koje želite tretirati (grudi, stomak, bokovi, butine). Pri tretiranju stomaka, proizvod prvo treba nanijeti na dlanove, te utrljavati kružnim pokretima. Noge i butine masirajte krenuvši od stopala, stojeći, pri čemu nogu podignite na krevet ili kadu. 

Scrub je način za održavanje kože mladom i glatkom. Kako biste eliminirali izumrle ćelije sa površine kože, eksfolijantnu kremu nanesite na dlanove, te kružnim pokretima utrljavajte od stopala prema gore, na cijelo tijelo, sem grudi (kako se radi o delikatnom području, potreban je spesifičan proizvod).

Želite li pospješiti cirkulaciju, pogotovo ako veći dio dana provodite u sjedećem položaju, koristite ulje. Protrljajte ga među dlanovima kako bi se ugrijalo i krenite, opet od stopala, u malim krugovima i laganim štipkanjem. Najviše se zadržite na nožnim zglobovima i listovima jer je upravo tu najveći zastoj cirkulacije.

 

Za sjajno lice

Lice, kao i grudi, spada u delikatna područja i treba ga tretirati specifičnim proizvodima. Svakih sedam do deset dana potrebno je lice, područje dekoltea i vrat izmasirati kvalitetnim ekfolijantnim sredstvom, kako bi se vratila prirodna boja. Prvo treba navlažiti kožu, nanijeti kremu i masirati vrhovima prstiju, laganim kružnim pokretima, naročito takozvanu T-zonu (čelo, nos, bradu) gdje je prisutna najveća količina masnoće. Želite li i efikasnu anti-age akciju, onda stavite serum protiv bora. Vrhovima prstiju lupkajte po licu sve dok ga koža sasvim ne upije, zadržavajući se nešto više na dijelovima gdje je koža manje elastična – obrazi i oko usana. Nakon seruma nanesite kremu, prvo duž korijena kose, zatim duž korijena nosa pa prema sljepoočnicama, trljajući kožu. Tako će vaše lice uvijek izgledati mlado i glatko.

 

Prema cilju koji želimo postići, razlikujemo medicinsku, sportsku i kozmetičku masažu. Najčešći zahvati sportsko-medicinske masaže su glađenje, trljanje, gnječenje i vibracija. Različitim mehaničkim djelovanjem na kožu vrši se uticaj na cirkulaciju krvi, nervni sistem, lučenje različitih žlijezda, mišiće, unutrašnje organe itd. Mehaničko djelovanje masaže podrazumijeva površinsko čišćenje kože, kada se sa nje odstranjuju izumrle ćelije, prašina, znoj i slično, nakon čega se otvaraju pore znojnih i masnih žlijezda i omogućava se bolje izlučivanje i disanje kože. Mehaničkim djelovanjem poboljšava se cirkulacija krvi i limfe, usljed čega tjelesna temperatura poraste za oko tri stepena, te se koža i potkožno tkivo osvježavaju, regeneriraju, koža postaje elastičnija, ružičastija i izgleda zdravije. Ne postoji precizno jasna razlika između terapeutske i sportske masaže, prvenstveno se razlikuju po intenzitetu masiranja. Sportska masaža koristi specijalne zahvate pomoću kojih se sportisti pripremaju za trening i neophodna je kod svih vrsta sportova. Kozmetička masaža prvenstveno ima opuštajući i estetski efekt

 

Neobične masaže

 

Indonezija Pantai luar je dvostruka masaža istočnoazijskog područja koja služi za potpuno opuštanje i regeneriranje ćelija. Prvim dijelom masaže otklanja se napetost, a drugim se uspostavlja energetska ravnoteža, pročišćava i hrani koža. Vrši se kombinacijom toplih ulja i voća. 

Japan Kembiki se izvodi punim dlanom i stvaraju se efekti vjetra sa sporim i harmoničnim valovitim pokretima. Pojačava cirkulaciju, jača tkivo i opušta zgrčene mišiće. 

Ampuku je posebna tehnika tretiranja stomaka, koja se izvodi lakim pritiscima i regulira nervni sistem, pospješuje rad crijeva, stimulira cirkulaciju krvi i limfe. 

Tajlandska masaža poboljšava fleksibilnost zglobova, stimulira protok krvi i limfe, te stvara osjećaj zadovoljstva tonificirajućim i opuštajućim efektima. Afrika Plemenska masaža izvodi se laganim pokretima za opuštanje, kao i ritmičkim revitalizirajućim pokretima. Koriste se ulje i prah baobaba za restruktuiranje kože, plod afričke kigelije za energiziranje i karite maslac za smirivanje. 

Meksiko Quaqoi masaža podrazumijeva početnu samomasažu i izvodi se sa sedam tehnika dodira, a koristi protiv trauma i stresa. 

Havaji Lomi lomi masaža manipuliranjem opuštenih tkiva djeluje dubinski i otklanja ukočenost. Izvodi se istezanjem ruku i nogu, te laktovima i koljenima za otklanjanje napetosti.

Pročitaj još
Related

Njega kose ljeti

Ljeti mnogo vremena posvećujemo koži, mažemo je zaštitnim faktorima...

Pozadina se računa, itekako

Oblikovana i seksi zadnjica? Vjerovatno, kada se postavi pitanje...

Tajna vitkih Francuskinja

Za zemlju poznatu po pecivima i svježim bagetima na...

Glimmerstick olovka za oči – postojana boja i kvalitetna njega

Glimmerstick olovka ističe oči na klasičan način i lako...