Nedavno objavljeno

Kako ojačati imunitet u proljeće

Naše tijelo se budi iz zimskog sna i topliji dani nam pružaju veoma velike mogućnosti boravka u prirodi. Ipak, oslabljeni imunitet, umor, psihička i fizička malaksalost najčešće su pojave u ovo doba godine. Donosimo vam 5 jednostavnih načina kako pobijediti proljetni umor i ojačati imunitet u proljeće:

1. Odaberite pravilnu ishranu!

Pravilna i zdrava ishrana osigurava organizmu dragocjen unos vitamina koji pružaju neophodan izvor energije. Kako biste u proljeće ojačali imunitet , u svakodnevnu ishranu ubacite voće i povrće koji sadrže vitamine A, B, C i D. Takođe, na tanjiru ne bi trebali nedostajati minerali i proteini koji se u velikoj količini nalaze u mesu i ribi.

Vitamin A najbolji je prijatelj naše kože. Većinom se nalazi u voću i povrću žuto-narandžaste boje.

Vitamin B koristan je za jačanje imuniteta, a pronaći ćete ga u krumpiru, u zelenom lisnatom povrću, žitaricama, jajima i mliječnim proizvodima.

Vitamin C najčešće se nalazi u voću, a koristan je za jačanje organizma i vjeran je zaštitnik protiv proljetnih prehlada i infekcija. Kivi, jagode i bijela dinja idealan su međuobrok koji na jednostavan i prirodan način nudi unos vitamina C u organizam.

Vitamin D veoma je bitan saveznik zdravih kostiju. Sunčano vrijeme i duži dani pomažu u apsorbiranju vitamina D. U velikoj količini nalazi se u ribi s visokim nivoom masnoće poput lososa i haringe.

2. Izbjegavajte rafinirani šećer!

Rafinirani šećer uzrokuje pojavu cijelog niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica te ima negativan uticaj na promjene raspoloženja, astmu, promjene ličnosti,razdražljivost…Konzumiranje namirnica bogatim ovim proizvodom ometa pravilno funkcionisanje organizmadjelujući negativno na imuni sistem.

Kako rafinirani šećer djeluje na organizam?
Rafinirani šećer ulazi u našu krv vrlo brzo, krv postaje prekisela (previše šećera u krvi) i takva neravnoteža u našem tijelu pokreće minerale (pogotovo kalcij) iz zuba i kostiju kako bi se riješila ta nastala neravnoteža u tijelu. Zbog toga, konzumiranje bijelog šećera i rafiniranih proizvoda je glavni uzrok nedostatka kalcija u tijelu.
Nastojte eliminisati unošenje ove namirnice i osjetićete dugoročne pozitivne posljedice na svom zdravlju.

3. Spavajte najmanje osam sati!

Osim što dobar san omogućava održavanje koncentracije tokom dana, naš organizam za vrijeme sna obnavlja bijele krvne ćelije koje su neophodne u borbi protiv upala.
Nedostatak sna i odmora uzrokuje dodatni stres našem organizmu, što onemogućava djelotvorno funkcionisanje imunog sistema. Na ovaj način, naše tijelo je izloženo i nezaštićeno od negativnih vanjskih uticaja i mogućih oboljenja.

4. Ograničite uzroke stresa!

Stres djeluje negativno na imuni sistem i zbog toga je potrebno naučiti kako ublažiti napetost kojoj smo podvrgnuti na dnevnoj bazi. Često izlaganje stresu može dovesti doslabljenja imuniteta . Kao kod premalo dobrog sna, stres uzrokuje slabost bijelih krvnih ćelija. Odvojite vremena za fizičku aktivnost, šetnju u prirodi, igru s djecom i kućnim ljubimcima. To je izvrstan lijek protiv stresa i za jačanje imuniteta.

5. Izađite u prirodu!

Proljeće je izvrsno vrijeme za uživanje u blagodatima koje pruža sunce. Boravak na otvorenom, najmanje 30 minuta na dan, poboljšava fizički izgled, raspoloženje, koncentraciju i povećava razinu vitamina D koji između ostalog spriječavaju osteoporozu, rak i depresiju. Ne zaboravite prilikom boravka na otvorenom koristiti potrebnu zaštitu od sunca.

Proljeće simbolizuje ponovno rađanje prirode i naše tijelo integrisano u prirodi se budi osjećajući promjene oko sebe. Zbog toga mora biti njegovano osiguravajući mu dovoljnu količinu vitamina i proteina. Uživajte u nadolazećim danima i iskoristite svaku priliku za sportske aktivnosti jer zdravo tijelo polazi od zdravog duha

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img